Om inspiration

På mitt kontor. Foto: Pia Gyllin / happyfeed.se

Jag är väldigt styrd av inspiration. Inspiration är energi, ett superbränsle som gör mig produktiv, glad, full av idéer och peppad på att skapa. Det luriga med att vara så här styrd av inspiration är att när den inte infinner sig så tappar jag också skaparlusten.
Känner du igen dig?
Tidigare jobb som jag haft har varit styrda av uppgifter som bara ska utföras. Om jag känner mig inspirerad att göra uppgifterna har inte haft någon betydelse. Såklart har det varit extra kul på jobbet de dagar man känt sig inspirerad, men generellt har min inspiration då handlat om annat, utanför jobbet.
Då har jag kunnat gå runt och gjort mina jobbuppgifter samtidigt som jag haft ett inspirationsrus kring en bild jag vill fota, en sång jag vill sjunga, hur jag ska organisera om hemma, vilken stil jag vill ha i sommar eller vad som helst.
Vilket då gjort att jag oftast längtat tills jobbet är slut så jag kan ta tag i det där jag känner mig superinspirerad kring.

Inspiration för mig som bloggare

Det var med inspirationen som drivkraft som jag inte bara kom på idén till den här bloggen utan också orkade jobba på idén, förfina den, göra massor av research och slutligen förverkliga den.
Jag minns när under studietiden jobbade extra på universitetsbiblioteket. Medan jag stod bakom infodisken (kvällstid, när det var lugnt) läste jag forskningsartiklar och böcker om marknadsföring, sociala medier, målgruppsanalys och kommunikation. Inspirationen flödade kring idén med den här bloggen. Jag skrev listor på kategorier, ämnen, inläggsidéer.
Nu har det ju gått mer än två år och min blogg är mitt jobb. Jag har med tiden lärt mig att ta vara på inspirationen när den infinner sig. Känner jag mig inspirerad att skriva något så prioriterar jag det framför något jag kanske egentligen planerat.
För inspirationen är ju det där superbränslet som ger mig energin som krävs för att skriva ett grymt inlägg, en lång guide eller göra en video. Eller energi att sitta uppe till midnatt för att hinna få ett inlägg klart till nästa dag.

Foto: Pia Gyllin / Happyfeed.se

Men när inspirationen inte finns?

Ibland upplever jag också längre perioder helt utan inspiration till innehållsskapande. Detta är oftast när jag har för många ”måsten”. Uppdrag som måste slutföras innan deadline, fakturor som måste skickas, back-to-back möten, en mailkorg som svämmar över.
Det är som att ett visst utrymme, ett tomrum, behövs i hjärnan för att den där smått magiska inspirationen ska uppstå och fylla på. Jag ser inspirationen som en guldglittrande substans som liksom bubblar in och fyller det där tomrummet.
När hela hjärnan istället fylls av måsten, deadlines, stress och administration finns inte det där utrymmet för inspiration.
Så vad händer då?
Ja då tappar jag den där energin för att skapa. Jag tittar på min lista med potentiella bloggämnen och känner bara… bleh.
Det jag har lärt mig då är det finns två förhållningssätt jag kan anta.

Förhållningssätt 1: Börja ändå så kommer det säkert lite inspiration snart

Något jag har lärt mig med tiden är att jag oftast kan hjälpa igång inspirationen genom att börja med något ändå. Det känns motigt och som världens största uppförsbacke men när jag väl börjar sätta mig in i något så brukar jag liksom gå igång på det.
Det här lärde jag mig när jag jobbade som radiojournalist. När man fick ett uppslag på sitt bord om typ: ”de nya avsloppsystemen i lilla orten X” kanske det inte kändes superinspirerande. Men när man började läsa på om ämnet, pratar med någon insatt osv så kan man helt plötsligt känna hur inspirationen liksom kryper på och det plötsligt känns jättekul och intressant.
Exakt så kan det bli med blogginlägg också. Om jag bara börjar så påminns jag snart om hur jag kände när jag var inspirerad kring ämnet och skrev upp det på ”att skriva”-listan.
Funkar för det mesta!

Förhållningssätt 2: Ta det lugnt – skapa utrymme för inspirationen

Om allt känns jobbigt och tråkigt är det ju, precis som jag skrev innan, ett tecken på att alla måsten har tagit över. Då gäller det att tagga ned, ta det lugnt. Göra något annat en stund. Gå en promenad. Prata med en vän. Planera nåt kul.
Helt enkelt tänka på något annat och ägna sig åt sådant som ger energi.
Att läsa andras blogginlägg, scrolla på Pinterest eller lyssna på en podcast kan också vara sådant som skapar utrymme för inspiration för mig.
Jag skapar helt enkelt in rätt förutsättningar för att inspirationen ska kunna komma och förhoppningsvis kommer den!

Foto: Pia Gyllin / Happyfeed.se

Ibland kan man ju känna hur skönt det vore om man kunde spara överskottet av inspiration (som jag ofta upplever) i en burk för att ta fram vid ett senare tillfälle. Men… så funkar det ju tyvärr inte. ?

Hur är det för dig? Är du styrd av inspiration? Vad inspirerar dig och hur skapar du rätt förutsättningar för att inspiration ska infinna sig? ?

Förresten hur fina och inspirerande är inte dessa underbara foton som min nya kompis och grymma fotografen Pia Gyllin tagit av mig i mitt natural habitat??? Anlita henne dirr (finns i Örebro) för att fixa bilder till din hemsida eller sociala medier. Tips tips tips!

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

13 reaktioner på ”Om inspiration”

 1. Känner igen mig väldigt i det du beskriver om inspiration. Dipparna är hemska, men när man väl kommer jobbar sig in i materialet eller vad det nu kan vara så känner man flowet’ igen. Personligen känner jag att om man känner den där inspiration så blir resultatet bäst. Att hitta den när den inte finns, är att börja i någon tråd, så kommer man dit. Eller ta en kopp kaffe!
  Tack för ett bra inlägg.

 2. Jag kan sitta och typ stirra på skärmen, men som du skriver; börjar man bara så har man (oftast) skrivit ett jättelångt inlägg. Märklig känsla när man har mer att säga än man själv tror… Haha! Sedan kanskse inte alltid 100 %-igt högkvalitativa inlägg då, men min blogg är å andra sidan min försöjrning, heller. 🙂

  1. Haha kan känna igen mig i det där, verkligen. Någonstans får man också släppa prestigen och vara snäll mot sig själv. Allt man gör kan aldrig vara 100% kvalité eller 100% inspirerat. Det som är skönt är att andra människor sällan är lika kritiska. ?

 3. Brottas så jävla mycket med inspiration just nu, jag har INGEN för bloggen. Vilket känns så jäkla tråkigt. Jag brukar också försöka använda mig av samma förhållningssätt men jag vet inte, just nu går det inte bra alltså..

 4. SÅ HIMLA BRA INLÄGG! Åh känner mig lite mindre ensam just nu. Tack. Har tappat en del inspiration den senaste tiden, mest pga att tid och ork försvinner. Men det kommer ju sen, när jag har lite tid över är det alltid bloggen jag längtar mest till och inspireras av. Ibland behöver jag kanske bara vila så kommer det 😉 Idag fick jag iaf ett infall och skrev ett inlägg av bara farten. Så skönt, eftersom det var evigheter sen.

  1. Ja men det var lite därför jag ville skriva inlägget. För att känna mig lite mindre ensam. Så skönt att känna att fler delar ”the struggle” med inspirationsbehovet.
   Men underbart att höra att den slog till idag. ❤️❤️❤️

 5. Tack för ditt fina inlägg!
  Nu är jag ny i bloggvärlden så inspiration till inlägg har jag ännu inte saknat. Jag är pensionär också och har alltså mycket tid och har inte för avsikt att bli egen företagare som bloggare. Dock ser jag på bloggandet som ett arbete. Jag prioriterar det och när jag ska skriva om en bok, vilket jag ofta gör känns det motigt ibland, men det brukar gå bra.
  Min erfarenhet från tidigare skrivande är att inspirationen kommer när jag sätter mig ner på min ända och börjar jobba. Men det behövs, precis som du skriver ett slags tomrum eller luft omkring skapandet för att det ska komma igång.

 6. Pingback: Arbetsmoral och normer - Teknifik

 7. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK 15 | knytblus, blåsippa och klädbyte. | REAKTIONISTA

 8. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK 123 | knytblus, blåsippa och klädbyte. | REAKTIONISTA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!