Ibland måste man vila mitt i veckan


En av mina största utmaningar som frilansare/egen företagare/bloggare är hur jag ska disponera min tid och hitta rutiner, kontinuitet och rum för vila och återhämtning. För det är verkligen så himla upp och ned. Vissa veckor är det fullbokat hela tiden, möten-hit-och-dit, kanske flera resor till Stockholm under en vecka m.m.
Andra veckor är det mer lugnt och samtidigt blir jag stressad av att jag bygger upp så mycket förväntningar på allt jag ska hinna med under dessa veckor. Jag ska hinna skriva tusen långa guider, klippa filmer, lägga strategier, pitcha nya idéer och…
… sen påminner mig min kropp att jag också måste vila. Ibland mitt i en vecka om helgerna varit allt för uppbokade.
Något som jag blivit bättre på sedan jag startade bloggen är att försöka lyssna på kroppen och ta stress-signalerna den skickar på allvar. Det kan innebära att ta en lång promenad mitt på dagen, en sovmorgon på en onsdag eller lägga mig och läsa en bok istället för att sitta vid datorn på en eftermiddag.
En annan sak som jag lärt mig är att jag måste planera in luft i schemat. Som den här veckan till exempel. På lördag åker jag till Tjejer kodar och är borta en vecka. Det kommer bli sjukt kul men också sjukt intensivt. Veckan efter jag kommit hem har jag två föreläsningar inbokade och möten i Stockholm.
Så därför har jag försökt hålla denna vecka så fri som möjligt. Vilket på ett sätt kan vara lite segt och tråkigt. Plus att jag lätt får dåligt samvete för att jag skulle vara typ lat eller en dålig företagare för att jag inte jobbar 7-19 dag ut och dag in.
Men saken är ju den att det är smartare att samla energi i förväg än att bara ”förtjäna” vila genom att först jobba på som en furie tills all energi är bränd. Jag måste påminna mig själv om att mitt problem knappast är att jag jobbar för lite. För det gör jag inte. När man bara jobbar för sig själv så är det lätt att känna att man aldrig gjort tillräckligt – eftersom det inte finns någon arbetsbeskrivning eller tydliga arbetsuppgifter som det finns på ett ”vanligt” jobb som anställd.
För när jag producerat innehåll och strukit allt på att-göra-listan så finns ju alltid utvecklingspotential att utforska, nya idéer och projekt att slipa på, potentiella kunder och samarbetspartners att kontakta etc etc i all evighet.

För att orka och ha energi till att vara kreativ får man helt enkelt vara lite latare och långsammare vissa veckor. För jag har inget nio-till-fem-jobb. Det finns ingen här som kan ta över för mig om jag inte orkar. Så jag tar hand om min största tillgång i företaget – mig själv. Det får vara och måste vara prio. Även om det lätt känns fel utifrån hur man lärt sig att det här med jobb ska funka.
Påminner mig själv om mitt löfte till mig själv också att fira mer. Så idag ska jag banne mig cykla och köpa lite bubblis på en vanlig-jäkla-regnig-torsdag i september och fira alla fina och peppiga kommentarer jag fått på senaste, att jag landat ett kul samarbete till bloggen och fått en ny förfrågan på föreläsning.

Hur har ni det denna vecka? Har ni några bra metoder eller strategier för hur ni hanterar er egen prestationsångest och föreställningar om hur man borde jobba?

18 reaktioner på ”Ibland måste man vila mitt i veckan”

 1. Känner igen mig i din beskrivning även som lärare. Det är många anställningar man kan ha där arbetsuppgifterna inte är nedskrivna i någon särskild arbetsbeskrivning och det finns alltid mer jobb att göra även om man jobbar på så mycket man förmår och lite till, det tar aldrig slut liksom. Jag tycker du resonerar väldigt klokt och jag är glad att du tar dig själv på allvar. Vila och samla energi innan, tar jag med mig, jättebra! Å Elin du behöver inte vara orolig att du är lat. Men jag känner i igen känslan, den är livsfarlig. Om jag lägger in luft i schemat för reflektion och efterarbete får jag dåligt samvete för det känns inte att jag gör något. Men här får man lita på sitt förstånd och klokhet och inte känslan, precis som du gör? Var rädd om dig min kära dotter!❤️❤️❤️

  1. Tack mamma! ? Ja det har du rätt i. Det är nog lätt som egenföretagare att ”romantisera” livet som anställd och tro att sådana här problem inte skulle finnas där. Men det är klart att det finns, precis som du säger.
   Bara att skriva om känslorna här på bloggen gjorde att det hela kändes lite bättre faktiskt. Jag ska fortsätta avsätta tid för vila och reflektion och jobba mot prestationsångesten. KRAMIS!

 2. Det där om att det inte finns någon som kan ta över i företaget när man inte orkar (om man är helt själv) – det är riktigt klokt sagt! Jag har ocså insett nu, när jag drivit företag i ganska exakt ett år, att arbetsuppgifterna aldrig kommer ta slut. Och att driva ett fungerade företag och samtidigt försöka träna regelbundet, äta hälsosamt, träffa familj och vänner, hålla på med andra hobbys – det går inte ihop. Jag känner mig nästan lite överväldigad över att så många av mina tankar kretsar kring företaget och känner också att jag egentligen borde jobba mer.
  Sen vet jag, som fyller min veckoplanering varje söndag till bredden, att jag borde planera in mer luft, precis som du skriver. Bara nu de senaste veckorna har jag blivit tvungen att ändra i schemat flera gånger eftersom oplanerade möten har bokats in, och det påverkar ju då resten av planeringen.
  Att samla energi i förväg inför något som ska hända( istället för att bara förtjäna vila i efterhand) ska jag ta och prova. Om jag kommer ihåg det, det vill säga =)

  1. Tack för att du delar dina tankar. Känner verkligen igen mig… tror det är något man får öva på och ständigt jobba med.
   Jag hamnar också lätt i ett tänk att ”det är bara så här nu.. snart blir det bättre”. Men saken är den att det inte blir bättre om jag inte gör det bättre. Men man lär sig sakta men säkert. Baby steps ❤❤❤

 3. Tycker det låter som att du kommit långt med de insikter du har. I höstas hade jag mobil/data/allt-fria fredagseftermiddagar. Fick inte även om jag hade hur mycket som helst att göra. Det var nog mitt bästa beslut någonsin och räddade mig långt tror jag 🙂 Kanske kan vara ett tips?

 4. Sedan jag blev författare på heltid, på riktigt, utan att vara tjänstledig från ett annat jobb har jag känt sådan press att hela tiden leverera. Nya manus, nya idéer, marknadsföra nya böcker, kontakta potentiella recensenter … Det är lätt att glömma att jag numera har ett jobb som aldrig blir ”klart” och som faktiskt även består i att tänka … Just idag behövde jag läsa din text om detta, tack!

 5. Gud, jag känner mig ständigt efter och som att jag måste göra mer eller prestera bättre. Det är lurigt som bara den. Jag jobbar helt klart fler timmar nu än när jag var anställd vilket inte är bra. En av grejerna jag ville kunna njuta av var att jobba mindre. Men jag tänker att det kommer. Jag behöver nog få en bättre överblick och struktur på mitt jobbande, då känns det lättare att kunna ta en paus och njuta av den.

  1. Ja det är verkligen en utmaning detta. Jag tycker det hjälper att ta just de där pauserna kanske mitt på dagen. Då känner jag den där lite lyxiga känslan av att vara egen. Sen får man öva sig. Och maxa ibland men sen chilla ibland också. ?

 6. Så glad att teman som detta nu börjar synas mer och mer i bloggosfären! Det är ju en utmaning att få in pauser och vila- inte minst när man håller på med roliga saker. Men vi behöver ju pauser och återhämtning. Under dagen, veckan, året… Träffsr många med stressrelaterad ohälsa genom mitt arbete och har verkligen fått mig tankeställare kring hur det kan gå om man prioriterar bort pauser i tillvaron. Har själv varit dålig på det tidigare men nu så… är det andra tider…

  1. Ja jag tycker det är superviktigt att dela med sig av utmaningar man har också. Älskar att läsa sådana inlägg hos andra för då känner man sig mindre misslyckad och ensam liksom.
   Ja fy kan tänka mig det.. det är så lätt att bara pusha sig själv mer och mer. Jag är i grunden en rätt stresstålig person men har slutat tro att det gör att jag klarar hur mycket som helst. Bättre att försöka hitta balans innan det är försent.
   Stort tack för att du delade med dig av dina tankar och erfarenheter ❤❤

   1. Exakt! Jag har också tyckt mig vara en stresstålig person. Jag har alltid kunnat lägga i en högre växel och köra på. Och då känner man ju inte ens att man ÄR trött och egentligen behöver vila. Farligt! Så strävan efter balans är verkligen centralt i mitt liv just nu.

 7. Så klokt skrivet och fint att du med allt du gör och presterar skriver den här typen av inlägg också! Viktigt att ge hela bilden tycker jag. <3 Jag är så tacksam för mina rutiner nu med skolan, och att jag har dagar då jag kan göra sånt jag vill emellan.

  1. Ja jag tycker också det är viktigt (och så skönt) att skriva om utmaningar och svårigheter också. Så alla inte tror livet är rosenskimrande liksom. Vad skönt med rutiner och skola, kan sakna det lite så här i hösttider. ❤️

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering