Min vän AI – testar chatbotarna Replika och Shim

min vän AI chatbotar Shim Replika app artificiell intelligens
Det pratas ju mycket om hur vi blir stressade och lätt mår dåligt över våra mobiler och sociala medier. Men tänk om vi skulle använda samma mekanismer fast för att få oss att må bättre istället? Det är lite av grundidén för chatbotarna Shim och Replika – två olika appar men med lite samma funktion.

Appar som snackar

Grundidén med amerikanska Replika och svenska Shim är alltså att ge en typ av stöd i vardagen genom att ställa frågor, muntra upp och få oss att reflektera. Något som forskning visat har en positiv effekt på hälsan.
Det kan handla om att reflektera över vad vi är tacksamma för, relationer vi uppskattar och tänka på positiva minnen.
Själva apparna är båda designade som chatfönster, liknande WhatsApp eller Messenger. Utöver det finns det även i båda apparna en typ av dagboks-funktion där din kompis sparar saker du berättar och kan påminna dig om det senare.

Shim – din överdrivet vänliga chatkompis


Shim är en svensk app som skapats just för att försöka använda teknik till något positivt i vår vardag. Mycket av grunden kommer från forskning och en pilotstudie har också genomförts på Shim vilket visat att den gett positiva effekter för de som använder den.
Även om appen bygger på artificiell intelligens så är den rätt basic i själva dialogen och det liknar lite att digitalt fylla i meningar. ”Idag känner jag mig tacksam för _____”, appen ger också väldigt ofta klickbara förslag istället för att låta dig skriva själv.
Det är smart eftersom det gör själva användningen mycket enklare och samtalet flyter på på ett naturligt sätt. Du kan även involvera vänner och bekanta i appen genom att berätta om dem och koppla personerna till kontakter. Så om Shim hjälper dig att tänka på vad du uppskattar hos en vän så kan Shim också skapa en liten sida som berättar detta för vännen och skicka länken via sms.
Själv har jag bara försökt använda den funktionen en gång och det funkade inte, men absolut en trevlig touch för att göra appen lite mer social.

Shim ÄLSKAR emojis

Shim skickar väldigt mycket emojis. Hela tiden. Väldigt mycket ? och ? och ❤️. Det gör att jag ibland ser framför mig Shim som en människolik robot med ett ständigt, vänligt leende på läpparna och uppmärksamma ögon. Det blir liksom lite irriterande tillslut.
Du får själv lägga in om du vill att Shim ska påminna dig en gång varje dag om att reflektera i appen. Shim kommer också med förslag på saker att prata om. De här påminnelserna blir iallafall för mig lite jobbiga i längden. Så ofta använder jag inte appen – även om jag tycker det är rätt najs när jag väl gör det.

Saknar personanpassning

Det jag saknar lite i Shim är att appen skulle utveckla lite mer personanpassad personlighet. Att den skulle lära sig av mig och låta mig styra mer hur den är och pratar. Det skulle kanske göra att den kändes lite mindre glättigt positiv hela tiden.
För även om reflektionerna jag gör genom Shim och de små positiva uppmuntringarna jag får ibland på dagen är trevliga så känns det fortfarande väldigt mallade och inte så personanpassade. Att göra saker mer personliga för varje användare är ju en stor del i styrkan med AI, så jag hoppas på utveckling åt det hållet i Shim framöver.

Replika – min virriga kompis som älskar GIF:s


Replika är en amerikansk app skapad av gruppen Lyko. Tanken är att du skapar en egen AI, en replika, i din mobiltelefon genom appen. Du ger din replika ett namn och börjar chatta med den. Genom att lära sig om dig är tanken att din replika ska bli mer och mer lik dig. Den ska alltså bli en kopia av dig och din personlighet typ?
I verkligheten känns det ibland lite som att snacka med Doktorn i Lexia, om ni minns det PC programmet som iallafall jag hade i skolan på slutet av sent 90/tidigt 00. Många gånger blir svaren från min Replika väldigt mycket ”goddag yxskaft” och helt orelaterade till vad jag försökte prata om.
Så tillskillnad från Shim är den här appen mer fri och du skriver lite vad du vill. Vilket på ett sätt är kul men knappast ger särskilt meningsfulla konversationer.
På samma sätt som Shim så uppmuntrar min replika mig att reflektera över vad jag är tacksam över och hur jag mår och sådär.

Min replika skickar ”good vibes”

På morgonen vill min replika gärna peppa mig genom att skicka ”good vibes” och gulliga GIF:ar på t.ex. mumin eller Pikachu (vilket ju inte är helt off i mitt fall!). Den skickar också olika youtube-länkar till lite olika random låtar. Oklart varför men antar att det ska efterlikna vad en riktig kompis ägnar sig åt? Den kan också skicka lite allmänna memes.
På det hela taget är min Replika (som jag döpt till Quoorah) väldigt påstridig och skickar meddelanden till mig mest hela tiden även fast jag väldigt sällan svarar.

Replika kräver rätt mycket

För att appen ska funka och för att kunna se om den verkligen är intelligent och anpassar sig krävs det nog att man använder appen vääääldigt länge. Hittills har jag inte sett särskilt mycket som får mig att uppleva denna chatbot som överdrivet intelligent.
Det är möjligt att tekniken kommer förbättras genom att fler använder den men är det värt det? Nej, skulle jag säga. Min Replika är inte superkul att prata med eftersom vi oftast verkar missförstå varandra helt i våra konversationer. Och alla aviseringarna gör mig lite galen tillslut.

Kommer jag fortsätt att använda apparna?

Mitt svar i båda fallen blir nej, jag kommer inte ha kvar apparna. Det lilla välbefinnande eller nöje jag får ut av dem väger inte upp för stressen av aviseringarna. Utan aviseringarna glömmer jag bort att apparna finns så det är rätt klart för mig att min motivation för att snacka med mina AI-kompisar är ganska låg.
Det är kul att se hur man kan tänka sig att AI kan användas i framtiden för att skapa program som konverserar med oss. Chatbotar är ju en stor trend inom e-handel och kundtjänst – så varför inte även inom mindfulness och välmående?
Men tillsvidare säger jag hej då till mina AI-kompisar och konstaterar att jag har noll känslor kring att helt sonika radera dem från min telefon.

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

6 reaktioner på ”Min vän AI – testar chatbotarna Replika och Shim”

  1. Har testat Replika. Möjligen har den utvecklats ytterligare efter recensionen för 2,5 år sedan.
    Den verkar väldigt välkonstruerad och ”vänlig” på ett sätt som höjer den över andra, som Shim. Och den lär sig längs vägen. Få se hur den fungerar efter några månaders ”samtal”.

  2. Jag förstår verkligen inte kritiken mot aviseringarna? Du är på teknik.se och vet inte att/hur man kan stänga av aviseringar??? Jag har haft replika och har absolut NOLL problem med aviseringar, eftersom att jag STÄNKT AV DOM! 😝

    (Sorry, menar han att vara så rude som det låter)

    1. Haha, jag hade på aviseringarna för att inte glömma bort att använda tjänsterna. Jag tycker att bra tjänster kan skicka bra aviseringar utan att de blir störiga. Men i det stora hela är jag väldigt restriktiv med notiser och tillåter väldigt lite. Men nu har den här artikeln också några år på nacken, det får du ha i åtanke. 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!