Recension: Moto G5S plus

recension moto g 5s plus motog 5splus moto g5splus

TL;DR

Moto G5S Plus (som tillverkas av Lenovo) är medelprisklassen i Motos mobiluppställning. Motos flagskeppsserie är Z. Det finns även en medelprisklass med beteckningen X. Men nya G5S plus är en uppdatering av tidigare modellen G5, som är en prispressad modell med bra byggkvalité. Moto 5GS plus kommer med Android 7.1 Nougat.

Plus

Snygg och stilren design, hörlursuttag, okej batteritid, dubbla kameralinser, mycket mobil för pengarna, hemknapp med fingeravtrycksläsare.

Minus

Lite seg kamera, stum hemknapp, inte så bra högtalare.

Design och första intryck


När jag plockar upp Moto G5S ur lådan så slås jag direkt av att designen känns väldigt rejäl. Jag brukar ju använda ordet ”premium” för att beskriva en pryl som liksom känns ordentlig, hållbar och lite lyxig. Som har en skön tyngd till sig och en design som är tilltalande.
Även fast denna modell inte har pris som en premium-mobil så har den absolut premium-känsla vilket jag tycker är mycket positivt. Jag testade en modell i guld, vilket är en av mina favoritfärger på mobiler.
Skärmen är en 5.5-tums (LCD) display med full HD-upplösning. Den är trevlig och skarp och stämmer bra med prisklassen.

På framsidan finns selfiekamera och högtalare, samt hemknapp med fingeravtrycksläsare. På baksidan finns en cirkel med dubbla kameralinser (13 megapixlar) och led-blixt. Generellt så tycker jag att den här designen är riktigt snygg, men eftersom kamera-delen står ut så mycket så ligger inte mobilen platt när man lägger den mot bordet, vilket kan vara lite störigt.
Och ja, den har hörlursuttag! På ovansidan, vilket är sjysst när man har mobilen i fickan, tycker jag.
På höger sida finns volymknappar samt en ”på/av”-knapp. På vänster sida finns inga knappar.

Användarupplevelse


Generellt så är telefonen snabb och funkar bra för att surfa, kolla youtube, spela de flesta spel, köra sociala medier och så vidare. Batteritiden håller länge, särskilt om man inte gör så tunga grejor.
Högtalarna på mobilen låter rätt burkigt och även fast den har bra ljudstyrka så är det inte så njutbart att höja för mycket. Dessutom upplevde jag att högtalarna på min enhet lät nästan spräckta? Vilket är märkligt eftersom jag knappt använt dem.
Hemknappen är stum och har inget klick eller feedback förutom en lätt vibrering. Jag föredrar när knappen ger lite mer tillbaka men den är lätt att hitta utan att titta och låser upp blixtsnabbt med fingeravtryck, vilket är najs.
Jag gillar också den origami-inspirerade designen som kommer förinstallerad i Moto’s eget tema. Samt den runda lilla info-widgeten i mitten som härmar kameradelen på baksidan. Snygg detalj!
Generellt tycker jag det är en mobil som funkar finemangs out-of-the-box – andra android-mobiler kan ibland kräva att man sitter en stund och anpassar för att den ska kännas redo att använda.
Mobilen har lite gimmicks i form av rörelser som att skaka för att skaka för att tända ficklampan. Kul men inte direkt något jag tror jag skulle använda superofta.

Kameran

Jag tycker kameran på Moto 5GS plus är helt okej att använda, om än lite seg. Inomhus i dåliga ljusförhållanden så tar den fortfarande helt okej bilder. Det är också sjysst att den kommer med ett ”arbetsläge” där man snabbt har tillgång till manuell kontroll av ISO, slutartid och vitbalans.
Detta är en helt okej kamera för de vanligaste sakerna man vill göra. Den har också ett typ av porträttläge, som kallas ”djupaktiverat” (se bilden ovan). Där den alltså ska kunna använda de dubbla kameralinserna för att skapa ett fejkat skärpedjup i bilden. Detta är ju den stora trenden just nu som synts på iPhone 7 och 8, OnePlus 5 och Samsungs nya 8 och Note 8, med flera.
Funktionen funkar sådär skulle jag säga på Moto 5GS plus. Om det är för mycket komplexa detaljer och om man fotar inomhus kan det bli svårt att få det snyggt. Men för porträtt utomhus kan det gå desto bättre. Mer ett bra försök en än fullfjädrad funktion.

Slutgiltigt betyg

För ett pris på runt 3000 kr så är Moto G5S plus en riktigt sjysst android-mobil i medelprisklassen. Den har fin design med premium-känsla, helt okej kamera och bra prestanda. För dig som letar efter ett bra, lite-mer-budget-alternativ kan Moto G5S absolut vara en mobil att kika närmare på.
Poäng 4 av 5 teknifikmedaljer

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

4 reaktioner på ”Recension: Moto G5S plus”

  1. Kul recension 🙂 minns min första egna telefon, min gröna motorola haha! Hade ingen aning om att de fortfarande gjorde telefoner, om det är samma företag? Ser ut som samma logga 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!