Fyra löften till mig själv nu när jag är min egen chef


Så jag är ju nu mer min egen chef på heltid. Ingen mer anställning i ryggen utan nu är det frilanslivet för hela slanten. Helt oerfaren är jag ju givetvis inte av detta eftersom jag drivit mitt egna lilla företag sen 2012 vid sidan av annat. En hel del har jag lärt mig under den tiden. Samtidigt är det något helt nytt att våga lita på min egen förmåga fullt ut.
Därför tänkte jag ge fyra löften från mig själv i egenskap av min egen chef. För det är viktigt att vara en bra chef till sig själv annars mår man ju inte bra.

1. Jag lovar att inte ställa för höga krav

En av mina stora utmaningar som chef till mig själv är att jag väldigt ofta ställer helt orimligt höga krav på mig själv. Att jag ska publicera skitbra grejer precis hela tiden. Att jag ska kunna vara trevlig kompis, fru, syster, dotter och samtidigt jobba 24/7. Att jag hela tiden ska göra mer-mer-mer även fast jag inte har någon mer tid.
Eftersom jag har såväl duktig flicka- som prestationsprinsessa-tendenser så är det här en viktig punkt för mig som chef att hålla koll på. Ibland är good enough helt okej. Ibland är det okej att ge upp på något eller skjuta det på en obestämd framtid.

2. Jag lovar att ge tid till planering, utvärdering och utbildning

Att bara producera hela tiden och aldrig få tid att zooma ut och se det större perspektivet gör att det lätt känns som att man står och stampar på samma plats hela tiden. Det är viktigt att hitta tid till att planera framåt, utvärdera bakåt och att fylla på hjärnan med nya kunskaper och insikter.

3. Jag lovar att prioritera hälsa och välmående

En väldigt stor risk som bloggare och frilansare är att man jobbar hela tiden och när man inte jobbar är man stressad för att man tänker att man borde jobba. Det är lätt att bli frustrerad, att jämföra sig med andra, att känna sig fullständigt otillräcklig, oroa sig över pengar och framtida uppdrag.
Därför är det superviktigt att jag som min egen chef prioriterar mitt välmående. Till exempel att få vara sjuk när man är sjuk. Jag var sjuk förra veckan när jag skulle ha filmat den här veckans video. Så nu kände jag att istället för att jaga efter min egen svans så publicerar jag helt enkelt ingen video denna vecka utan kommer igen till nästa måndag. Det är inte hela världen. 
Jag tänker också prioritera att träna på lunchen t.ex. genom att gå en promenad eller åka på ett friskis-pass. Att sitta timme ut och timme in framför datorn ger ont i huvud, axlar och rygg. Det är inte hälsosamt, särskilt inte i längden. Så därför ska motion och frisk luft planeras in i schemat!

Bild från Stocksnap.io.

4. Jag lovar att peppa och fira

En av de viktigaste sakerna här i livet är ju att man firar sina framgångar och ger sig själv pepp. Det kan till exempel vara att beställa ett broderat tygmärke att sy på sin nya Kånken-ryggsäck. Eller att köpa en fin penna till sin Bujo för att göra planeringen roligare.
Det är också viktigt att träffa vänner, äta middag och dricka bubbel för att fira allt som gått bra. Fira att man rott iland ett jobbuppdrag, när man fått bra trafik till ett inlägg eller när man skickat ut sitt första mail till sin sprillans nya mailklubb. ?
Jag ska till exempel köpa hem tulpaner och blommor ibland, eftersom det gör mig glad och blir bra på bild. I affären tycker jag alltid att det är ”en onödig utgift”. Men mitt hem är också min arbetsplats och det är viktigt att det känns fint. Då blir det ju faktiskt en direkt livsnödvändig utgift!
Jag lovar mig själv att jag ska få ta uppdrag, åka på pressgrejer, gå på events och göra resor bara för att det är kul! Även om det kanske inte ger direkt betalt. Även fast det kanske tar tid som kunde ha lagts på annat.

Så, nu när jag lovat så här offentligt måste jag ju hålla det också. Vad skulle ni lovat er själva som er egen chef? ❤️

27 reaktioner på ”Fyra löften till mig själv nu när jag är min egen chef”

 1. Så bra lovord! Jag tampas just nu med att försöka strukturera upp min tillvaro så jag liksom känner mig på banan med allt. Men det blir lite övermäktigt när jag har ett berg att flytta. Försöker ta en sten i taget bara. Dock är det lurigt med vilken sten jag ska ta först.
  Och grattis till heltidschefande! Heja!

 2. Du låter som en riktigt bra chef Elin!! Det där kommer att gå bra! Vi påminner dig som den chef-coach vi är:) Glad att du tog med tulpanerna, det är så underbart med färska blommor hemma!!Lycka till och var klok (som man sa på Gotland)

 3. Välkommen in i frilansvärmen Elin!
  Kloka löften. Jag tar till mig lite extra av det där med att fira. Jag tänker ofta att jag ska fira, men när jag är klar med något så har jag liksom redan hunnit ställa om på nästa grej och tänker ”äh, nu kör vi på det istället”. Baksidan av att vara driven kanske?
  Stort lycka till! //Linn

 4. Åh vilka bra löften! Har dem på min lista också. 1:an är jag dock dålig på, och 2:an gör jag för mycket av ibland, men 3:an och 4:an gör jag rätt bra. =)
  Övriga saker jag försöker tänka på just nu är att ta raster oftare och bara ställa mig upp. Sitter så fastklistrad vid datorn hela dagarna att jag typ inte har något blod i benen. Eller hjärnan.
  Och så jobbar jag på att single-taska mina dagar bättre. En huvudsaklig arbetsuppgift per dag och inte dutta lite med tre olika. Detta gör underverk för produktiviteten!
  GRATTIS och välkommen till det underbara livet som egenföretagare. <3 Du äger och det kan bara gå på ett sätt med dig som både chef och anställd. Spikrakt uppåt. 😉

  1. Tack Louise! Det är bra för mig att min klocka påminner mig när jag ska stå upp. Hela gamification-grejen i aktivitetsappen gör att jag blir motiverad att ställa mig upp så jag kan stänga alla mina cirklar (och få medaljer hehe).
   Ja jag har gjort en liten plan för att försöka ha lite fokus de olika dagarna. Vi får se hur det går. Har bara skrivit med blyetch i min bullet journal än så länge. 😉 Men jag tror det är rätt väg att gå för produktiviteten helt klart! Sen är det det där med prokrastineringen…
   Tack för peppen bästa du ❤️

 5. Vilken himla sund och bra grej, Elin! Och verkligen bra och viktiga löften för att det ska bli hållbart tänker jag. Jag tror att jag skulle ha samma saker som dig som löften, faktiskt. Och att be om hjälp när jag inte orkar eller är motiverad. För det är jag dålig på, att se att jag inte måste göra allt själv.

 6. Så bra!! Känner igen mig jättemycket, har precis blivit egen chef också och tycker oftast att jag borde jobba MER – men inser att även saker som inte är ”sitta framför datorn i illustrator och producera” är jobb. Typ boka resor, planera min tid, hitta inspiration till nytt material, läsa på om utrustning osv. Det är en viktig insikt 🙂

 7. BRA löften! tar till mig vartenda ett! <3
  Jag behöver särskilt fokusera på att fira framgångar, små som stora, innan jag rusar vidare till nästa grej. Ett löfte som jag alltid har haft sen dag ett är att aldrig prioritera bort min fritid och de aktiviteter som hör till fritiden. Gå ut och träffa vänner på helgen, gå på museum och bio, kolla på serier på kvällarna, ha filmkväll med Hannah osv!
  Gillar också Johannas tips om att ha utvecklingssamtal och lönesamtal 🙂 Tänker att det går lite i linje med Hildas (hildas.se) årliga familjekonferens som hon skrev om för ett tag sen. Där en pratar om mål, drömmar, strategier osv både för jobb- och privatliv tillsammans med sin partner.

 8. Pingback: Ibland måste man vila mitt i veckan - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering