6 riktigt bra saker jag lärt mig genom Youtube

streama youtube chromecast blogg

Youtube – hur kunde vi någonsin leva utan denna fantastiska plattform?! Jag kollar på youtube varje dag och det är ett ställe jag alltid vänder mig till när jag vill lära mig något nytt, inspireras och underhållas (såklart).

Några saker som jag lärt mig på Youtube har jag haft väldigt mycket glädje av och dessa tänkte jag dela med mig av nu!

1. Klippa min egen lugg

Alla som är luggbärare vet att luggar växer himla snabbt. När min lugg blir lite för lång så blir den direkt ett stort problem. Då går den inte att styla på något sätt och min frisyr går från en trevlig page till nån sorts Beatles-historia på bara någon dag.

Att gå till frisören är inte något jag gör särskilt ofta. Därför är jag så glad att jag på en av mina riktigt bad hair days tog till Youtube och lät en rätt okvalificerad tonåring lära mig hur man klipper sin egen lugg! Det här var den exakta videon jag lärd mig från.

Känner mig närmast självförsörjande när jag fräschar upp min frisyr genom att klippa luggen och färga in min hårslinga. Sen snaggar Max min undercut och så känns håret som nytt. Då och då behöver jag ju ta hjälp av en kompis att klippa topparna och bleka rötterna på slingan men det går att stretcha perioderna mellan varje gång rätt ordentligt med dessa åtgärder. WIN!

2. Animera i Adobe After Effects

Om ni tittat på någon av mina youtube-videos någon gång så har du antagligen sett att jag har ett litet animerat intro med lite svängande streck, min logga och sådär?

Jag lärde mig att göra den via en tutorial på youtube såklart! En tutorial för hur man gjorde de svängande linjerna och en för hur man animerade en logga så det såg ut som att den “skrevs” in liksom. Den exakta videon för de svängande linjerna hittar jag inte nu men minns massa liknande om man söker på “sliding transition after effects” eller liknande.

Den här videon använde jag för hur jag skulle få själva “Teknifik”-ordet att skrivas in på min rundell. Finns sjukt mycket användbara tutorials för After Effects på youtube om du vill nosa på att animera.

3. Skriva brush script / hand lettering

När jag började med bullet journaling så såg jag att många skrev så himla fint i sina böcker. Jag blev TOTALT besatt av att lära mig det som kallas för “brush script”. En typ av kalligrafi man gör med en pensel eller penselpenna.

Mina bästa pennor för brush script är btw Pentel Fude Touch Sign . Det är SÅ svårt att lära sig detta om man inte har lite bra pennor i början.

Genom att kolla youtubevideos som den här och ladda ned gratis stenciler att öva (googla “free brush lettering practice sheets“) på så lyckades jag bemästra det helt okej efter några veckor av idogt övande varje kväll framför TV:n och några sjukdagar i soffan.

4. Rita i ProCreate på iPad

ProCreate är en riktigt grym app för iPad om man vill rita med Apple pencil och framförallt om man vill kalligrafera och skriva brush script.

Även om det är hyfsat lätt att öppna programmet och bara börja experimentera själv så har jag lärt mig massor med användbara tips och trix genom att kolla på videos på ämnet!

Älskar också Gal Shirs kanal för massa tips och idéer för hur man kan jobba med lager när man ritar och illustrerar i ProCreate.

5. Hur blockkedjeteknik och kryptovalutor funkar

Vissa saker är verkligen så sjukt komplicerade att få grepp runt. Då brukar jag vända mig till Youtube och leta efter enkla och bra ingångar till olika ämnen.

När jag skulle researcha på blockkedjeteknik och kryptovalutor inför mitt avsnitt om detta i podden så var det perfekt!

Jag gillar även kanalen “Simply explained” som fortsätter att förklara fler delar i kryptovalutor och blockchain när man väl börjat fatta grundkonceptet.

6. Sminkteknik

Jag fick en riktigt superknäpp på att kolla sminkvideos i vår/somras. Det blev min nya favoritavslappning efter Sims-speedbuild-videos. Framförallt så hittade jag en kanal jag verkligen gillade, Eman! Särskilt gillar jag hennes videos där hon använder rätt lite produkter.

Generellt så tittade jag mycket på tekniker. Till exempel det här med att använda penslar! Jag hade inte en enda ögonskuggspensel innan jag började se vad poängen med dessa var.

I slutänden så sminkar jag mig nästan exakt som jag gjorde innan med ungefär samma produkter men jag har bara blivit litelite bättre. Smink är ju lite som magi ibland för ett novembertrött face som ska stå på föreläsningsscener, fota sig själv och filma sig själv. ?

?

Idag kollade jag förresten upp hur tusan man öppnar en nyckelring på smartast sätt utan att spräcka nageln (svaret var med ett mynt, hoppades på nåt bättre life hack, riktigt sämst uppfinning nyckelringar egentligen). En annan dag kollade jag hur man viker rispapper utan att det blir kaos av alltihop.

Det går att lära sig ALLT på Youtube. ? Nästa iallafall…

Vad har du lärt dig på Youtube? Något bra tips? ?

 

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

8

Har innehåll jag skapat lärt dig något nytt, inspirerat dig eller löst något av dina teknikproblem?

På medlemsplattformen Patreon kan du stötta mitt arbete genom att bli månadsgivare så jag kan fortsätta skapa innehåll som det här. Där finns även medlemsskapet Teknifik Academy där du får live-webinars varje månad, TechSupport och mycket mer!

Teknifiks Mailklubb

Du kan också helt gratis skriva upp dig på min mailklubb. Då får du mitt mailutskick direkt i inkorgen någon gång i månaden med tekniktips, guider och uppdateringar om vad jag jobbar på.

(Visited 551 times, 1 visits today)

6 kommentarer

 1. Jenny 18 november, 2018 at 12:02

  Jag hade förmodligen inte klarat min kurs i After Effects som jag läser via Jönköpings universitet om det inte vore för Youtube. ??

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 18 november, 2018 at 13:30

   Eller hur?! Allt man behöver kunna i Adobe-väg finns på YT. Så jag lärt mig både Photoshop och Illustrator. Hade mycket djupare kunskap i Illustrator än min lärare på Uni tack vare det ?

   Reply
   1. Jenny 18 november, 2018 at 14:07

    Men hur sjutton gör man när man ska söka jobb som kräver kunskaper i t.ex. olika program? Du kan dem, men har inte din kunskap på pappret. :/

    Reply
    1. Elin Häggberg // Teknifik 18 november, 2018 at 14:38

     Oftast brukar det inte behövas ”bevis” på papper för just program. Och är det jätteviktigt så brukar det ju vara arbetsprover. ?

     Reply
 2. Sara 18 november, 2018 at 12:44

  Jag har lärt mig mycket olika sminktekniker, hur man byter spindelled på en bil (jag har varken bil eller körkort, haha!) och massor med städtips. Jag älskar att titta på städvideos, blir så avslappnad av det att jag nästan somnar. Sedan får jag så mycket inspiration till att städa mitt hem också. 🙂

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *