Recension: Moto G5S plus

recension moto g 5s plus motog 5splus moto g5splus

TL;DR

Moto G5S Plus (som tillverkas av Lenovo) är medelprisklassen i Motos mobiluppställning. Motos flagskeppsserie är Z. Det finns även en medelprisklass med beteckningen X. Men nya G5S plus är en uppdatering av tidigare modellen G5, som är en prispressad modell med bra byggkvalité. Moto 5GS plus kommer med Android 7.1 Nougat.

Plus

Snygg och stilren design, hörlursuttag, okej batteritid, dubbla kameralinser, mycket mobil för pengarna, hemknapp med fingeravtrycksläsare.

Minus

Lite seg kamera, stum hemknapp, inte så bra högtalare.

Design och första intryck


När jag plockar upp Moto G5S ur lådan så slås jag direkt av att designen känns väldigt rejäl. Jag brukar ju använda ordet ”premium” för att beskriva en pryl som liksom känns ordentlig, hållbar och lite lyxig. Som har en skön tyngd till sig och en design som är tilltalande.
Även fast denna modell inte har pris som en premium-mobil så har den absolut premium-känsla vilket jag tycker är mycket positivt. Jag testade en modell i guld, vilket är en av mina favoritfärger på mobiler.
Skärmen är en 5.5-tums (LCD) display med full HD-upplösning. Den är trevlig och skarp och stämmer bra med prisklassen.

På framsidan finns selfiekamera och högtalare, samt hemknapp med fingeravtrycksläsare. På baksidan finns en cirkel med dubbla kameralinser (13 megapixlar) och led-blixt. Generellt så tycker jag att den här designen är riktigt snygg, men eftersom kamera-delen står ut så mycket så ligger inte mobilen platt när man lägger den mot bordet, vilket kan vara lite störigt.
Och ja, den har hörlursuttag! På ovansidan, vilket är sjysst när man har mobilen i fickan, tycker jag.
På höger sida finns volymknappar samt en ”på/av”-knapp. På vänster sida finns inga knappar.

Användarupplevelse


Generellt så är telefonen snabb och funkar bra för att surfa, kolla youtube, spela de flesta spel, köra sociala medier och så vidare. Batteritiden håller länge, särskilt om man inte gör så tunga grejor.
Högtalarna på mobilen låter rätt burkigt och även fast den har bra ljudstyrka så är det inte så njutbart att höja för mycket. Dessutom upplevde jag att högtalarna på min enhet lät nästan spräckta? Vilket är märkligt eftersom jag knappt använt dem.
Hemknappen är stum och har inget klick eller feedback förutom en lätt vibrering. Jag föredrar när knappen ger lite mer tillbaka men den är lätt att hitta utan att titta och låser upp blixtsnabbt med fingeravtryck, vilket är najs.
Jag gillar också den origami-inspirerade designen som kommer förinstallerad i Moto’s eget tema. Samt den runda lilla info-widgeten i mitten som härmar kameradelen på baksidan. Snygg detalj!
Generellt tycker jag det är en mobil som funkar finemangs out-of-the-box – andra android-mobiler kan ibland kräva att man sitter en stund och anpassar för att den ska kännas redo att använda.
Mobilen har lite gimmicks i form av rörelser som att skaka för att skaka för att tända ficklampan. Kul men inte direkt något jag tror jag skulle använda superofta.

Kameran

Jag tycker kameran på Moto 5GS plus är helt okej att använda, om än lite seg. Inomhus i dåliga ljusförhållanden så tar den fortfarande helt okej bilder. Det är också sjysst att den kommer med ett ”arbetsläge” där man snabbt har tillgång till manuell kontroll av ISO, slutartid och vitbalans.
Detta är en helt okej kamera för de vanligaste sakerna man vill göra. Den har också ett typ av porträttläge, som kallas ”djupaktiverat” (se bilden ovan). Där den alltså ska kunna använda de dubbla kameralinserna för att skapa ett fejkat skärpedjup i bilden. Detta är ju den stora trenden just nu som synts på iPhone 7 och 8, OnePlus 5 och Samsungs nya 8 och Note 8, med flera.
Funktionen funkar sådär skulle jag säga på Moto 5GS plus. Om det är för mycket komplexa detaljer och om man fotar inomhus kan det bli svårt att få det snyggt. Men för porträtt utomhus kan det gå desto bättre. Mer ett bra försök en än fullfjädrad funktion.

Slutgiltigt betyg

För ett pris på runt 3000 kr så är Moto G5S plus en riktigt sjysst android-mobil i medelprisklassen. Den har fin design med premium-känsla, helt okej kamera och bra prestanda. För dig som letar efter ett bra, lite-mer-budget-alternativ kan Moto G5S absolut vara en mobil att kika närmare på.
Poäng 4 av 5 teknifikmedaljer

4 reaktioner på ”Recension: Moto G5S plus”

  1. Kul recension 🙂 minns min första egna telefon, min gröna motorola haha! Hade ingen aning om att de fortfarande gjorde telefoner, om det är samma företag? Ser ut som samma logga 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering