Den omöjliga jakten på den perfekta kameran för Youtube och vloggar


Jag bad om lite förslag på bloggämnen på mina Instastories och smarta och härliga Isabel Boltenstern föreslog ett inlägg om ”den omöjliga jakten på den perfekta vloggkameran”. Eftersom jag relaterar SÅ djupt till detta så kom inspirationen direkt och här kommer inlägget.

Gjorde en video till min Youtube-kanal på ämnet:

För en av de stora anledningarna till varför jag drar mig för att göra video till min youtubekanal är att jag fortfarande inte har hittat en set up som är tillräckligt enkel men ändå bra för att jag ska hinna/orka göra video regelbundet.
Det är därför bildkvalitén i klippet ovan blev VÄLDIGT låg. Men det var lite av ett experiment för att se om jag kunde spela in med min webcam och min studiomic. Att spela in i Photobooth var dock inget vidare, blev superdålig kvalle. Så jakten går vidare! Men den här typen av lösning skulle vara SÅ bra tycker jag så man bara kan slå igång och börja prata och slippa rigga upp massa ljud, ljus och grejor.
Hur som helst – tillbaka till ämnet. Varför är det så svårt att hitta den där perfekta kameran?

Vad behöver en perfekt vloggkamera?

Så om vi börjar i den andra änden, vilka kvalitéer behöver en perfekt kamera för youtube? Jag tänker:

Liten, lätt och portabel

En kamera för youtube ska ju gå att enkelt ha med sig i alla lägen och gå att hålla i handen för vloggar och liknande. Så den får inte väga för mycket och behöver vara tålig och kompakt.

Bra bildkvalité

Bilden ska ju vara fin, skarp och krispig med fina färger. Kameran behöver klara dåliga ljusförhållanden och kunna snabbt justera sig efter situationen. Den ska kunna filma i minst full HD men såklart helst 4K för att göra framtidssäkrade filmer (min video ovan ser ju 10 år gammal ut ?).

Snabb autofokus

En superviktig funktion på en bra kamera för youtube är ju att den snabbt kan justera autofokuset, tyst och mjukt. Så om man skiftar mellan miljöbild och att filma sig själv ska den hänga med. Eller när man lyfter upp något nära kameran för att visa detaljer.

Zoom och olika utsnitt

Om man ska ha en kamera som gör ALLT så måste den ju både kunna hantera närbilder, miljöbilder, utzoomat och inzoomat.

Bra ljudkvalité på inbyggd mic och uttag för extern mic

För att filma är det ju jätteviktigt också med bra ljud. Så en bra inbyggd mic är A och O. För vissa situationer kan man ju behöva använda en extern mic ändå så då behövs också uttag för det.

Vändbar skärm

För att enkelt kunna filma sig själv behöver kameran ha en utfällbar och vändbar skärm så att man kan se hur bilden ser ut.

Bra batteritid och enkelt att ha flera batterier med

För att kunna filma en hel dag eller på resande fot är det viktigt med bra batteritid. Det ska också vara enkelt att byta batteri on-the-go så man kan ha flera extra med sig.

Inbyggd bildstabilisering

När man tittar på en video där någon går runt och bilden skakar för mycket blir man snabbt åksjuk. Så bildstabilisering är superviktigt för bra youtube-videos.

Prisvärd

För vissa stora youtubers finns det kanske knappt någon gräns för vad man är villig att betala för en perfekt lösning. För oss andra så finns det absolut en gräns. Så ett överkomligt pris är såklart viktigt!

Var är kameran som har allt?

Jag tänker att den här önskelistan på vad som utgör den perfekta youtube-kameran är lite av en ”tall order” som man säger på engelska. Det är helt enkelt lite för dyrt, tekniskt komplicerat och utmanande att fixa den där kameran som har allt.
Jag har ju köpt en Canon G7x, som är en gammal vlogg-favorit i kategorin av kompaktkameror. Den har den vändbara skärmen, bra bild, bildstabilisering, liten och portabel och helt okej autofokus. Det den däremot faller på är ljudkvalitén! Den har inte heller uttag för extern mic och filmar inte heller i 4K.
Den är iallafall inte så farligt dyr vilket var anledningen till varför jag slog till på den.
För tittar man på den kamera som kanske är det alternativ som bäst passar in på önskelistan just nu så har vi Sony RX100 VI. Den kostar dock närmare 14 000 kronor!!!! Vilket är SMÅTT galet för en kompaktkamera men säger något om hur dyrt det blir när man vill ha allt. 

Casey Neistat har gjort en bra video där han visar både fördelarna men också de nackdelar som finns med denna modell. Men har du pengarna så är det nog den bästa varianten du kan köpa i nuläget!
En gammal favorit bland youtubers har ju också varit Canon Legria Mini X, men den tillverkas tyvärr inte längre. Den var väldigt liten och kompakt och gjort framförallt för att filma sig själv. När det gäller ljudkvalité och bildstabilisering lämnade den dock en del att önska.
tips filma med mobilen
Men mobilen då??
Ja alltså mobilen är ju faktiskt en toppkandidat på många sätt. Vi har den redan med oss och både bildkvalitén och ljudkvalitén har ju blivit riktigt, riktigt bra på våra mobiler. De flesta har också bra bildstabilisering och snabbt autofokus.
Det som gör att jag ändå väljer bort mobilen i många fall är att jag på vissa mobiler har haft problem med utrymmet. Alltså att jag inte får plats med så många högupplösta bildfiler. Om man vill filma med den bästa kameran, den på baksidan, förlorar man också möjligheten att se vad man filmar om man filmar sig själv.
En annan sak som kan bli tokig är att mobiler oftast filmar i varierad framerate för att optimera för olika ljusförhållanden. Vill man redigera i Premiere Pro (som jag gör) måste man därför först konvertera alla klipp till en fast framerate. Annars blir ljudet i osynk. Superirriterande! Min lösning på detta har varit att filma i en annan app (FilmicPro) med en fast frame rate. Men på senaste har detta blivit lite knas ändå så jag vet inte…
Jag tycker också att bildkvalitén när man filmar med mobilen lätt blir lite platt. Var dock väldigt impad av Samsung S9 när jag gjorde en vlogg helt med den.

I början av min youtube-kanals liv så filmade jag i princip alltid med min systemkamera (Nikon D7100) och en extern ljudinspelare och mikrofon. Det här är en rätt vanlig metod om man vill få riktigt högkvalitativa och proffsiga videos. Min systemkamera har dock inte utfällbar skärm så det var alltid ett himla gissel att hitta rätt fokus.
De flesta systemkameror, även de med utfällbar skärm, har generellt problem med autofokus då denna motor låter väldigt mycket när den justerar sig automatiskt. Så det funkar oftast bästa att filma med systemkamera där man ”låser” autofokuset på det man ska filma. Vilket oftast blir en ”sitt ned”-video då.
De flesta systemkameror har också riktigt kasst inbyggt ljud och kräver en extern mic.
Det finns förstås RIKTIGT grymma systemkameror med bra autofokus osv, men de kostar jääätttemycket pengar.

Summa summarum

Så, vad har vi kommit fram till? Jo men att det är svårt! För kravlistan är lång och vi vill ha allt i en smidig, smärt förpackning till ett bra pris och det är väldigt svårt att få till.
En lösning kan ju därför vara att försöka lätta på kraven. Att försöka hitta en lösning som är ”good enough”. Det som de flesta gör (inklusive jag själv) är ju också att prioritera i kravlistan. T.ex. låta ”liten och lätt” gå före jättebra ljud. Eller låta bildkvalité gå före autofokus.
Professionella youtubers kör ju på lösningen att de har massor av olika kameror och setups för olika situationer. Go pro, systemkameror, kompaktkameror m.m. Det är ju oftast deras heltidsjobb och så är det lättare att motivera tiden det tar att sätta upp och fixa med all teknik (samt att motivera de höga kostnaderna såklart).
Kanske komme det en drömlösning en dag? Men tills dess så fortsätter den här omöjliga jakten och det eviga researchandet, kollandet på recensioner, fixandet och trixandet för att hitta den där lösningen som kanske kanske löser alla problem och gör det enkelt, snabbt, roligt och smidigt att göra video.

Vad säger du? Har du varit ute på denna jakt? Var landade du? Vad tycker du att en perfekt kamera för youtube ska ha?

 
 

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

9 reaktioner på ”Den omöjliga jakten på den perfekta kameran för Youtube och vloggar”

  1. Bra video och jag känner igen problematiken! Canon EOS M50 känns som en rimlig kandidat idag. Snabb och säker autofokus, hyfsat stor sensor med bra dynamiskt omfång och du kan ansluta alla Canons tillgängliga objektiv med hjälp av en adapter. Det som talar emot den är väl att den trots allt är i största laget samt priset (ca 7500 kr med kit-objektiv). Du får dock en riktigt kompetent kamera för både foto och film.

  2. Det här kanske är fel ställe men jag har en inläggsönskan; vill att du skriver om politik inför valet! Kanske med inriktning på teknisk utveckling , kvinnor i samhällsdebatten eller dylikt. Kanske kan bli ett poddavsnitt. För jag kan ärligt känna mig lite uppgiven, jag pluggar programmering och statistik och känner att jag dels 1) älskar programmering och vill jobba med det, 2 ) tror att fler kvinnor inom tekniken kan hjälpa oss få en bättre värld. MEN anledningen till att jag inte läser så mycket tekniknörderi på fritiden (utöver din blogg då) är att jag då blir fett uppgiven kring min framtid. Vad spelar det liksom för roll att jag lär mig skriva snabbare program när vi ändå försvinner en dag ? Och nu vill jag absolut inte göra det här till en fråga om ”varför skriver du om det här när klimatet är så mycket viktigare, jag är sur” utan utgår mer ifrån typ den här tweeten från Karin Nygårds: https://twitter.com/grishund/status/1026708564574986240
    Så jag venne vart jag vill komma med detta annat än att jag tycker din blogg är fet och undrar om du också har haft samma känsla? (För känslor är fett viktigt i politiken och samhällsdebatten, låt ingen säga nå annat!)

    1. Hej Helena! Tack för förslaget. Jag förstår verkligen var både du och Karin kommer ifrån här. Känner igen mig jättemycket i den känslan av uppgivenhet och ”vad fan håller vi på med?”. Känner den.. ofta! Jag ska fundera på ett sådant inlägg. Tack ❤️

  3. Nu har jag ÄNTLIGEN fått tid att läsa (och titta på!) detta inlägg och kan berätta att vi kommit fram till samma slutsats: det finns inget som fyller hela kravportfolion, så en får nöja sig med good enough. Jag äger både en Canon G7X och en Sony RX100V (som i princip är identisk med VI) och blir dock tokig på att man vill ha en hybrid mellan dessa två. Sonys bildprofil är MILJARDER gånger bättre, medan bildstabilisatorn och batteritiden är katastrofal. Där är Canon bättre, samtidigt som bilden ser extremt… komprimerad ut? Kvalitén är så otroligt olika vilket gör mig tokig. Och VARFÖR ska det vara så svårt att sätta dit en förbannad blixtsko och ingång till extern mikrofon? TACK för igenkänning i detta i-landsproblem som fick mig att pausa YouTube i ett kvartal. PUSS!

    1. Yay! Ja men det är verkligen surt. Men har fått Canon m50 rekommenderad nu från flera håll så har snackat med Canon som ska skicka den till mig så jag kan testa. Så får vi se vad den kan erbjuda! Men håller med om att Canons bild är väldigt… simmig typ? Inte så bra som den borde vara.

  4. Pingback: Optimala youtube-kameran 2018? Canon m50 vs Canon G7x - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!