Teknifik på plats – här är nyheterna från Apple


HEJ allihopa!
Landade igår i NYC och checkade in på Hotel Roxy i Tribeca med alla andra media-folk från Europa. Superfint hotell i typ 20’s/jazz/art deco-stil. Med bio och jazzklubb i källaren. Ganska direkt gick vi ut och käkade middag på en italiensk restaurang och sen stupade jag i säng – dödstrött.
Vaknade pigg och kry imorse kl 04 men snoozade till 06. Sen frukost i hotellrestaurangen (blueberry pancakes, såååå gott) och därefter hoppade vi på limo-bussarna som tog oss till själva eventet som hölls i Brooklyn på Howard Gilman Opera House – superfin och lite oväntat lokal för Apple.
Btw så håller jag på med en vlogg över hela resan som kommer upp sen också – med mer av allt! 😀

Massor med folk. Vi satt på första raden på balkongen och såg jättebra. Innan det började satt jag och spanade techkändisar – både journalister och anställda på Apple man sett på tidigare keynotes.
Temat för hela grejen var typ att Apples produkter används av creatives (musiker, designers, fotografer osv) och detta passade såklart ihop med lanseringen av framförallt nya iPad Pro och Apple pencil.
Så på tal om det tänkte jag bara ge en liten kort kommentar om de nya produkterna som släpptes och vad jag tänkte under eventet och den korta känna-klämma-stunden vi hade efter eventet.

Mac Mini och MacBook Air

Det kom två väldigt efterlängtade (av Mac-användare) uppdateringar till datordelen av Apples utbud. Först en ny Mac Mini, som inte uppdaterats på flera flera år. Mac Mini är en liten, kompakt stationär dator som inte är den mest kända av Apples datorer.
Den har nu fått en uppdatering med ny Space gray-finish och såklart uppdaterad hårdvara som nu platsar betydligt bättre jämfört med de andra Apple-datorerna.
Jag har funderat lite på att ev skaffa en Mac Mini till kontoret – vore najs med lite mer kraft när man grejar med video och andra tyngre grejer.

Sen var det MacBook Air som också varit bortglömd ett tag som fick en uppfräschning. Med TouchID (fingeravtrycksläsare), ny guldfinish, uppdaterad hårdvara, Retina-skärm och butterfly-tangentbordet vi sett tidigare på den (inte så väldigt vanliga) MacBook.
Generellt så är ju nya MacBook Air väldigt lik både MacBook (lilla lätta) och basmodellerna av MacBook Pro – här kan du jämföra de olika modellerna.
Men Air har ju varit MacBooken för ”vanlisar”, de som behöver en lätt och smidig Mac för vardagen, jobbet och skolan. Men som kanske inte sysslar med tyngre grejer som musikproduktion, filmredigering och sådant som MacBook Pro-användarna pysslar med.
Vem den mindre och ännu lättare MacBooken är för är mer oklart. De som behöver ”ultra portability” sa han jag frågade när jag fick känna lite på Air. Men jag vet inte?
Tyckte den kändes väldigt trevlig iallafall, nya MacBook Air. Har inväntat den lite för när jag behöver uppgradera min nuvarande MacBook (från 2015) som tyvärr är väldigt tung för mig att bära runt på och inte tillräckligt kraftfull för mycket jag gör. Men vi får se. Jag är inte den som gör snabba beslut kring den här typen av grejer!
?En cool grej med både nya Mac Mini och nya MacBook Air är att de är tillverkade i 100% återvunnet aluminium. Exakt vilken metod som används och hur bra den här och sådär vet jag inte än så det får vi såklart granska närmare men Apple sätter iallafall hållbarhet i fokus tillskillnad från nästan alla andra techbolag så det uppskattar jag. För när de fokuserar på det så blir de också granskade på det – vilket innebär att de måste ha på fötter när de påstår olika saker.

Ny iPad Pro och Apple Pencil


Lite coolt att stå några meter ifrån en av världens mäktigaste företagsledare ändå. Tim Cook, CEO för Apple!
Hursomhelst.
Precis som väntat lanserades en ny iPad Pro under eventet och en uppdaterad pencil. Den nya iPad Pro har platta kanter, rundade hörn och skärm över hela framsidan med väldigt tillfredställande symmetriskt tjocka kanter runt. Inga flärpar/notch/hack här inte!
Det innebär alltså att hemknappen är borta och istället har de byggt in FaceID. Den nya iPad är galet kraftfull på insidan. De visade till exempel hur det är att zooma in och ut i jättetunga bilddokument och det gick verkligen blixtsnabbt.
De tryckte mycket på att iPad faktiskt är en dator – inte bara typ en surfplatta. Och det är den ju förstås. Men den har också sina begränsningar när det kommer till program etc.
Men en cool grej att det 2019 kommer lanseras en ny Photoshop-app som är ”riktiga” Photoshop fast omdesignat för touchskärm. Där man alltså (till skillnad från Photoshop-apparna som finns idag för iPad) jobbar i riktiga psd-filer, kan ha obegränsat med lager m.m. Det är najs!
Nya Apple Pencil är lite så som pennan till iPad borde varit från början. Den fäster på nya iPad Pro magnetiskt, laddar magnetiskt (så man slipper alla fula laddlösningar som iPad pro och pencil haft hittills) och har även en osynlig touch-knapp där du kan byta mellan olika tools i program.
⭐️
Det var väldigt intressant att uppleva ett Apple event på plats. Folk applåderade och skrek som galningar (mycket Apple-anställda gissar jag). Det var liksom riktigt konsertstämning – spännande att iakta lite från sidan ändå.
På tal om konsert så hade jag tippat på att det skulle bli någon typ av artistframträdande eftersom vi ju var i en konserthall och det var fokus på ”creatives”. Och det fick jag rätt på – Lana Del Ray spelade två akustiska låtar med Jack Antonoff på piano. Kul men inte superöverväldigande konsert direkt. Väldigt low key liksom.
Allting var förövrigt otroligt välordnat med supertrevliga Apple-anställda precis överallt som ler och säger ”Hi, welcome, how are you” osv. Det påminde väldigt mycket om Disney World! ?
Produkterna var väntade och som vanligt har ju det mest läckt på förhand. Men det ska bli spännande att undersöka dem närmare.

En vlogg från den här resan är som sagt på G och imorn kommer ju nytt avsnitt av podden också!!! Så mycket den här veckan verkligen. Vad tror du om de nya Apple-produkterna? Någon du är extra nyfiken på?

3 reaktioner på ”Teknifik på plats – här är nyheterna från Apple”

  1. Pingback: Vlogg från Apple-eventet i New York - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering