Så kan ny teknik rädda världen Vi behöver nya och hållbara lösningar för framtiden – tekniken har de lösningarna.

“Ny teknik kan verka läskigt. Vi pratar ofta om hur beroende barn numera är av skärmar, hur dataspel gör unga till soffpotatisar och hur sociala medier gör att vi tappar greppet om verkligheten. För att inte tala om hur kamerautrustade drönare kan filma varje steg vi tar och att robotar snart kommer att ta våra jobb. Vem är förresten ansvarig om jag blir påkörd av en självkörande bil?

Den moderna tekniken kan kännas som något hemskt och farligt som sakta men säkert tar över våra liv och förstör allt vi håller kärt. Nya saker har ofta den effekten. Så var det för det skrivna ordet, naturvetenskapen, de första tryckta böckerna, telefonen, radion och tv:n.

Men jag tror att den nya tekniken kommer att rädda världen.”

Så här börjar min text i boken Hållbar till 100 som trycktes inför Författarduellen i Almedalen där jag medverkade. Den arrangerades av Teknikföretagen och Företagsakademin. Fokuset handlade om att presentera hållbarhetslösningar utifrån olika perspektiv.

Medverkade gjorde också coola Drönardrottningen Helena Samsioe som i en dramatiserad berättelse visade hur drönare fungerar som flygambulanser på landsbygden i Malawi. Så häftigt!

Kocken Paul Svensson skrev om behovet av den gröna slaktaren med fokus på att vi måste lära oss att ta hand om hela grönsaken och tänka om i hur vi använder och återanvänder råvaror. Så bra!

Här kan du läsa hela boken som PDF 

Jag la ned mycket tid på att skriva min text, det blev lite utav min framtidsvision (och förhoppning) för hur ny teknik kan bidra till ett hållbart samhälle.

Artificiell intelligens, smart odling och självkörande bilar

I texten skriver jag om personliga assistenter med artificiell intelligens, självkörande bilar, smarta odlingssystem som sköter sig själva – inget av detta är science fiction. Det är teknik som redan är här och på väg in i vår vardag.

Jag ville visa på varför det inte bara är kul och spännande med den här tekniken utan också bra ur ett hållbarhetsperspektiv.

AI kan hjälpa oss att ta bättre hållbarhetsbeslut utifrån insamlad data. Självkörande bilar kan skapa ett system av hållbar, enkel och billig samåkning så vi kan sluta frakta tomma bilsäten mellan olika platser. Smarta odlingssystem kan odla grönsaker nära oss konsumenter på ett effektivt sätt – vilket minskar vattenåtgång och transporter.

De tryckte också upp specialtröjor (på återvunna t-shirts från industrin) för våra olika lag. Här är min supersnygga “tech lover” tröja ?De som kom på eventet fick boken och sådana här t-shirts.

Jag skriver också om det här med robotarna som tar våra jobb. Att det faktiskt är något positivt! För när vi låter robotar ta över jobb som är enformiga, tråkiga, tunga, smutsiga och farliga frigörs tid för oss att göra andra delar av våra jobb som är sociala, kreativa och roliga.

Dessutom visar forskningen att när robotar och datorer tar vissa jobb så uppstår nya jobb!

Här är baksidan på tröjan ?❤️

Det var så kul att få göra det här eventet i Almedalen eftersom det handlade väldigt mycket om visioner och tankar för framtiden, inte bara “den senaste teknikprylen” eller liknande. Jag fick verkligen chansen att ta mer av ett helhetsgrepp på framtiden och samla mina tankar från flera olika spår av det jag brukar föreläsa om.

Saken är ju också den att för att min högteknologiska drömframtid ska bli framtid så måste vi hålla ett öppet sinne och försöka lägga bort den värsta teknikpaniken. Ni vet den där moralpaniken som enbart bygger på att allt som är nytt är läskigt och farligt. 

Absolut ska vi ställa höga krav på de som utvecklar tekniken. Den ska vara säker, användbar och ha människors behov i fokus! Det som inte håller måttet måste och kommer att förbättras och utvecklas vidare.

Vi måste också ha ett mångfald av perspektiv i teknikutvecklingen. Vita män i 30-årsåldern kan inte bestämma hur vår framtid ska se ut.

En liten tävling

Jag tog med mig några extra tröjor och böcker från eventet så jag tänkte lotta ut två “paket” till er! Maila vilken teknik du gärna skulle vilja se i framtiden plus din tröjstorlek så väljer jag ut två vinnare som får en t-shirt och den lilla boken. (Jag kommer endast be vinnarna om deras hemadresser och alla mail kommer att raderas efter tävlingens slut).

Maila till hello@teknifik.se och sätt “Framtiden” som rubrik.

Maila senast söndag 15 juli för chans att vinna!

??


FYI: Det här inlägget och den lilla tävlingen är inte en del av mitt uppdrag för Teknikföretagen och Företagsakademin. De har inte bett mig posta något om detta i mina kanaler utan det här är ett inlägg jag skrivit helt på eget initiativ. 

Allt som är sponsrat/reklamsamarbeten märker jag tydligt ut enligt min reklam och pr-policy.

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

6

Har innehåll jag skapat lärt dig något nytt, inspirerat dig eller löst något av dina teknikproblem?

På medlemsplattformen Patreon kan du stötta mitt arbete genom att bli månadsgivare så jag kan fortsätta skapa innehåll som det här. Där finns även medlemsskapet Teknifik Academy där du får live-webinars varje månad, TechSupport och mycket mer!

Teknifiks Mailklubb

Du kan också helt gratis skriva upp dig på min mailklubb. Då får du mitt mailutskick direkt i inkorgen någon gång i månaden med tekniktips, guider och uppdateringar om vad jag jobbar på.

(Visited 313 times, 1 visits today)

2 kommentarer

  1. Pingback: Glad White monday – hållbara techtips - Teknifik

  2. Pingback: Cirkulära techtips – White Monday 2019 ♻ - Teknifik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *