Minisode: Är vi avlyssnade av Facebook? När algoritmerna funkar lite för bra.

Tjyvlyssnar Facebook genom mobilen

Hej! Det är onsdag och det betyder något nytt i podcastfeeden för Teknikens under 🙌 I veckans minisode tar jag upp ett ämne som är relaterat till avsnitt #002 om algoritmer – nämligen vad som händer när algoritmerna funkar lite för bra.

Jag har hört och läst om många som tror, utifrån situationer man upplevt, att Facebook tjuvlyssnar på våra vanliga konversationer genom mobilens mikrofon. För hur kan man annars få upp en annons om något man precis pratade om? Även fast man inte googlat eller gillat något om det?

Jo, det finns alternativa förklaringar. De handlar om hur otroligt mycket Facebook faktiskt vet om oss, algoritmer och artificiell intelligens. I minisoden berättar jag varför det kan skapa sådana här situationer.

Lyssna nu:

Avsnittet finns också i din poddapp – sök på “Teknikens under”.

Veckans minisode är baserat på det här blogginlägget jag skrev i november 2017 på detta ämne. Blogginlägget var inspirerat av ett avsnitt av min favoritpodd Reply All. Podcasttips!

Nästa vecka kommer ett nytt ordinarie avsnitt av podden! Vad tror du om den här konspirationsteorin? Hur känner du kring hur mycket Facebook vet om oss?

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

1
(Visited 157 times, 1 visits today)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *