Ställ alla dina frågor om att vara frilans, egenföretagare och bloggare Det var längesen vi hade en frågestund här på bloggen – nu är det dags!

Visst var det längesen vi hade frågestund här på bloggen? Nu tänkte jag att det är dags. Men det är bra att ha lite av ett tema kring det hela så denna gång kör vi:

Fråga vad du vill om att vara egenföretagare, frilans och bloggare!

När jag gör intervjuer eller träffar nya människor får jag ofta frågor kring hur man kan driva ett eget företagare kring sin blogg. Hur tjänar man pengar? Hur får man samarbeten? Hur har jag kunnat få så många läsare?

Jag vet också att ni är många som läser här på bloggen som kanske är frilans idag (heltid eller deltid) eller som drömmer om att starta eget! Vad går ni och fnular på?

Det bästa som finns är ju att få ställa andra egenföretagare och frilansare mot väggen tycker jag och fråga alla möjliga saker man undrar. Vad tjänar du mest pengar på? Bokför du själv? Hur får du nya kunder?

Så: passa på att fråga allt allt allt du undrar så svarar jag i ett inlägg inom kort!

Ställ dina frågor här nedanför i kommentarerna ?

Eller maila hello[@]teknifik.se om du hellre vill det – skriv “Frågestund” i rubrikfältet.

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

10

Vill du har mer? Kom med i Teknifik Klubb 💖!

Genom att bli medlem i internets bästa gäng så får du exklusiva inlägg och videos, rösta om kommande innehåll, direktchat med mig, live-webinars, workshops, TechSupport och mycket mer.

Ju fler medlemmar vi blir i klubben desto mer och bättre inlägg och videos kan jag skapa här på bloggen och i mina andra kanaler. 🙌

Läs mer om klubben och hur det funkar

Prenumerera på Teknifik Plus 💌

Du kan också skriva upp dig som prenumerant på mitt mailutskick. Där får du uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig någon gång i månaden. Helt gratis, inget spam, bara bra grejer.

(Visited 648 times, 1 visits today)

11 kommentarer

 1. Carl Stridsberg 2 maj, 2018 at 10:09

  Hej Elin!

  Jag drev ju själv en egen firma som Enskild Firma i ett tiotal år. Nu när jag blivit ålderspensionär har jag “sadlat om” och blivit “Lättföretagare” via UKKO.se. För idag när jag inte erbjuder mina tjänster inom skog & trädgård har jag ju inte så mycket att göra avdrag på.
  Vad tror du om det? Hade det också kanske passat din verksamhet? Jag tror att det kan passa bloggare bra. Men även andra yrkeskategorier som föreläsare, fotografer, med flera som på så vis slipper all jobbig bokföring om nätterna..

  Reply
 2. Clara Rundgren 2 maj, 2018 at 11:47

  Går i tankar att starta eget företag, då jag idag jobbar i projekt i fem olika organisationer…. Men först och främst är jag livrädd för ekonomin, jag är värdelös på matte och blir stressad av att se siffror. Sen har jag hört att om man inte har uppdrag någon månad så måste man ju fortfarande betala skatten, vad innebär det egentligen? Hur funkar det med pensionen? Sen är ju frågan vart början man?

  Jag hoppas du har återhämtat dig från sjukan ordentligt! <3

  Reply
  1. Mia 7 maj, 2018 at 12:14

   Undrar exakt allt samma som ovanstående talare!
   Hur krångligt är det egentligen med skatten och ekonomin och bokföringen när en har egen firma?
   Jag frilansar ju deltid och blir absolut ej rik på att fakturera från faktureringstjänster. Nu när det blir mer och mer sånt är det verkligen dags att ha egen firma men jag är FEG. Mest pga skrattegrejen och att det en månad ska komma någon och bara “hej, en miljon inom 10 dagar tack” och så har jag missat nåt jätteviktigt.

   Så glad för denna frågestund pga LITAR på dej <3

   Reply
 3. H 2 maj, 2018 at 16:13

  Jag är på G och ska starta enskild firma inom kort.
  Har varit “egenanställd” via CoolCompany, men nu när det blir mer jobb för mig så förtjänar dom inte avgiften (provisionen) på ca 6% per faktura.

  Dels för att verkligen starta eget på riktigt. För att fakturera och bokföra rätt så väljer jag istället att välja ett mer effektivt och ekonomiskt alternativ vilket är RedFlag(.se) som får sköta den delen.

  Min fråga till dig är hur du säljer in dig själv till företag?
  Vilka är dina kunder?
  Vad mailar du till företag?
  Söker dem upp dig? Eller söker du upp?
  Behöver egenföretagare (enskild firma) inom media ha en egen hemsida? Instagramkonto?
  Hur ska man jobba med varumärkesbyggande? Och företagsprofiler?

  Själv jobbar jag cirka 30 timmar i månaden som frilans, som extrajobb vid sidan av mina studier. Men vill verkligen storsatsa på det med fler och fler kunder.

  Reply
 4. Jemina 4 maj, 2018 at 08:43

  Jag har länge haft bloggar som dör ut då jag märkt i efterhand hur jag inte passar i dendär livsstilsbloggkategorin. Men så har jag haft så svårt att komma på vad min nisch skulle kunna vara. Är bra på att hjälpa andra med deras projekt men att göra eget blir alltid på andra plats. Nu vill jag börja göra eget. Nu tror jag att jag kommit på det men det har redan gått en hel månad när jag inte gjort något alls för att jobba vidare idén. Vill ha en egen hemsida för bloggen men har ingen aning om var och närmast HUR man kodar o grejar? WordPress? Nåt annat? No idea.. Vad allt ska man tänka på om man skaffar en hemsida? Man måste troligtvis betala nåt för att få en egen domain? Har så mycket frågor angående ämnet men tror jag börjar med dessa haha 😀

  Reply
 5. Alexandra 8 maj, 2018 at 19:49

  Angående det du tog upp i Elins teknikskola: GDPR!

  Har funderat på detta, eftersom jag förra året blev med enskild firma. Men som frilansmusiker så är ju alla mina kundkontakter föreningar eller företag, så det borde ju inte räknas som personuppgifter, för det gäller väl bara privatpersoner? Eller hur ska jag tänka kring det? Iofs kanske det kommer komma privatpersoner som vill hyra mig i framtiden också, så det kanske är lika bra att utforma en plan för det ändå.

  Enda sättet deras uppgifter kommer sparas på är ju på mina fakturor och i min inkorg på mailen, jag har inget “kundregister”.

  Hur har du lagt upp det? Exceldokument?
  Och på vilket sätt (och när?) ska en informera kunderna om ens rutiner kring personuppgifter. Räcker det att skriva det i mailkontakten (som en signatur som alltid hänger med så fort en skickar företagsmail? “Dina personuppgifter kommer sparas i min inkorg och på eventuella fakturor”).

  Tycker lagen är bra men blir förvirrad över hur en som företagare ska genomföra allt rent praktiskt…

  Reply
 6. Jeanette 8 maj, 2018 at 20:52

  Jag undrar hur man kan göra för att hålla uppe motivationen till ens blogg? Finns det några bra knep 🙂 Jag tappar gärna motivationen lätt när jag ser hur mycket jag än delar mina inlägg, så händer det ytterst lite på statistiken. Älskar att läsa bloggar och kommentarer så ofta jag kan, men tycker det inte sker så mycket på min egna blogg.
  Så då tappar jag lusten och jag vet inte hur många bloggpauser jag haft för att ladda med nya idéer och inspiration till inlägg 🙂

  Vill mer än gärna hitta ett hållbart sätt som kan få mig att trivas bra med min blogg och få det att synas genom de inlägg jag skriver och få en chans till en ökad trafik. Att hålla på som jag gjort, att ta pauser och starta nya bloggar då jag tror en “ny fräsch start” är nyckeln till en mer motiverad och “attraktiv” blogg hjälper ju inte *hehe*

  Reply
 7. Poyan 6 november, 2018 at 17:31

  Har frilansat några år tillbaka nu, inom programmering. Har haft turen att göra det på distans också vilket möjliggjort en typ av resande som jag inte hade haft möjlighet till annars. Känns extremt privligerat!

  Den absolut toppfrågan jag får gällande frilansandet är “hur hittar du kunder?”. Har själv haft rätt mycket tur och gått mycket via word-of-mouth, men konsultmäklarna har blivit mer och mer populära inom IT-spåret. Har knackat i hop en lista på konsultmäklare per stad (https://brokerlist.io), om det är någon som är nyfiken på det livet och pysslar med IT.

  Reply
 8. tina 9 juli, 2020 at 11:00

  Jag vet att detta är ett gammalt inlägg, men i vilket inlägg kan man se dina svar? 🙂

  Reply

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *