Sims till mobilen är här – nu har Sims Mobile lanserats i Sverige Efter en lång väntans så har nu spelets släppts i svenska app store.

Sims mobil sims4 mobile

Uppdaterat 9 mars 2018

Det tog ungefär ett års väntan men den 7 mars så släpptes helt plötligt Sims Mobile i Sverige för iOS och Android. Jag blev rätt överraskad måste jag säga. Spelet lanserades från början bara i Brasilien, där det fick ett ljummet mottagande. Därefter har det gjorts om och lanserats i fler länder.

På det viset kan man nog säga att “den som väntar på något gott…” för förhoppningsvis har företaget förbättrat och utvecklat spelet under det här året för att det ska bli så bra som möjligt.

Spelet är gratis men har köp i appen.

Sims Mobile – första intryck och upplägg

Du får börja med att skapa din första sim. Gränssnittet är liknande i vanliga Sims4 men med betydligt färre reglage och möjligheter. Om du inte orkar pyssla själv kan du alltid använda tärningen för att få en random sim.

Därefter börjar en start-tutorial där du får städa upp och ordna i ditt nya hus. Du har generellt i början väldigt få alternativ. Möbler, kläder, tapeter, fönster, dörrar etc låser du upp allt eftersom du spelar. Så du får inte börja med att bygga något.

Väldigt förenklad behovsmätare

En stor skillnad i Sims Mobile från vanliga Sims är att de klassiska behovsmätarna (blåsa, komfort, kul osv) lyser med sin frånvaro. Detta tycker jag är lite synd eftersom det är en sådan grundläggande del av Sims.

Istället har du en generell “energi”-mätare för varje karaktär som du kan öka upp genom att äta en muffin, gå på toa, duscha eller sova.

Men att uppfylla din Sims behov är inte någon stor del av spelet.

Energi

Däremot tar den här energin slut väldigt fort, särskilt om du försöker hjälpa din sim genom en jobbdag eller vill spela under längre tid i sträck. De muffins du får gratis (som kan ge din sim 30 nya energi-blixtar) är begränsade och därefter kan du köpa nya för riktiga pengar.

Det är också begränsat hur du kan använda sängen, handfatet etc för att få mer energi (med tidsmätare på några timmar).

Du kan förstås gå ur spelet och vänta några timmar medan din sim kör igenom sin jobbdag själv. Energi-mätaren fylls också på automatiskt när du inte gör något med din sim. Men detta är en av de stora stoppklossarna för att spendera tid i appen. Absolut en av de mest negativa grejerna, om du frågar mig.

Sims mobil sims4 mobile

Karriär

Du har bara ett val i början för karriär och det är barrista. Men fler jobb låses upp allt eftersom. Du kan välja att antingen lämna din sim på jobbet och vänta en timme så kommer du ha tjänat lite simdaler.

Du kan även spela igenom ett arbetspass genom att utföra olika uppgifter. Då går det lite snabbare. Generellt tycker jag att jobb-passen är rätt roliga att spela. Det går snabbt att spela igenom ett och man tjänar lite pengar på det.

Spelarnivå

För olika saker du gör, t.ex. lär känna nya simmar eller utför saker på din “Att göra”-lista, ger dig blå medaljer. Dessa läggs till en mätare som heter “Spelarnivå”, som levels helt enkelt. När du når en ny level låses nya aktiviteter, föremål och annat upp.

Simdaler och SimCash

Sims mobile har två olika valutor du handlar med, vilket liknar många “pay-to-play”-spel. Tanken är alltså att du ska lockas till att betala riktiga pengar genom mikrotransaktioner för att få pengar att handla med i spelet.

Simdaler är mynt som du tjänar när du jobbar. Dessa kan du sedan använda för att köpa möbler, kläder m.m. Simcash är sedlar som är betydligt svårare att tjäna, dessa kan du använda för att köpa tema-paket av inredning och säkert många fler saker. Det är SimCash spelet vill locka dig att köpa för riktiga pengar.

Relationer

Det är lätt att starta upp en relation med nya simmar som rör sig i ditt hemområde och på offentliga platser. När du hälsat och introducerat dig själv kan du ganska snabbt starta en aktivitet ihop med simmen. T.ex. en dejt eller ett kompishäng.

När du avslutat din första aktivitet får du sedan välja vilken historia du vill skapa med din nya bekantskap. T.ex. en komplicerad kärlekshistoria, själsfränder, sportkompisar osv. Exakt hur dessa historier utvecklar sig har jag inte hunnit utforska än.

Så – är det värt det?

Jag har hittills bara spelat under en dag men ska erkänna att mitt intryck är rätt ljummet. Det jag tycker är roligast i The Sims är ju att bygga och inreda. Dessa funktioner är inte i fokus i detta spel.

Det positiva med spelet är att det finns rätt mycket att göra och utforska när du väl kommit förbi tutorial-delarna. Till en början klarar man sig såklart väldigt bra utan att betala några riktiga pengar. Frågan är bara hur snabbt man når en punkt där det blir tråkigt eller ovärt om man inte vill betala (som det blir i SimsCity för mobilen).

Helt ärligt ska jag säga att det här inte riktigt var den typ av spel jag såg framför mig när jag utlovades ett “riktigt sims till mobilen”. Det här är inte riktiga The Sims… det är en mobilversion av The Sims som knappt är jämförbar.

Har du provat? Vad tycker du? Dela gärna dina tankar!

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

9

Har innehåll jag skapat lärt dig något nytt, inspirerat dig eller löst något av dina teknikproblem?

På medlemsplattformen Patreon kan du stötta mitt arbete genom att bli månadsgivare så jag kan fortsätta skapa innehåll som det här. Där finns även medlemsskapet Teknifik Academy där du får live-webinars varje månad, TechSupport och mycket mer!

Teknifiks Mailklubb

Du kan också helt gratis skriva upp dig på min mailklubb. Då får du mitt mailutskick direkt i inkorgen någon gång i månaden med tekniktips, guider och uppdateringar om vad jag jobbar på.

(Visited 3 158 times, 2 visits today)

7 kommentarer

 1. Pingback: Snart kan vi spela riktigt The Sims i mobilen - Teknifik

 2. Jenn - forever abroad 9 mars, 2018 at 18:59

  Blir sugen att testa! Men inga skyhöga förväntningarna med tanke på dina ord om att det är lite av en besvikelse. Minns mina Sims-år som barn med sån kärlek och tror anledning till att jag slutade spela var att det inte gick att installera på min Linux-dator när jag bytte till den, haha! Vet du om man kan ha det på Mac idag?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 9 mars, 2018 at 19:10

   Gört! Det är ju iallafall gratis ☺️ Det går jättebra att spela Sims på Mac nuförtiden ?? Är sugen på att installera det själv men har nog inte tillräckligt med utrymme på datorn tyvärr

   Reply
 3. Cecilia 1 april, 2018 at 09:20

  Jag spelar också och känner väl lite som du, är det värt det?
  Dock har jag ett problem, har en sim som är kvar i huset hela tiden. Har bett den att gå men lyckas inte. Hur gör jag?!

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 1 april, 2018 at 09:34

   Ah nej jag tycker spelet var på tok för begränsande. Tycker de skulle skippat Pay-to-play-grejen med microbetalningar och istället satt ett pris på 50-100kr där man kan spela all istället.
   Ang den buggen har jag ingen aning faktiskt? I vanliga sims kan man ju debugga karaktärer genom cheats-rutan men vet inte vad man kan göra på mobilen? Logga ut och logga in igen typ?

   Reply
 4. Adam 8 april, 2018 at 14:37

  Hur får man bort en sim gubbe? Jag råkade skapa en jag och råkade ta bort min gamla? Hur gör man?

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *