Recension: Fitbit Ionic

TL;DR

(tl;dr = to long, didn’t read – en sammanfattning helt enkelt)
Fitbit Ionic är det som Fitbit kallar sin första smartklocka (tidigare har de enbart haft ett smart aktivitetsarmband).

Plus

Lätt och slimmad design, batteritid som räcker flera dagar, inbyggd GPS, automatiskt upptäckt av träning och sömn, utrymme för musik.

Minus

Inte jättesnygg som accessoar i vardagen, kan ej strömma musik via t.ex. Spotify, väldigt få appar, går ej att interagera med notiser från sms eller sociala medier.

Design och första intryck


Fitbit Ionic är en smartklocka speciellt designa för de som tränar. Det får man väl ha i åtanke tänker jag när man ser till designen. För den modellen jag testade, med grått schassi och grått armband i gummi är sannerligen inte särskilt snygg.
Det finns en variant i orange och blå som jag nog skulle satsat på. För även om Fitbit är jättebra på just aktivitetsband för träning så är ju poängen med en smartklocka att ha den på sig hela tiden.
Touchskärmen är skarp och lätt att interagera med. Det finns också knappar på sidorna om man föredrar det. För vana Fitbit-användare kommer interaktionen med klockan kännas naturlig. Skärmen har en rätt tjock, svart kant runt sig och är rätt plastig (som alla andra Fitbit-skärmar). Å ena sidan behöver man inte vara livrädd för sprickor och repor, å andra sidan ger det inte riktigt någon premium-känsla.
 

Användarupplevelse

Jag hade lite problem att komma igång med Ionic. Appen tog så lång tid på sig att synka att jag flera gånger trodde det blivit något fel. Sedan hamnade jag i synknings-limbo och fick slutligen lov att starta om klockan för att synka.
Vanligtvis tycker jag just denna process brukar gå så himla snabbt och enkelt med just Fitbit så var lite överraskad faktiskt. Så ha lite tålamod, helt enkelt.

Fitbit Ionic har en ”inbyggd coach”. Det är några träningspass med bilder och timers som ska stödja dig i din träning. Jag tycker denna funktion är snygg och rätt bra men det är inte något jag ser mig själv använda superofta.
För mig är det fortfarande många av de ”vanliga” Fitbit-funktionerna som jag gillar bäst även med Ionic. Som att klockan automatiskt upptäcker och loggar cykelturer och promenader. Att den påminner mig att stå upp och röra på mig regelbundet. Att den automatiskt trackar min sömn och har batteritid som räcker flera dagar.

Armband

Det är alltid lite av en invänjningsperiod tycker jag med en ny klocka eller ett nytt aktivitetsarmband. Det kan behövas lite pauser för att man inte ska få lite ont där klockan sitter.
Dessutom fick jag vid ett tillfälle ett eksem under bandet typ? Det tog flera dagar innan det gick bort (dagar då jag lät klockan ligga). Jag hade inte haft på mig det särskilt länge i sträck så jag tyckte det var lite oroväckande.
Om jag köpt denna hade jag nog satsat på ett annat band än gummivarianten till vardags.
Så man kommer behöva ta av sig klockan ibland. Vilket är lite synd om man t.ex. vill mäta sin sömn.

Appar och notiser

Det finns väldigt få appar till Fitbit Ionic eftersom den använder ett helt eget operativsystem. När jag var på lanseringen för denna modell så lät det som att fler appar skulle komma men de lyser ännu med sin frånvaro. (Update! Precis när jag publicerat denna recension fick jag ett mail om en ny uppdatering till Fitbit Ionic med fler appar t.ex. Yelp, Flipboard och Philips Hue lights.)
Det gör att klockan som smartklocka betraktad är väldigt begränsad. Ja du får upp notiser från en del appar och sociala medier på din telefon. Men du kan inte svara eller kolla något direkt i klockan. På så vis känns inte Ionic särskilt mycket smartare än t.ex. Fitbit Blaze (det som alltså kallas ett smart aktivitetsband).

GPS och utrymme för musik

En sak som skiljer Ionic från tidigare modeller är att den har inbyggd GPS, vilket gör att man kan ge sig ut på en springtur och få detaljerad data över distans och rutt utan att behöva ha med telefonen.
Det är såklart en riktigt grym funktion, särskilt för löpare och andra som är ute på den typen av träningspass.
Den har också utrymme för runt 250 låtar som du kan lägga in genom ett program i datorn. Så har du ett par bluetooth-hörlurar kan du para dessa direkt till klockan och sedan ha musik i öronen helt utan att ha med mobilen.
Problemet för mig med detta är ju att jag inte har några låtar alls. Jag har använt Spotify i jag vet inte hur många år nu? Så jag skulle alltså behöva sätta mig på t.ex. iTunes och börja köpa låtar för 10 spänn styck för att ladda in dessa i Ionic.
För min del blir det inte superanvändarvänligt. Men om du är en sådan person som fortfarande har låtar på datorn så är det ju såklart najs. Funkar ju även med ljudfiler som ljudböcker eller podcasts.

Betala med Ionic

En annan funktion som såklart är fördelaktig är att du kan använda Ionic för trådlösa betalningar. Du kan lägga in dina kreditkort i appen och sedan använda klockan för att betala.
Det känns som en rätt rimlig funktion på en smartklocka 2017 med tanke på konkurrensen från t.ex. Apple Watch.

Slutgiltigt betyg

Det finns mycket som är bra med Ionic. Så om du är en person som tränar mycket och som vill ha lite mer av en smartklocka och inte bara ett aktivitetsarmband så kan detta absolut vara ett alternativ för dig. Den är absolut värd sitt pris men i slutänden tycker jag fortfarande Fitbit mer gjort ännu ett smart aktivitetsarmband snarare än en faktisk smartklocka.
Därför får Fitbit Ionic 3 av 5 teknifikmedaljer.

Skulle du kunna tänka dig Fitbit Ionic? Varför/varför inte? Har du några frågor får du gärna ställa dom här nere. ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering