Kom igång-guide: Rädda överbliven mat med appen ResQ Club

ResQ Club App rädda mat överbliven matsvinn miljö eko
En stor del i mitt intresse för tech är hur man kan komma på nya, smarta lösningar på problem för att göra världen lite bättre. Ett stort problem vi har är i dag är matsvinn. Att vi helt enkelt slänger en massa bra mat för att den inte blivit såld eller uppäten. Himla dumt och onödigt! Appen ResQ Club har skapat en grymt bra lösning på detta och jag är så glad och stolt att vi slagit oss ihop för ett samarbete här på bloggen.

Rädda mat med ResQ Club – så funkar det:

ResQ har byggt en lösning där restauranger anmäler sig till tjänsten och kan lägga ut mat som blivit över. Vi användare får en notis i appen när det finns något tillgängligt att rädda och kan med ett knapptryck köpa maten för halva priset och åka och hämta den på restaurangen.
Så enkelt och smart!
En stor fördel med ResQ Club är också att det är en tjänst som inte bara finns i storstäderna utan i massor av mindre städer också, som Örebro där jag bor. Wohooo!
För att du ska kunna börja rädda massa god mat tänkte jag nu gå igenom steg för steg hur du kommer igång med appen samt några användbara tips och trix för att göra appen mer anpassad efter dig, din kosthållning och hur du vill få dina notiser.

Steg-för-steg:

 1. Ladda ned appen ResQ Club från App Store eller Google Play Store.
 2. Skapa ett konto genom din Facebook-profil eller med en email-adress.
 3. Bevilja appen tillgång till din platsinformation. Tillåt även att appen skickar notiser
 4. Nu kommer du se vilka erbjudanden som finns tillgängliga i ditt område och vilka restauranger som är anslutna till appen.
 5. Gå till Menyn > Inställningar > Betalningsformation för att registrera ett bankkort så du är redo att köpa direkt när ett erbjudande dyker upp.
  ResQ Club App rädda mat överbliven matsvinn miljö eko ResQ Club App rädda mat överbliven matsvinn miljö eko
 6. Tryck på en liten grå plupp för att se information om restaurangen – genom att trycka på  bokmärke-symbolen med stjärnan kan du lägga till restauranger som favoriter.
  ResQ Club App rädda mat överbliven matsvinn miljö eko

Nu är du redo att börja handla när erbjudanden dyker upp! Då trycker du på erbjudandet, väljer hur många du vill köpa och bekräftar köpet. Notera vilken tid du senast behöver hämta din mat.
Tänk på att maten oftast är nedkyld när du hämtar den så var beredd på att värma upp den i ugn eller mikro.
Ange ditt namn och vad du köpt vid upphämtning och klappa dig själv på axeln för att du gjort en smärre hjälteinsats för världen!

Tips och trix: kosthållning, allergier och utvalda notiser

Lite beroende på var du bor så kan det ju bli en himla massa notiser när erbjudandena börjar hopa sig. Eftersom du såklart vill veta vilket mat som finns att rädda så är det ju bra att behålla notiserna på. Däremot kan det vara smart att göra lite inställningar så du bara får de notiser som passar dig.

Din kosthållning: vegan, vegetarian, lacto-ovo, glutenfritt m.m.

För att endast få notiser om erbjudanden som passar din konsthållning, gör så här:

 1. Gå till Menyn > Inställningar > Kosthållning
 2. Checka för de cirklar som stämmer med erbjudanden du vill få. Inringningen runt alternativen innebär att om du exempelvis klickar i vegetariskt får du även erbjudanden om vegansk mat.
  ResQ Club App vegetarian vegan laktosfritt glutenfritt rädda mat överbliven matsvinn miljö eko
 3. Klart!

Notisinställningar: i närheten, en gång om dagen eller utvalt

För att välja hur appen ska skicka notiser till dig, gör så här:

 1. Gå till Menyn > Inställningar > Notiser
  ResQ Club App notiser stänga av
 2. Välj hur ofta du vill ha notiser:
  En gång per dag – utifrån när de flesta erbjudanden är tillgängliga
  Smart – baserat på din aktivitet och dina favoritrestauranger
  Ofta – var 30 minut med alla de senaste erbjudandena. Bra för dig som kanske bor i en lite mindre stad och inte vill missa när något dyker upp.
 3. Välj hur långt ifrån eller nära du vill få erbjudanden ifrån:
  Om du bor i Stockholm kanske du vill begränsa området till dina närmsta kvarter. Bor du istället som jag i utkanten av en mindre stad vill du ha ett större område valt.
  ResQ Club App notiser stänga av

Testa att rädda något för att få bollen i rullning


Jag älskar verkligen den här typen av tekniska lösningar som både gör något bra för miljön och för lokala restauranger. Och såklart att jag kan köpa god mat, bröd, bakverk och annat gott för ett billigare pris. Eftersom jag inte är särskilt bra på det här med matlagning så är det ju ett drömläge.
Dessutom gillar jag att jag kan cykla och hämta maten själv istället för att få den utkörd med bil, mycket bättre både för hälsan och miljön!
ladda ned ResQ Club och testa att rädda något redan idag så restaurangerna blir peppade och du blir del i en spännande tech-rörelse som vill göra något bra för miljön och världen. Woop woop!
Läs mer om ResQ Club på deras hemsida, du kan även rädda mat via din dator om du inte vill använda mobilen.

Vad tycker du om den här typen av lösning? Kan du tänka dig att rädda överbliven mat från restauranger där du bor? Berätta i kommentarerna ?

11 reaktioner på ”Kom igång-guide: Rädda överbliven mat med appen ResQ Club”

 1. BRA samarbete! <3 Gillar att du gjort en guide till appen, så att en vet precis vad en kan förvänta sig/hur en ska gå till väga när en laddar ner appen. Bra för såna som mig som har cirka 0 tålamod med nya appar/teknikgrejer. Vill bara att de ska funka på dirr.
  Kan tänka mig att det finns massor att välja på här där jag bor, så ska ladda ner appen nu!! Är nyfiken på när erbjudandena utannonseras dock. Om det är på kvällen när restaurangerna stänger så kanske det inte tajmar superbra med när en själv ska äta middag, så hoppas att det även dyker upp under andra tider på dygnet 🙂 Hur som helst så är det ett grymt initiativ! Verkligen läskigt att tänka på hur mycket mat som slängs…

  1. Åh vad fint att höra. Tack ❤️❤️❤️
   Det kan komma lite när som helst men de säger själva att det oftast är direkt efter lunch och innan kl 20.00.
   Man kan ju köpa mat och ha till nästa dag t ex. Det är ju inte alltid för att ersätta en måltid tänker jag utan också för att ”passa på” och framförallt fixa så maten inte slängs. ?

 2. Jag har testat Karma som är typ samma grej (men kanske bara finna i storstad?) och det har funkat bra, men en grej jag verkligen saknat är just den där funktionen att kunna välja enbart vegetarisk mat så det känns verkligen lockande med ResQ! Men jag får inte funktionen att funka. Jag klickar i vegetarisk men appen reagerar som att jag klickat i vegansk vilket får mig att undra om det är nåt fel på ”ring-funktionen” tex så visades inte en kanelbulle och en falafelrulle för att de ”kanske inte stämmer med dina kostpreferenser”. Eller är det restaurangerna som inte kan skilja på vegetarisk och vegansk och markerar fel, tror du?

 3. Toppentips! Jag har tänkt att jag ska testa ett tag men inte riktigt tagit tag i det än. Tack för guiden, nu vet jag vad jag kan förvänta mig när jag väl får tummen ur. Gillar hur de löst gränssnittet för specialkosten, det är första gången jag sett en sån lösning.

 4. Jättehärligt samarbete! Gillar verkligen att sånt här dyker upp mer och mer. Extra kul att jag var på Kafé Kulör igår 😉

 5. Pingback: Mer vardagsäventyr med Matsmart mobilaplikation - Vandringsbloggen

 6. Pingback: Att rädda världen med sockerkringlor - Vandringsbloggen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering