Nytt från Fitbit: Smartklockan Ionic och hörlurarna Flyers På IFA 2017 presenterade Fitbit sina senaste innovationer för wearable tech skapat för hälsa.

Just nu är jag i Berlin för att spana in de senaste tekniknyheterna på IFA 2017, en av världens största mässor för konsument-elektronik. På torsdagen hade Fitbit sin pressträff och jag fick möjlighet att ta en förhandstitt på deras nyaste produkter: Fitbit Ionic och Fitbit Flyer!

Fitbit Ionic – en smartklocka med 4 dagars batteritid, inbyggd GPS och öppen SDK

Den största nyheten som lanserats till årets IFA-mässa från Fitbit är smartklockan Ionic. Detta är, enligt företaget själva, deras första smartklocka. (De har tidigare modellen Blaze som vart en smart fitnesstracker, men inte en fullfjädrad smartklocka).

Design och första intryck

Fitbits nya klocka är trogen företagets stil med kantig, skarp design. Klockans kropp är helgjuten i ett stycke, vilket bland annat är för vattentätheten (till 50 m djup!). Under pressträffen pratade företaget mycket om att de jobbat mycket med passformen. När jag provade den kan jag säga att den satt otroligt skönt på handleden och var väldigt lätt.

Detta är inte bara för komfort utan handlar också om hur väl klockan kan mäta puls, vilket företaget menar att de förbättrat i denna modell från tidigare varianter.

Skärmen är en touchscreen och klockan har även en tre knappar för kontroller som de som haft Fitbit tidigare kommer känna igen. Skärmen kändes väldigt tålig och såg skarp, ljus och fin ut.

Det finns tre färger att välja på samt utbytbara band för sport och vardag.

Specs och funktioner

Det känns som att Fitbit verkligen lyssnat på sina konsumenter när de tagit fram denna klocka. Förutom de Fitbit-funktioner som jag redan lyft fram i mina recensioner av tidigare band (upptäcker träning automatiskt, mäter sömn, lång batteritid m.m.) så har de även lagt till nyheter.

Fitbit Ionic har inbyggd GPS och även 2,5 GB utrymme för att ladda in egen musik direkt i klockan. Det betyder alltså att du inte behöver ta med dig telefonen eller någon annan musikspelare. Klockan räcker! Tyvärr är det inte möjligt att streama musik via t.ex. Spotify utan det gäller att du har musikfiler, podasts eller ljudböcker nedladdade på datorn för att sedan föra över med Fitness Connect.

En stor fördel med Fitbit Ionic är också att den är kompatibel med såväl Android som Apple och Windows-telefoner.

Fitbit Appen och App Gallery

Fitbit appen är en riktigt bra app, vilket jag pratat om i tidigare recensioner. Nu utökar Fitbit med fler appar. T.ex. Fitbit Coach (betaltjänst), där du kan ta del av olika träningsprogram med både ljudspår och snygga animationer som visar hur du ska utföra olika övningar.

Gör egna appar

Fitbit Ionic är företagets första smartklocka med ett eget operativsystem och med stöd för tredjepartsappar. För ett tag sedan förvärvade Fitbit smartklocksföretaget Pebble som hade ett stort och levande community. Detta är något som Fitbit lärt sig av och de har därför gjort en öppen SDK (software development kit). Väldigt spännande!

Det innebär att såväl proffs som amatör kommer kunna utveckla egna personliga appar eller avancerade tredjepartsappar att använda på Ionic. Du kan t.ex. koda ett eget clockface till dig, dina vänner och din familj eller göra ett eget spel. Du kan dela med dig av dina kreationer direkt till dina vänner utan att få dem godkända av Fitbit, eller skicka in till Fitbit för utvärdering för att förhoppningsvis hamna i Fitbits App Gallery.

Kodspråket är javascript. PEPP! Tänk vad kul att koda en egen träningsapp? För man kommer ha tillgång till samtliga sensorer (pulsmätare, GPS m.m.) i SDK:n som kommer vara ett webb-baserat program.

Fitbit Ionic kommer kosta 3 499 kr på Fitbit.com och kan förbeställas nu.

Fitbit Flyers – trådlösa bluetoothhörlurar för träning

Fitbit kollade läget med sina kunder och såg att väldigt många som har ett aktivitetsarmband planerade att köpa ett par trådlösa hörlurar inom en snar framtid. Därför har Fitbit jobbat på att ta fram en egen modell bluetooth-hörlurar.

De är inear lurar i svart/silver eller vitt/rosegold. På mitten av sladden finns en kontroll för volym m.m.

Lurarna kopplar enkelt och automatiskt upp sig mot smartklockan Ionic för att användas vid träning. De kan också vara kopplade mot flera enheter samtidigt så t.ex. både mot klockan och din mobil.

De är svett-säkrade och enligt företaget själva kommer de med olika typer av hörlurs-pluppar och tillbehör (som vingar man kan sätta bakom öronen) för att de ska passa alla olika typer av öron.

Tyvärr kunde man inte lyssna i lurarna under pressvisningen då det bara var demo-versioner. Så jag kan inte säga något om ljudkvalitén.

Lurarna kostar ca 1 299 kr och går att förbeställa från Fitbit.com.

Aria 2 – en wifi-våg

Ytterligare en ny produkt som lanseras i samband med IFA 2017 är den wifi-kopplade vågen Aria 2. Denna stod inte så mycket i fokus under pressträffen men är en uppgradering av en tidigare wifi-våg som företaget haft.

Tanken med vågen är att för de som har ett personligt hälsomål som involverar vikt kan använda vågen ihop med Fitbits övriga produkter för att få tydligare mätning och mer hjälp att nå sitt mål.

Läs mer om Aria 2 här. 

Vad tror du om de här nyheterna? Skulle du kunna tänka dig någon av dessa produkter? Let me know, i kommentarna ?

Inlägget är sponsrat av Fitbit men alla åsikter är självklart mina egna.

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

1

Vill du har mer? Kom med i Teknifik Klubb 💖!

Genom att bli medlem i internets bästa gäng så får du exklusiva inlägg och videos, rösta om kommande innehåll, direktchat med mig, live-webinars, workshops, TechSupport och mycket mer.

Ju fler medlemmar vi blir i klubben desto mer och bättre inlägg och videos kan jag skapa här på bloggen och i mina andra kanaler. 🙌

Läs mer om klubben och hur det funkar

Prenumerera på Teknifik Plus 💌

Du kan också skriva upp dig som prenumerant på mitt mailutskick. Där får du uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig någon gång i månaden. Helt gratis, inget spam, bara bra grejer.

(Visited 427 times, 1 visits today)

3 kommentarer

  1. Ellinor 1 september, 2017 at 19:33

    Ooh! Har en Fitbit blaze men Ionic ser ju väldigt intressant ut! Har väntar på en vattentät Fitbit! Tack för att du uppdaterar!

    Reply
  2. Pingback: Recension: Fitbit Ionic - Teknifik

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *