Mina mål och fokus för 2018


Eftersom januari närmar sig sitt slut känns det som hög tid att faktiskt sätta mina mål och fokus för det här året! Vi har ju tidigare gått igenom hur det gick med mina mål för 2017.
I oktober 2017 började jag på riktigt riktigt jobba heltid med företaget, helt utan stödhjulen med extratimmar på Sveriges Radio som jag haft övriga 2017. Det var väldigt pirrigt och på många sätt stressigt eftersom pengar-måste-in.
Det resulterade i att jag kände mig ganska vilsen i var jag var påväg. Många av de mål jag satt för året hade jag uppnått vilket lämnade mig med en känsla av ”nu då?”. Jag sprang på i princip alla bollar och funderade på vad jag verkligen vill göra.
Såklart så hade jag också flera dagar då jag övervägde att ge upp på alltihop och söka ett vanligt jobb. Sen så kom jag på hur mycket jag brinner för det jag gör och hur otroligt kul och utmanade det är att vara egenföretagare och så glömde jag de tankarna.

Vad är mitt Mount Fuji?

I början av året här, på grund av den här vilsenheten jag kände, så bestämde Karro (som håller mig sällskap på kontoret ibland) och jag att vi skulle ha en kickoff! Så en hel eftermiddag ägnade vi oss åt att (med hjälp av ett random ”dreams and goals”-inlägg från någon amerikansk blogg) kartlägga våra långsiktiga drömmar och mål.
Utifrån dessa satte vi sedan upp delmål och försökte se vad vi skulle satsa på för att faktiskt jobba mot dessa mål – både på ett personligt och professionellt plan.
Karro hade en så bra sak som hon sa som verkligen fastnade hos mig:
”Vad är ditt Mount Fuji?”
Att man helt enkelt visualiserar sina långsiktiga drömmar som toppen av ett högt berg i fjärran. Varje gång man tar beslut eller gör val ska man fästa blicken på sitt berg och fundera på om steget tar en närmare eller längre ifrån det där berget.
Efter vår kickoff landade jag i att mitt lite luddiga Mount Fuji är: stabilitet och kreativitet. 
Jag vill hitta stabilitet i mitt företag både sett till tid, uppgifter och inkomster. Samtidigt vill jag behålla kreativiteten och skapandet – det är det jag mår bäst av att hålla på med och det jag vill göra.

Mina fokusområden för 2018

Det som var så underbart skönt med att göra den där kickoffen var att jag verkligen hittade tillbaka till min grund. Det jag vill göra och det jag verkligen brinner för är att skapa innehåll. Min identitet som journalist och bloggare är den som är starkast i mig.
När jag har skrivit ett riktigt bra blogginlägg, gjort en video eller skrivit ett grymt inlägg på sociala medier känner jag en så stor tillfredsställelse och som att jag lagt min tid på rätt ställe.
Vissa personer använder ju blogg och sociala medier som en avsats för något annat man hellre vill göra. Men för mig så är det innehållsskapandet och journalistiken som är själva målet! Det jag gör runt omkring som föreläsningar, workshops och konsultuppdrag är olika sätt att finansiera det arbetet.
Det här är ju hela anledningen till varför jag startade Teknifik från början och det var så otroligt skönt att bara hitta tillbaka och landa i det. 
Så därför kommer mina fokus för 2018 vara:

 • Prioritera att fortsätta skapa grymt innehåll här på bloggen, på youtube, sociala medier och i andra former.
 • Prioritera samarbeten/uppdrag som är mer utåtriktade och gärna involverar skapande av innehåll och journalistik.
 • Fortsätta mitt arbete med att inspirera och peppa fler att upptäcka möjligheterna med teknik – som Sociala Medierdagen, Tech Gäris, föreläsningar med mera.
 • Fortsätta jobba med mina hjärtefrågor kring mångfald och jämställdhet inom tech.

Jag kommer fortsätta med föreläsningar, workshops och konsultuppdrag såklart, det ingår ju i ”stabilitet”-biten av mitt Mount Fuji. Men det ska inte få ta fokus från kreativiteten!

Mål för Teknifik för 2018


Nu när jag har siktet inställt på mitt Mount Fuji så måste jag ju såklart också sätta lite mål så jag har något att checka av mot under året.
Detta har jag skrivit upp i min bullet journal:

 • 15 000 + läsare / vecka – i nuläget ligger jag runt 10 000 så det känns absolut görbart
 • 2000 mailprenumeranter. Har ju nästan nått 1000 under föregående år så nu tänker jag sikta högt!
 • 100 betalande medlemmar – har hintat om detta en del i mina nyhetsbrev, nu är det på g. Stay tuned!
 • Hålla 3 + workshops – 2017 var föreläsningarnas år, i år vill jag också komma igång mer med workshops. Ett arbete som redan är i fullgång! Har ju hållit några workshops tidigare vilket var jättekul!
 • Göra en podcast finansierad av en eller flera partners – tar med mig detta mål från 2017 pga 2018 ÄR året det händer!
 • Starta aktiebolag – detta hör samman med ”stabilitet”-biten i mitt Mount Fuji. Jag vill få lite bättre struktur och få en riktig lön och sånt där. Samt dra in så pass mycket pengar att det faktiskt lönar sig att ha AB.
 • Ta ut 20 000 kr efter skatt / mån – någon typ av ekonomiskt mål känns viktigt att ha. ”Ta ut” heter det ju enskild firma men får väl se till att sätta en bra månadslön för mig själv när jag fixar det där AB:t.
 • Skriva ett bokmanus – har flera idéer (och redan en liten ”historia” bakom mig som jag ska berätta mer om någon gång). Men det här är något som står på min ”dröm”-lista och som jag tycker passar på mitt Mount Fuji.

Så tänker jag om året 2018!

Vilka är dina fokusområden för 2018? Vad tycker du om mina mål och tankar, tror du jag tänker rätt? Dela med dig! ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

11 reaktioner på ”Mina mål och fokus för 2018”

 1. Låter som både smarta och genomtänkta mål! Så viktigt också att behålla själva kärnan och själv känna vad som ger glädje och energi! Heja dig! Själv har jag gjort resa från enskild näringsverksamhet till AB. Så häftigt och en stor milstolpe för mig!

 2. Tycker det är så kul och inspirerande att läsa om andras mål! Känner precis som du gjort en viss vilsenhet och har inte riktigt landat i vad jag vill åstadkomma under året. Hoppas verkligen jag får tid att landa i idet, ogillar starkt att springa på alla bollar utan att ha någon riktning!

  1. Ja men jag håller med!! Tycker det är jättekul att läsa samma hos andra. Kan verkligen verkligen rekommendera att avsätta tid och göra det ihop med någon annan. Det har gjort SÅ stor skillnad för mig och hur jag känner kring allt. Att ha riktning är verkligen galet viktigt.

 3. Hej Elin!
  Jag tror absolut att du kan nå dina mål, om än inte ända upp på bergets topp kanske.. 🙂
  Men det är ju helt rätt att sikta mot stjärnorna. Då når man kanske månen i vart fall. Du har en väldigt intressant blogg för väldigt många. Nu är jag idag själv pensionär och lättföretagare via ukko.se och har egentligen inga större mål här i livet än att överleva varje dag så jag får se mina barnbarn växa upp. ( Det är en fin gåva, barnbarn.. 🙂
  Mina egna sajters/bloggars utveckling har jag inga drömmar om längre. De fungerar mer som lite terapi för en gammal man..
  Lycka till nu. Du är en kämpe, en väldigt kompetent kämpe, så det kommer att gå jättebra ska du se!
  Kram, Carl

 4. Du är så grym, kompetent och MODIG, Elin! Jag vill, men vågar inte riktigt, sätta ord på mina stora mål. Av rädsla för att jag inte ska nå upp till dom… Fast kanske därför behöver jag bara behöver göra det, och lära mig hantera den delen av livet. Tror precis som du säger att det gör otroligt mycket att ha en riktning, och bli glad och stärkt av de mål man faktiskt uppnår längs vägen. Hursomhelst är du en förebild <3
  Tack för din hjälp och pepp kring bloggen! Vi kanske ska prata lite om riktning också vid nästa samtal? 😉

 5. Pingback: Det börjar kännas som hemma - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!