Arbetsmoral och normer


Hej! Hur är läget med er denna söndag? Jag sitter faktiskt på mitt kontor (!). Det inspirerade mig att skriva lite om det här med när man ”får” jobba som egen företagare och mina känslor kring det här med arbetsmoral.
För eftersom jag jobbar för mig själv är det ju ingen annan som bestämmer över mina arbetstider. Jag kan ju jobba precis när jag själv vill. Samtidigt har vi ju rätt bestämda tider i samhället kring vad som är normala kontorstider och när det är lämpligt att höra av sig till människor i jobbrelaterade syften.
Det är förstås lätt att romantisera en helt fri och gränslös värld där man får jobba precis när det passar en själv bäst. Men jag har märkt att gränser och kontorstider verkligen hjälper mig att må bra och inte stressa för mycket. På helgen kan jag lägga bort mobilen för ingen kan förvänta sig att jag ska vara anträffbar då.

Samtidigt är jag ju en person som är helt beroende av min egen kreativa energi och inspiration för att göra ett bra jobb. Något jag skrivit om innan. Och inspiration kan ju infinna sig ungefär lite när som helst.
Så jag vill gärna ta vara på den när den kommer. Och på många sätt kan det vara så mycket mindre stressigt ibland att göra lite jobb på en lördag när man är i ett chill mode generellt och känner sig inspirerad, jämfört med att göra det på måndagen när allt annat också ska tas tag i plus att folk ringer och mailar om ditt och datt.
Men där kickar det där med normer in. Jag kan känna att det liksom är fel att jobba på en lördag. Att jag är en sådan där galen entreprenörsperson utan gränser som jobbar jämt och aldrig kan ta ledigt eller slappna av. En sådan person som folk lägger huvudet på sne för och tittar medlidsamt på.

Samtidigt så tar jag liksom ut den där tiden genom att t.ex. undvika att stressa på morgonen om jag inte har någon särskild tid att passa. Jag sover hellre lite längre på morgonen, tar en lugn morgon och fixar lite jobb med mobilen än att stressa iväg för att promt vara på kontoret kl 08.30.
Nu när jag skriver det låter det ju inte så konstigt men de där mornarna får jag ofta så dåligt samvete för att jag känner det som att jag har dålig arbetsmoral. Ett entreprenörsideal är ju att gå upp klockan 5 (skojar ej, googla ”my miracle morning method”).
Du ska gå upp snortidigt, göra lite yoga, meditera, säga peppiga affirmationer till dig själv i spegeln, springa en runda, dricka citronvatten, äta en hälsosam frukost, skapa massa grymt content och checka av din att göra lisa – allt helst innan kl 09 på morgonen. (Återigen, skojar ej, SÅ stor grej bland entreprenörer detta!).

Ett mål jag har är att jag ska kunna göra mitt jobb på en 6h arbetsdag utan att stressa. Det är då jag mår som bäst och vad är poängen med att driva eget om man inte gör det för att skapa ett så bra liv som möjligt för sig själv?
Den stora utmaningen är verkligen att släppa alla normer kring arbetsmoral, entreprenörsskap och arbetstider. Att känna att det är ok att jobba på en lördag eller sent en torsdagskväll. Att det är okej att ta en ledig fredag utan anledning eller sova till 10 en onsdag.

Vad tycker du? Påverkas du av normer kring arbetstider och arbetsmoral? Hur skulle du lägga upp det om du fick bestämma helt själv?

 

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

10 reaktioner på ”Arbetsmoral och normer”

 1. Hej,
  Intresant artikel. Jag själv är också egenföretagare, som jobbar med programering, web & grafisk design, men till skillnad från dig så har jag mitt kontor i hemmet.
  Vad du beskriver låter som en dröm, och det är något som jag är långt ifrån. Mitt stora problem är att jag har svårt att säga nej till jobb, och det gör att jag sällan jobbar mindre än 50-55h i veckan. Denna vecka har varit extrem, har precis ”klockat av” efter en 71h/vecka…
  Så hur gör man som egen företagare när man får jobb, speciellt av en ny kund?
  Då är det inte lätt att säga nej, och kanske förlora denna kunds jobb, och eventuella framtida jobb också.

  1. Hej Pedro! Tack för att du delar med dig. Jag har absolut också gjort min beskärda del av 55h-veckor men jag mår verkligen inte bra av det. Jag försöker visa respekt mot mig själv och har övat mycket på att ge en realistisk bild till mina kunder för vad jag kan klara av tidsmässigt. Att man inte vänjer sina kunder med att man är anträffbar 24-7 eller kan leverera som en hel byrå fast man bara är en person.
   Men som ny får man ju slita hund en del, det kommer man nog inte ifrån.
   Lycka till framöver och hoppas du slipper fler 72h-veckor ?

 2. Håller med om att rutiner gör mig så mkt mer effektiv! Spelar ju väldigt ofta på helger, men försöker att boka in så lite annat som möjligt och bara svara på mail/göra kontorsjobb om jag verkligen måste. Men det blir ju lätt att det slinker in lite jobb här och där ändå..

 3. Jag älskar att mysjobba… alltså jag tycker att det är härligt att krypa upp i soffan en söndagkväll och tända en brasa och jobba med mina kreativa sysslor. Sedan har jag ju jättemånga arbetsuppgifter som inte är ett dugg kreativa och de försöker jag få in i början av veckan, för då andas liksom luften lite mer ordning och reda. Jag får dåligt samvete när jag tar ut ”min ledighet” måndag, tisdag och onsdag för det känns som att jag inte gör rätt för mig… men torsdag och fredag har en mycket mer laidback atmosfär och då kan jag vara ”ledig” utan att känna det där dåliga samvetet. Och så kan jag – återigen – älska att jobba en fredagskväll. Jag tror att jag gillar att jobba på helger för att jag får lugn och ro då, och för att ingen förväntar sig något av mig. Sådana där konstiga saker och känslor som enbart bor inom mig, men ändå…

 4. Brottas också med dessa tankar och försöker hitta vad som fungerar bäst för mig. Typ tycker jag att det är en skön känsla att gå upp tidigt och ha betat av allt tidigt, eller är det bara samhället som vill övertyga mig om det? Och det där med att man ska jobba så mycket som möjligt… Tänker också, som du, att det är ju fantastiskt om jag har möjlighet att faktiskt jobba mindre men ändå tjäna ok.
  Har också upptäckt att det är lättare att vara effektiv när man har deadlines till kunder och inte bara pysslar med egna projekt, så det känns som en bra mix att kombinera de två 😉
  Bra inlägg och att du lyfter detta! Kanske spinner vidare på det.

  1. Ja det är jättesvårt att veta vad man verkligen trivs bäst med.
   Och 100% ang att man är mer effektiv gällande uppdrag med deadline. Försöker också hitta bra mix där.
   Ja! Vill gärna läsa mer om dina tankar kring detta. ?

 5. Hej! Det här har inget med ditt inlägg att göra, men jag tänkte fråga något och kolla om du hade svaret. Skulle uppskatta det jättemycket.
  Jag har suttit och läst ditt inlägg om hur man påbörjar sitt Twitter-konto (superbra info, tack!) och undrade om det finns något sätt att skydda sitt Twitter-konto på från sökmotorer? Jag har ett udda efternamn, och vill helst inte bli googlad. Vill inte att folk som inte har Twitter läsa några av mina tweets.

  1. Hej Åsa! Då får du ha ett privat twitterkonton. Det ställer du in under inställningar. Då kommer bara dom du tillåter få följa dig och bara dom kommer se dina tweets. Dock går det ju inte riktigt att få lika stor spridning på det du tweetar då.
   Alternativ två är ju att använda ett alias och inte ditt riktiga namn.
   Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!