Mysteriet med Skuggholmarnas radiopsykolog

Skuggholmarnas vårdcentral radiopsykolog mystisk podcast
Allt började med att jag fick hem ett mystiskt brev på posten.
En helt vanlig dag här i början på sommaren så landade ett brunt kuvert i brevlådan hemma. Det var adresserat till mig på ”Fastlandet”.

Inuti brevet låg ett MYCKET märkligt ”info-blad”. Det första utskicket hade röd färg och hette ”Tips för din mentala beredskap”. Det listade en massa konstiga tips och på baksidan stod det en ruta med överskriften ”Var vaksam mot falsk information”.
Tankarna drogs till om detta var någon typ av knasig kampanj inför Almedalen? ”Fastlandet” på adresslappen fick mig ju genast att tänka på Gotland och detta var ju inte långt efter att ”Om kriget eller krisen kommer”-broschyren gått ut. Eftersom allting i utskicket var mycket märkligt skrivet funderade jag också på om det var någon knäppis-foliehatt-organisation som skickat brevet.
Avsändare för brevet var ”Skuggholmarnas vårdcentral”.

När Max kom hem hittade han brevet och undrade precis som jag ”vad tusan är detta?”. Så vi började Googla lite, som man gör. Min första googling gav 0 träffar. Det är så sällan jag råkar ut för 0 träffar att det gjorde mig ännu mer peppad på att ta reda på vad detta var.
Max sökte på youtube på ”Skuggholmarna” och hittade då ett konto från en person som påstår sig heta ”Fredrik Johansson” som laddat upp ett ljudklipp med ”ett program han lyckats ratta in på radion i Stockholms skärgård”. Programmet hette: ”Skuggholmarnas radiopsykolog”.
Vi lyssnade lite snabbt på det och det lät helt klart INTE som att någon ”spelat in” något från radion utan mer som en professionellt producerad radioteater/podcast.
På Instagram hittade jag en post från någon annan som också fått hem det första brevet, jag såg ingen direkt koppling mellan oss men antog att jag fått brevet eftersom jag brukar recensera podcasts.
Sedan tänkte vi inte så mycket mer på det och jag slängde det första brevet.

Ett tag senare kom det andra brevet, det blå på bilderna ovan, om ”Total försvarsplikt” och ”Krigets lagar”. Då gick jag in på nätet igen och kollade om det kommit ut mer om Skuggholmarna.
Denne Fredrik Johansson hade då startat en tråd på Familjeliv (av alla ställen) där fler började engagera sig i detta lilla mysterie. Vissa verkade tro att det kanske VAR sant att det sändes piratradio-style ute i skärgården. Att det kanske rent av rörde sig om en verklig sekt? Lyssnar man på alla avsnitten som Fredrik Johansson lagt upp tycker jag det är rätt tydligt att detta är ”fejk” men såklart kul att fler gick igång på grejen!
Jag lyssnade igenom alla fem avsnitten som låg på youtube då och konstaterade följande:
Jag får starkt känslan av att personen/personerna som skapat Skuggholmarnas radiopsykolog velat göra en svensk version av ”Welcome to Nightvale”. Stilen och upplägget är väldigt likt även om hela storyn och settingen är en annan.
Sättet som lanseringen byggts upp på med de mystiska postutskicken, Fredrik Johanssons familjelivstråd och hela grejen är verkligen ett grymt kul och kreativt sätt att lansera en podcast i internetåldern. Oavsett om man ”tror” på det hela så blir det roligt med mysteriet och att försöka hitta svar på vem som ligger bakom etc.

Nu har samme Fredrik ”Jukka” Johansson publicerat alla avsnitt hittills som en vanlig podcast så du kan gå in och lyssna på Skuggholmarnas radiopsykolog i t.ex. Podcaster.
Denne Jukka har också en blogg där han skrivit och sammanfattat en del om Skuggholmarna.

Vem är det som ligger bakom?

Min spontana känsla när jag lyssnade på Skuggholmarna är att det kan vara ett examensprojekt från någon radioutbildning. Till exempel Dramatiska institutets radioproducentlinje. Det är väldigt seriöst och professionellt inspelat och klippt så det är inte någon random amatör som ligger bakom helt klart.
Det kan såklart också vara ett produktionsbolag eller Sveriges Radio men har svårt att se att SR skulle ens kunna lansera något så här anonymt eller att ett fristående produktionsbolag (eller ett företag) skulle lansera något så här okommersiellt.
Därför känns skola/utbildning som det mest troliga.
Min ursprungliga tanke var ju att det var någon sorts PR-grej inför Almedalen men har inte sett något mer som tytt på detta. Då borde ju någon klivit fram för längesen och claimat det hela för att göra någon typ av poäng.
Hur som helst!
?
Hatten av, verkligen, till er som skapat detta och absolut helt rätt att skicka de där bladen till mig eftersom jag älskar sånt här! Poddarna är roliga och bra och gillar man Welcome to Nightvale kommer man gilla detta. Det har verkligen förhöjt hela upplevelsen med internetmysteriet och att googla runt och researcha för att ta reda på mer, så bra jobbat!!!

Har du hört talas om Skuggholmarna? Vad tror du det är och vem tror du ligger bakom?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

4 reaktioner på ”Mysteriet med Skuggholmarnas radiopsykolog”

  1. Wow! Låter jättespännande och ja, det var verkligen rätt att ge dig det bruna kuvertet, kunde inte varit mer rätt! Och du är det ju på spåren dessutom? Kul!! Ska bli roligt att höra lösningen!!? kram Mamma

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!