Fyra löften till mig själv nu när jag är min egen chef Att vara frilansare på heltid kräver att man är snäll mot sig själv.

Så jag är ju nu mer min egen chef på heltid. Ingen mer anställning i ryggen utan nu är det frilanslivet för hela slanten. Helt oerfaren är jag ju givetvis inte av detta eftersom jag drivit mitt egna lilla företag sen 2012 vid sidan av annat. En hel del har jag lärt mig under den tiden. Samtidigt är det något helt nytt att våga lita på min egen förmåga fullt ut.

Därför tänkte jag ge fyra löften från mig själv i egenskap av min egen chef. För det är viktigt att vara en bra chef till sig själv annars mår man ju inte bra.

1. Jag lovar att inte ställa för höga krav

En av mina stora utmaningar som chef till mig själv är att jag väldigt ofta ställer helt orimligt höga krav på mig själv. Att jag ska publicera skitbra grejer precis hela tiden. Att jag ska kunna vara trevlig kompis, fru, syster, dotter och samtidigt jobba 24/7. Att jag hela tiden ska göra mer-mer-mer även fast jag inte har någon mer tid.

Eftersom jag har såväl duktig flicka- som prestationsprinsessa-tendenser så är det här en viktig punkt för mig som chef att hålla koll på. Ibland är good enough helt okej. Ibland är det okej att ge upp på något eller skjuta det på en obestämd framtid.

2. Jag lovar att ge tid till planering, utvärdering och utbildning

Att bara producera hela tiden och aldrig få tid att zooma ut och se det större perspektivet gör att det lätt känns som att man står och stampar på samma plats hela tiden. Det är viktigt att hitta tid till att planera framåt, utvärdera bakåt och att fylla på hjärnan med nya kunskaper och insikter.

3. Jag lovar att prioritera hälsa och välmående

En väldigt stor risk som bloggare och frilansare är att man jobbar hela tiden och när man inte jobbar är man stressad för att man tänker att man borde jobba. Det är lätt att bli frustrerad, att jämföra sig med andra, att känna sig fullständigt otillräcklig, oroa sig över pengar och framtida uppdrag.

Därför är det superviktigt att jag som min egen chef prioriterar mitt välmående. Till exempel att få vara sjuk när man är sjuk. Jag var sjuk förra veckan när jag skulle ha filmat den här veckans video. Så nu kände jag att istället för att jaga efter min egen svans så publicerar jag helt enkelt ingen video denna vecka utan kommer igen till nästa måndag. Det är inte hela världen. 

Jag tänker också prioritera att träna på lunchen t.ex. genom att gå en promenad eller åka på ett friskis-pass. Att sitta timme ut och timme in framför datorn ger ont i huvud, axlar och rygg. Det är inte hälsosamt, särskilt inte i längden. Så därför ska motion och frisk luft planeras in i schemat!

Bild från Stocksnap.io.

4. Jag lovar att peppa och fira

En av de viktigaste sakerna här i livet är ju att man firar sina framgångar och ger sig själv pepp. Det kan till exempel vara att beställa ett broderat tygmärke att sy på sin nya Kånken-ryggsäck. Eller att köpa en fin penna till sin Bujo för att göra planeringen roligare.

Det är också viktigt att träffa vänner, äta middag och dricka bubbel för att fira allt som gått bra. Fira att man rott iland ett jobbuppdrag, när man fått bra trafik till ett inlägg eller när man skickat ut sitt första mail till sin sprillans nya mailklubb. 🙌

Jag ska till exempel köpa hem tulpaner och blommor ibland, eftersom det gör mig glad och blir bra på bild. I affären tycker jag alltid att det är “en onödig utgift”. Men mitt hem är också min arbetsplats och det är viktigt att det känns fint. Då blir det ju faktiskt en direkt livsnödvändig utgift!

Jag lovar mig själv att jag ska få ta uppdrag, åka på pressgrejer, gå på events och göra resor bara för att det är kul! Även om det kanske inte ger direkt betalt. Även fast det kanske tar tid som kunde ha lagts på annat.

Så, nu när jag lovat så här offentligt måste jag ju hålla det också. Vad skulle ni lovat er själva som er egen chef? ❤️

Psst... join the club!

Vill du ha mer? Få steg-för-steg-guider, gratis resurser, tech-tips, förhandsvisningar, tutorials, bakom kulisserna-snack och mycket mer – helt gratis.

Gå med i min mailklubb genom att skriva upp din mailadress nedan.

Inte ett nyhetsbrev, inget spam. Lovar <3

Powered by ConvertKit

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

0
(Visited 27 times, 1 visits today)

27 Kommentarer

 1. Emilia 13 februari, 2017 at 15:32

  Sushi. Ofta. Dyr ska den vara 🙂

  Svara
 2. Anna María 13 februari, 2017 at 15:37

  Så bra lovord! Jag tampas just nu med att försöka strukturera upp min tillvaro så jag liksom känner mig på banan med allt. Men det blir lite övermäktigt när jag har ett berg att flytta. Försöker ta en sten i taget bara. Dock är det lurigt med vilken sten jag ska ta först.
  Och grattis till heltidschefande! Heja!

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 13 februari, 2017 at 15:40

   Tack!! Ja gud det är typ det svåraste som finns, att veta var man ska börja med alla grejor man vill fixa. ❤️ För mig brukar det lösa sig genom att prioritera eftersom jag jobbar bäst under tajta deadlines hehe.

   Svara
 3. Eva 13 februari, 2017 at 16:50

  Så sant som det är sunt! Heja Elin!

  Kram

  Svara
 4. Thea Tyvi 13 februari, 2017 at 18:31

  Jag lovar mig själv att äga min egen tid, att vara snäll och att vara ledig när jag kan. Frilanslivet är ju bäst ändå! 👏

  Svara
 5. Nenne 13 februari, 2017 at 21:33

  Du låter som en riktigt bra chef Elin!! Det där kommer att gå bra! Vi påminner dig som den chef-coach vi är:) Glad att du tog med tulpanerna, det är så underbart med färska blommor hemma!!Lycka till och var klok (som man sa på Gotland)

  Svara
 6. Ann-Charlotte 14 februari, 2017 at 07:08

  Väldigt bra löften. Mina ser ungefär likadana ut men jag har svårt att hålla dem. Ditt inlägg blev en påminnelse. Lycka till!

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 14 februari, 2017 at 07:22

   Tack! Ja jag tänker att genom att skriva dem på bloggen kanske jag blir lite bättre på att komma ihåg dom iallafall ☺️

   Svara
 7. Linn Åslund Text & Translation 14 februari, 2017 at 09:09

  Välkommen in i frilansvärmen Elin!
  Kloka löften. Jag tar till mig lite extra av det där med att fira. Jag tänker ofta att jag ska fira, men när jag är klar med något så har jag liksom redan hunnit ställa om på nästa grej och tänker “äh, nu kör vi på det istället”. Baksidan av att vara driven kanske?
  Stort lycka till! //Linn

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 14 februari, 2017 at 09:12

   Tack!!
   Ja verkligen. Jag har också en tendens att bli så fokuserad på allt jag INTE gör och då glömmer jag att jag gjort en massa bra grejer. Så dumt!

   Svara
 8. Louise Stigell 14 februari, 2017 at 16:58

  Åh vilka bra löften! Har dem på min lista också. 1:an är jag dock dålig på, och 2:an gör jag för mycket av ibland, men 3:an och 4:an gör jag rätt bra. =)
  Övriga saker jag försöker tänka på just nu är att ta raster oftare och bara ställa mig upp. Sitter så fastklistrad vid datorn hela dagarna att jag typ inte har något blod i benen. Eller hjärnan.

  Och så jobbar jag på att single-taska mina dagar bättre. En huvudsaklig arbetsuppgift per dag och inte dutta lite med tre olika. Detta gör underverk för produktiviteten!

  GRATTIS och välkommen till det underbara livet som egenföretagare. <3 Du äger och det kan bara gå på ett sätt med dig som både chef och anställd. Spikrakt uppåt. 😉

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 14 februari, 2017 at 17:20

   Tack Louise! Det är bra för mig att min klocka påminner mig när jag ska stå upp. Hela gamification-grejen i aktivitetsappen gör att jag blir motiverad att ställa mig upp så jag kan stänga alla mina cirklar (och få medaljer hehe).
   Ja jag har gjort en liten plan för att försöka ha lite fokus de olika dagarna. Vi får se hur det går. Har bara skrivit med blyetch i min bullet journal än så länge. 😉 Men jag tror det är rätt väg att gå för produktiviteten helt klart! Sen är det det där med prokrastineringen…

   Tack för peppen bästa du ❤️

   Svara
 9. Wilda 15 februari, 2017 at 19:05

  Vilken himla sund och bra grej, Elin! Och verkligen bra och viktiga löften för att det ska bli hållbart tänker jag. Jag tror att jag skulle ha samma saker som dig som löften, faktiskt. Och att be om hjälp när jag inte orkar eller är motiverad. För det är jag dålig på, att se att jag inte måste göra allt själv.

  Svara
 10. Sandra 16 februari, 2017 at 13:01

  Så bra!! Känner igen mig jättemycket, har precis blivit egen chef också och tycker oftast att jag borde jobba MER – men inser att även saker som inte är “sitta framför datorn i illustrator och producera” är jobb. Typ boka resor, planera min tid, hitta inspiration till nytt material, läsa på om utrustning osv. Det är en viktig insikt 🙂

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 16 februari, 2017 at 13:04

   Ja men verkligen! Kul att du också blivit din egen chef 🙌🙌🙌 Nu får vi jobba vidare på våra chefsroller. 😘

   Svara
 11. Johanna Nilsson - Slowfashion.nu 16 februari, 2017 at 13:08

  Tror du kommer trivas bra med din nya chef! Glöm inte årliga utvecklingssamtal och lönesamtal också – skitviktigt att ha koll på vad som motiverar dig som anställd =)

  Svara
 12. Agnes {Cashew Kitchen} 16 februari, 2017 at 13:34

  BRA löften! tar till mig vartenda ett! <3

  Jag behöver särskilt fokusera på att fira framgångar, små som stora, innan jag rusar vidare till nästa grej. Ett löfte som jag alltid har haft sen dag ett är att aldrig prioritera bort min fritid och de aktiviteter som hör till fritiden. Gå ut och träffa vänner på helgen, gå på museum och bio, kolla på serier på kvällarna, ha filmkväll med Hannah osv!

  Gillar också Johannas tips om att ha utvecklingssamtal och lönesamtal 🙂 Tänker att det går lite i linje med Hildas (hildas.se) årliga familjekonferens som hon skrev om för ett tag sen. Där en pratar om mål, drömmar, strategier osv både för jobb- och privatliv tillsammans med sin partner.

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 16 februari, 2017 at 13:52

   Åh så bra grejer! ❤ Ja men det är verkligen viktigt att vara medveten och tänka på var man är påväg och vad man lägger sin tid på. Det tror jag är vägen till ett lyckligt och tillfredställande liv!

   Svara
 13. Elin Iderström 16 februari, 2017 at 14:37

  Så himla bra löften. Jag snor dem rakt av till min mentala lista, även om jag inte är helt min egen än <3

  Svara
 14. Pingback: Ibland måste man vila mitt i veckan - Teknifik

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *