Tjejer och teknik – här är initiativen som vill öka jämställdheten inom tech Geek Girl, Pink programming, DataTjej, Womengineer, Tjejer kodar och Tech Gäris

Tech gäris kodläger för tjejer icke-binära transpersoner gäris icke-binäris

Teknikbranschen är mansdominerad. Det gäller såväl industrin som nya startups. Varför är det ett problem? Jo, för att teknikbranschen är den som på många sätt driver utvecklingen som påverkar hur vår framtid kommer se ut.

Som tur är så finns det MASSOR med grymma initiativ för att göra något åt detta. Från tidigt i åldrarna till lite äldre.

Jag tänkte tipsa om en rad av dessa i det här inlägget och ni får jättegärna fortsätta att fylla på med tips i kommentarerna så kan jag utöka inlägget. Jag tänkte också berätta om mitt senaste initiativ, Tech Gäris, ett kodläger för gäris/icke-binäris som jag gör ihop med ABF Örebro län och i samarbete med Ninetech.

DataTjej och Elsa Landberg vloggar om tech

DataTjej är en ideell förening som jobbar för att skapa ett nätverk mellan personer som identifierar sig som kvinnor i alla åldrar som är intresserade av, pluggar eller jobbar med data och IT.

Ett av deras senaste initiativ är en serie vloggar skapade av grymma Elsa Landberg.

Geek Girl Mini låter unga tjejer upptäcka teknik

Så här beskriver Karin Nygårds och Marie Gustafsson Friberger sitt projekt Geek Girl Mini:

“Geek Girl Mini syftar till att unga tjejer ska lära sig mer om programmering och skapande med teknik, lära känna andra tjejer som delar ett sådant intresse och inspireras att överväga en IT-karriär. Den huvudsakliga målgruppen är tjejer i mellanstadieåldern.”

De uppmuntrar vem som helst att anordna en Geek Girl Mini-träff och samlar förslag på aktiviteter och resurser på hemsidan. Så bra!!

Karin Nygårds är ju också programledare för grymma Programmera Mera på Barnkanalen/UR!

MakerTjej intruducerar tjejer till makerkulturen

Makers är ett samlingsnamn för personer som gillar att uppfinna, experimentera och testa nya idéer. Ett makerspace är en plats som uppmuntrar till att förverkliga och testa idéer där man samlar verktyg som 3D-printers, symaskiner, laserskärare och allt möjligt man kan tänkas behöva.

MakerTjej är ett intiativ att introducera fler tjejer till denna kultur och uppmuntra skaparglädje. Idag är MakerTjej ett nationellt nätverk av engagerade som anordnar olika events och träffar.

Teklafestivalen

Teklafestivalen är en teknikfestival på KTH för tjejer 11-15 år, som bland annat Robyn varit med och startat. Där får man prova robotprogrammering, musikproduktion och massa andra spännande teknikgrejor.

Superkul och poppis initiativ för att visa möjligheterna med teknik och skapande!

Therese Lindgren och Teknikföretagen driver Facebookgrupp för Tjejer som vill gå teknik på gymnasiet

Jag har tidigare tipsat om youtubern Therese Lindgrens videos “Therese testar teknik“. I sitt samarbete med Teknikföretagen har Therese startat en facebookgrupp för tjejer som vill gå teknik på gymnasiet!

Där kan tjejer ställa frågor till varandra om teknikprogrammet, be om tips och andra bra grejer. Så bra initiativ tycker jag.

Womengineer vill se fler kvinnliga ingenjörer

Womengineer är en ideell organisation som jobbar för att fler tjejer ska plugga till ingenjör. De anordnar bland annat IGDday – Introduce a girl to engineering day. En heldag där tjejer/icke-binära i åldrarna 12-19 år får delta i olika aktiviteter som visar var ingenjörsyrket går ut på.

Grym grej!

Tech Gäris – kodläger i Örebro lett av mig

Den 20-22 februari anordnar jag ihop med ABF Örebro län ett sportlovsläger där gäris/icke-binäris i åldrarna 13-19 år får möjlighet att lära sig grunderna i webbdesign med HTML, CSS och jQuery.

Ska bli så sjukt kul. Anmälan är öppen och finns här!

Tack varje företaget Ninetech så är också lägret helt kostnadsfritt för deltagarna vilket känns superviktigt ur ett inkluderingsperspektiv.

Min förhoppning med Tech Gäris är också att om denna första gång blir lyckad kunna anordna fler träffar och läger inom t.ex. Youtube, bloggande, bildredigering eller spelutveckling.

Det har också kommit förfrågningar om liknande fast för vuxna så vi får väl se om jag styr ihop något sådant fram över också. Pepp!

För oss lite äldre: Tjejer Kodar, Pink Programming, WIT och Code Excursion

Det finns ju också redan en hel del superbra initiativ för att som lite äldre gäri lära sig att koda ihop med andra gäris.

Ni vet ju att jag älskar Tjejer kodar, som jag varit på i Barcelona två gånger. En hel vecka med kodande och härligt häng. Man måste förstås inte åka utomlands för att koda heller, Tjejer kodar anordnar också kortare kurser – oftast i Stockholmsområdet.

Pink Programming är en ideell förening som jobbar med att kvinnor och transpersoner ska upptäcka det roliga med programmering. De anordnar programmeringsläger och events!

#WIT, Women in Tech, är ett stort event som sker den 8 mars på internationella kvinnodagen med syfte att inspirera fler talangfulla kvinnor att överväga en framtid inom tech. Superhäftigt och mäktigt evenemang där biljetterna brukar ta slut på 7 minuter ?

Code excursion är ett litet Stockholmsbaserat initiativ där kvinnor lär sig att koda tillsammans. Så bra grej för det är ju verkligen roligare att lära sig koda om man får hänga med grymma brudar samtidigt. Extra plus för namnet också, tänker mig liksom att man är på en kodutflykt. Låter ju supermys!

Har du fler exempel på initiativ som introducerar tjejer/kvinnor, icke-binära och transpersoner till teknik? Langa i kommentarerna, please! ?

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

9

Har innehåll jag skapat lärt dig något nytt, inspirerat dig eller löst något av dina teknikproblem?

På medlemsplattformen Patreon kan du stötta mitt arbete genom att bli månadsgivare så jag kan fortsätta skapa innehåll som det här. Där finns även medlemsskapet Teknifik Academy där du får live-webinars varje månad, TechSupport och mycket mer!

Teknifiks Mailkubb

Du kan också helt gratis skriva upp dig på min mailklubb. Då får du mitt mailutskick direkt i inkorgen någon gång i månaden med tekniktips, guider och uppdateringar om vad jag jobbar på.

(Visited 1 623 times, 1 visits today)

6 kommentarer

 1. Johanna 26 januari, 2018 at 00:35

  På tal om jämnställdhet och teknik.. i spelvärlden är den ganska obefintlig, tyvärr. Jag har skrivit lite om det ur ett kvinnligt perspektiv här:

  http://www.schackpinglorna.se/metoo-inom-spelindustrin/

  Du är grym och en förebild i denna mansdominerade bransch Elin, keep kicking ass! 🙂

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 26 januari, 2018 at 06:32

   Tack Johanna! Ja det har du rätt i. Det finns verkligen mycket att göra där också. Grymt bra att du skrivit om det.

   Reply
 2. Clara Kron 26 januari, 2018 at 14:53

  Hallåååå!
  PRETTY PLZ HJÄLP!
  Tipsförslag på inlägg! Min jävla macbooks startskiva är jämt fucking full! Den lagrar skit jag behöver och inte vet var de hamnar så kan inte ta bort. Tror den gör örtitusen kopior på min lilla iphone och fyller hela datorn. Försöker googla. Hamnar på flashback bland killar som pratar techspråk jag inte förstår och har noll pedagogik. Ett 1-2-3-så-här-gör-du-önskas och finns säkert behov av hos fler än mig. Vill inte ringa mina bröder och be om hjälp mer 🙁

  Reply
 3. Linda Wäppling 28 mars, 2018 at 22:59

  Hej! Vad roligt att läsa er artikel ta upp massa grymma initiativ, men jag vill såklart slå ett slag för Pepp – ett mentorskapsprogram för att lyfta kvinnliga förebilder inom teknik. Vi vänder oss till gymnasietjejer och vill utmana de stereotyper som finns kring bilden av en ingenjör. Vi tror på mentorskap som metod för att inspirera med!

  Ni hittar mer info under blipepp.nu

  Tack för ett bra inlägg, och vill du prata tjejer och teknik med oss i Pepp kan du gärna höra av dig till mig på linda@blipepp.nu

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *