Teknik är lösningen för både miljön och mina dåliga matvanor

Jag är tyvärr en sådan person som inte älskar att laga mat. Jag har superdålig fantasi när det gäller att  komma på vad jag ska laga, maten jag lagar blir inte särskilt god, vi äter mycket halvfabrikat och lyxar gärna till det med snabbmat på helgerna.
Sen så vi slänger en hel del mat här hemma. Vi är inte tillräckligt välplanerade för att lyckas använda allt vi har. Vi har för lite tid, energi och fantasi för att svänga ihop något av de olika udda elementen som ligger i kylen.
Att äta mat däremot tycker jag är trevligt, särskilt god mat som jag inte lagat själv. Därför älskar jag alla smarta lösningar som kommer nu inom just mat. Lösningar som förenklar vardagen, sparar tid och energi plus är bättre för miljön.

Ja jag slänger massor av mat – men jag är inte ensam

I dagens samhälle är det lätt att känna sig deppad över vart vi är på väg. USA drar sig ur klimatavtalet, isarna smälter, människor svälter och restauranger i Sverige slänger varje år 66 000 ton mat. Smaka på den siffran. 66 000 ton!! [Källa: SCB].
Lägg sen till att vi som privatpersoner slänger i genomsnitt ett kilo ätbar mat per dag. För restaurangerna är det svårt att uppskatta hur mycket mat som kommer säljas och därför hamnar mycket i soptunnan. För oss andra är det väl mest tidsbrist, dålig fantasi och okunskap som är bovarna. Allt det här matsvinnet har såklart stor påverkan på vår miljö.

Framtiden: Appar, alger och smarta kylskåp

Den del inom techbranschen som jobbar med mat och med att lösa dessa problem kallas med ett samlingsnamn för Food Tech. Food tech kan innefatta appar som min samarbetspartner ResQ Club, som jobbar mot matsvinnet. Det kan även vara företag som Simris alg som odlar alger som kan ersätta omega 3 i livsmedel, vilket är bättre för miljön. Eller Örebroföretaget Deligate som gör en tjänst för att mataffärer lättare ska kunna hålla koll på bäst-före-datum så mat inte slängs i onödan.
I en inte allt för avlägsen framtid kommer vårt smarta kylskåp i samklang med vår digitala assistent (en artificiell intelligens) beställa hem vår mat – helt automatiskt. Maten körs hem och levereras direkt till kylskåpet. Utifrån vilken mat vi har och när den går ut får vi receptförslag och hjälp att laga nyttig och bra mat.

”Vi kommer också lära oss att äta nya typer av mat som insekter, alger och annat som är mer miljövänligt att framställa”

Vi kommer odla mer mat där vi bor, även i stan. Vertikala trädgårdar, hemmaodlingar i smarta odlingssystem och liknande lösningar kommer vara en del av vår vardag. Vi kommer också lära oss att äta nya typer av mat som insekter, alger och annat som är mer miljövänligt att framställa.
Jag som älskar att mäta och samla data, med appar och min Apple watch, hoppas ju också att tekniken runtomkring mig kommer veta massor om mig. Om min träning, vilken näring min kropp behöver och så vidare. Så att det inte längre blir en hel vetenskap att veta vad tusan jag ska laga till middag. Istället hjälper tekniken mig att välja rätt mat, köper hem det jag behöver och visar hur jag ska laga den. Duktiga kockar och receptkreatörer ser till att maten blir god också.
Eller så beställer framtidens ResQ Club-app hem överbliven mat från någonstans i närheten och en soldriven drönare flyger hem den till min dörr. *Dröm*

Tillsammans med tekniken kan vi göra det

För alla dessa framtidslösningar krävs tech. Riktigt bra tech med både miljö och människa i fokus.
Jag är så glad och stolt över mitt samarbete med ResQ Club, appen som hjälper oss att minska matsvinnet. Jag är så glad att ni var många som var peppade på att ladda ned och testa appen efter min Kom igång-guide.
Det är viktigt att tänka på att vi måste hjälpas åt för att få detta att funka. Vi som konsumenter måste vara tålmodiga och engagerade för att visa företagen, restaurangerna och tech-investerarna att vi gillar de här nya lösningarna. Istället för att ge upp direkt när saker inte funkar felfritt får vi ge feedback, testa igen och ge de här lösningarna en chans.
För det hjälper ju inte om drivna människor hittar på och tar fram bra lösningar om vi som konsumenter fortsätter gå de enkla (men inte hållbara) vägarna. Food tech kan rädda världen men bara om vi hjälper till!

Vilka framtidslösningar för mat är du mest peppad på? Hur tror du vi kommer äta om 50 år?

2 reaktioner på ”Teknik är lösningen för både miljön och mina dåliga matvanor”

  1. Så intressant inlägg och verkligen spännande tankar! Jag tror mycket på hemmaodling och gillar att det är en ny gröna-vågen-trend med växter och crazyplantladys + att urban odling verkligen är eftertraktat och växer. Hoppas det blir mer sånt, men även där behövs det ju ett hållbarhetstänk med tanke på vattenbrist och annat. Jättefint samarbete och gillar verkligen ditt sätt att skriva och tänka i dessa frågor – jag litar på det jag läser och får hopp om framtiden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

PLUS

Gör som 2000+ andra och prenumerera på Teknifik Plus. Ett mailutskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig.

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering