Ställ alla dina frågor om att vara frilans, egenföretagare och bloggare


Visst var det längesen vi hade frågestund här på bloggen? Nu tänkte jag att det är dags. Men det är bra att ha lite av ett tema kring det hela så denna gång kör vi:

Fråga vad du vill om att vara egenföretagare, frilans och bloggare!

När jag gör intervjuer eller träffar nya människor får jag ofta frågor kring hur man kan driva ett eget företagare kring sin blogg. Hur tjänar man pengar? Hur får man samarbeten? Hur har jag kunnat få så många läsare?
Jag vet också att ni är många som läser här på bloggen som kanske är frilans idag (heltid eller deltid) eller som drömmer om att starta eget! Vad går ni och fnular på?
Det bästa som finns är ju att få ställa andra egenföretagare och frilansare mot väggen tycker jag och fråga alla möjliga saker man undrar. Vad tjänar du mest pengar på? Bokför du själv? Hur får du nya kunder?

Så: passa på att fråga allt allt allt du undrar så svarar jag i ett inlägg inom kort!

Ställ dina frågor här nedanför i kommentarerna ?

Eller maila hello[@]teknifik.se om du hellre vill det – skriv ”Frågestund” i rubrikfältet.

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

11 reaktioner på ”Ställ alla dina frågor om att vara frilans, egenföretagare och bloggare”

 1. Hej Elin!
  Jag drev ju själv en egen firma som Enskild Firma i ett tiotal år. Nu när jag blivit ålderspensionär har jag ”sadlat om” och blivit ”Lättföretagare” via UKKO.se. För idag när jag inte erbjuder mina tjänster inom skog & trädgård har jag ju inte så mycket att göra avdrag på.
  Vad tror du om det? Hade det också kanske passat din verksamhet? Jag tror att det kan passa bloggare bra. Men även andra yrkeskategorier som föreläsare, fotografer, med flera som på så vis slipper all jobbig bokföring om nätterna..

 2. Clara Rundgren

  Går i tankar att starta eget företag, då jag idag jobbar i projekt i fem olika organisationer…. Men först och främst är jag livrädd för ekonomin, jag är värdelös på matte och blir stressad av att se siffror. Sen har jag hört att om man inte har uppdrag någon månad så måste man ju fortfarande betala skatten, vad innebär det egentligen? Hur funkar det med pensionen? Sen är ju frågan vart början man?
  Jag hoppas du har återhämtat dig från sjukan ordentligt! <3

  1. Undrar exakt allt samma som ovanstående talare!
   Hur krångligt är det egentligen med skatten och ekonomin och bokföringen när en har egen firma?
   Jag frilansar ju deltid och blir absolut ej rik på att fakturera från faktureringstjänster. Nu när det blir mer och mer sånt är det verkligen dags att ha egen firma men jag är FEG. Mest pga skrattegrejen och att det en månad ska komma någon och bara ”hej, en miljon inom 10 dagar tack” och så har jag missat nåt jätteviktigt.
   Så glad för denna frågestund pga LITAR på dej <3

 3. Jag är på G och ska starta enskild firma inom kort.
  Har varit ”egenanställd” via CoolCompany, men nu när det blir mer jobb för mig så förtjänar dom inte avgiften (provisionen) på ca 6% per faktura.
  Dels för att verkligen starta eget på riktigt. För att fakturera och bokföra rätt så väljer jag istället att välja ett mer effektivt och ekonomiskt alternativ vilket är RedFlag(.se) som får sköta den delen.
  Min fråga till dig är hur du säljer in dig själv till företag?
  Vilka är dina kunder?
  Vad mailar du till företag?
  Söker dem upp dig? Eller söker du upp?
  Behöver egenföretagare (enskild firma) inom media ha en egen hemsida? Instagramkonto?
  Hur ska man jobba med varumärkesbyggande? Och företagsprofiler?
  Själv jobbar jag cirka 30 timmar i månaden som frilans, som extrajobb vid sidan av mina studier. Men vill verkligen storsatsa på det med fler och fler kunder.

 4. Jag har länge haft bloggar som dör ut då jag märkt i efterhand hur jag inte passar i dendär livsstilsbloggkategorin. Men så har jag haft så svårt att komma på vad min nisch skulle kunna vara. Är bra på att hjälpa andra med deras projekt men att göra eget blir alltid på andra plats. Nu vill jag börja göra eget. Nu tror jag att jag kommit på det men det har redan gått en hel månad när jag inte gjort något alls för att jobba vidare idén. Vill ha en egen hemsida för bloggen men har ingen aning om var och närmast HUR man kodar o grejar? WordPress? Nåt annat? No idea.. Vad allt ska man tänka på om man skaffar en hemsida? Man måste troligtvis betala nåt för att få en egen domain? Har så mycket frågor angående ämnet men tror jag börjar med dessa haha 😀

 5. Angående det du tog upp i Elins teknikskola: GDPR!
  Har funderat på detta, eftersom jag förra året blev med enskild firma. Men som frilansmusiker så är ju alla mina kundkontakter föreningar eller företag, så det borde ju inte räknas som personuppgifter, för det gäller väl bara privatpersoner? Eller hur ska jag tänka kring det? Iofs kanske det kommer komma privatpersoner som vill hyra mig i framtiden också, så det kanske är lika bra att utforma en plan för det ändå.
  Enda sättet deras uppgifter kommer sparas på är ju på mina fakturor och i min inkorg på mailen, jag har inget ”kundregister”.
  Hur har du lagt upp det? Exceldokument?
  Och på vilket sätt (och när?) ska en informera kunderna om ens rutiner kring personuppgifter. Räcker det att skriva det i mailkontakten (som en signatur som alltid hänger med så fort en skickar företagsmail? ”Dina personuppgifter kommer sparas i min inkorg och på eventuella fakturor”).
  Tycker lagen är bra men blir förvirrad över hur en som företagare ska genomföra allt rent praktiskt…

 6. Jag undrar hur man kan göra för att hålla uppe motivationen till ens blogg? Finns det några bra knep 🙂 Jag tappar gärna motivationen lätt när jag ser hur mycket jag än delar mina inlägg, så händer det ytterst lite på statistiken. Älskar att läsa bloggar och kommentarer så ofta jag kan, men tycker det inte sker så mycket på min egna blogg.
  Så då tappar jag lusten och jag vet inte hur många bloggpauser jag haft för att ladda med nya idéer och inspiration till inlägg 🙂
  Vill mer än gärna hitta ett hållbart sätt som kan få mig att trivas bra med min blogg och få det att synas genom de inlägg jag skriver och få en chans till en ökad trafik. Att hålla på som jag gjort, att ta pauser och starta nya bloggar då jag tror en ”ny fräsch start” är nyckeln till en mer motiverad och ”attraktiv” blogg hjälper ju inte *hehe*

 7. Har frilansat några år tillbaka nu, inom programmering. Har haft turen att göra det på distans också vilket möjliggjort en typ av resande som jag inte hade haft möjlighet till annars. Känns extremt privligerat!
  Den absolut toppfrågan jag får gällande frilansandet är ”hur hittar du kunder?”. Har själv haft rätt mycket tur och gått mycket via word-of-mouth, men konsultmäklarna har blivit mer och mer populära inom IT-spåret. Har knackat i hop en lista på konsultmäklare per stad (https://brokerlist.io), om det är någon som är nyfiken på det livet och pysslar med IT.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!