Designa för bröllop: Så gjorde jag inbjudningskort och hemsida


I dag är det min och Max 4 åriga bröllopsdag, så galet! Därför tänkte jag lägga upp ett bröllops-inspirerat inlägg. När vi skulle gifta oss hade jag relativt nyligen lärt mig att använda Adobe Illustrator och jag var därför så pepp på att göra inbjudningskorten och programmet själv.
Eftersom vårt bröllop skulle vara i Rättvik i Dalarna så ville jag såklart ha lite dalainspirerat men samtidigt personligt, färgglatt och lite kul sådär.
En annan viktig del i vårt bröllop var budget – för den var begränsad. Så det gällde verkligen att spara in överallt där det gick. Köpa dekorationer på Dollar store, paj-buffé istället för 3 rätters, göra hår och smink själv och så vidare.

Steg 1: välja färger och typsnitt

Det första jag gjorde inför bröllopet var att välja ut ett färgtema och typsnitt att använda. Precis som när man gör en grafisk profil för t.ex. sitt företag.
Jag har, som ni kanske märkt, lite av ett favoritfärg-schema. Nämligen turkost, ljusblått och en röd nyans. Färgerna jag valde för bröllopet är i princip exakt samma som jag också använde till min företagsprofil när jag började frilansa. Jag använde sedan ungefär samma även för Teknifik men valde en orange nyans istället för hallonrosa.
 

Man måste såklart inte välja tre färger det kan ju räcka med två, eller om man vill ha väldigt klassiskt kanske svart, vit och en färg.
För typsnitt så valde jag två med lite handritad stil. Ett tjockt som heter Londrina och för brödtexten ett som heter Five Minutes. Detta funkade dessvärre inte att använda med hemsidan sen (mer om den längre ned) så där använde jag Josefin Sans för brödtexten där.

Steg 2: symboler, bilder och grafiska element

Efter att jag valt färger och typsnitt så började jag finula på vad mer jag ville ha på min inbjudan. Jag tänkte att det vore kul med en kurbits, ni vet lite traditionell Dalarna-stil.
Så jag googla helt sonika upp en bild (svartvit), tog in den i Adobe Illustrator och använde Bildkalkerings-verktyget för att göra om bilden till vektor. Därefter kunde jag göra kurbitsen till ”min” färg, så den blev lite mer subtil och passade in i designen.

Varför vektor?

Fördelen med att göra om till vektor i det här fallet är att man kan göra om bilden till vilken storlek man vill utan att den blir pixlig. Vektor är det bildformat som man jobbar med i Adobe Illustrator, och det baseras på linjer istället för pixlar. När man sparar ut bilden som t.ex. jpg så görs den dock om till pixlar.
Kurbitsen använde jag även på hemsidan och i programbladet som delades ut i kyrkan.

Jag skapade även två olika typer av borders med färgerna jag valt samt en liten kurbits-inspirerad symbol som jag återanvände på många olika sätt på hemsidan, på placeringskorten och så vidare. Dessa gjorde jag också i Adobe Illustrator med penn- och linjeverktyget.

Steg 3: layout för bröllopsinbjudan

Jag gjorde min layout i A6-format (finns som förval i ”Nytt dokument” i Adobe Illustrator). För att spara pengar så hade vi bestämt att vi skulle trycka inbjudningskortet på en sida på ett lite tjockare papper och skicka i kuvert, samt lägga i en extra liten info-lapp om festen för de som skulle bjudas in även till den.
Det viktiga när man gör en layout som den här är ju att man ser till att allting är tydligt, att den viktigaste informationen är med och framgår. Det är bra att jobba med tomma utrymmen (white space) och hur man fördelar text och objekt.

Adobe Illustrator har väldigt bra stödlinjer som visar när olika element har samma avstånd till varandra.
Justera-verktyget i Illustrator är jättebra för att centrera element i mitten av ritytan. För att centrera en grupp av text/element så inte alla läggs i en hög i mitten så måste man gruppera elementen först (markera, cmd+g).

Steg 4: export och tryck

De allra flesta tryckerier brukar föredra att få filer levererade i PDF-format. Så när jag var färdig med min layout så valde jag i Adobe Illustrator: Spara som… > Adobe PDF > Förinställning: Högkvalitetsutskrift 
Vi bodde i Bollnäs när vi skulle gifta oss så jag gick till ett lokalt tryckeri och frågade vad det skulle kosta att trycka 200 inbjudningar och så diskuterade vi lite pappersval m.m.
Innan vi körde ut hela batchen så fick jag titta på ett prov för t.ex. färger skiljer sig i hur de ser ut på skärm respektive som utskrift. Även pappret påverkar hur färgerna ser ut. Det kan också vara skönt att se hur texten blir i tryck.
När man beställer tryck via nätet kan man ju oftast inte få ett prov först – då kan det vara bra att åtminstone testa att skriva ut i rätt format hemma först för att få en känsla för layouten.
Kom ihåg att vara ute i god tid och kolla med tryckeriet när de senast behöver filen för att hinna trycka i tid. Oftast går ju själva tryckningen snabbt men det kan ju vara lång kö.

Tips: visitkort för placeringskort

Utöver inbjudningarna så tryckte jag även placeringskort i visitkorts-format. Namnen skrev jag för hand. Jag hade massor av kort kvar efteråt som jag använt under åren som t.ex. presentetiketter.

Steg 5: bröllopshemsida


Att ha en hemsida för sitt bröllop har ju blivit mer eller mindre standard. Det finns massor av tjänster och sajter där man kan lägga upp sin sida genom färdiga mallar och liknande.
Jag gjorde hemsidan själv, genom ett program som jag använde innan jag lärde mig göra egna hemsidor med kod eller i WordPress, nämligen Adobe Muse CC. Det är ett program med ett helt visuellt interface där man kan göra en statisk hemsida. Fördelen är att det är väldigt enkelt att få allt som man vill. Nackdelen är att man sedan bara kan redigera sidan via Adobe Muse.
Designen gick såklart i samma stil som inbjudan och jag gjorde några special-knappar
Jag laddade upp hemsidan som en undersida till min dåvarande företagssida.

Information vi hade med på hemsidan:

 • Info om OSA och länk till OSA-formulär på Google Drive (mer om det nedan)
 • Förklaringar till de olika anmälningsgrejorna i formuläret
 • Var, när, hur m.m.
 • Information om boende och resa till Rättvik, kyrkan och festen (+ kartor)
 • Officiell hashtagg (viktigt!). Jättekul att gå ut med innan också så folk började fylla på med bilder redan under resan till bröllopet.
 • Kontaktuppgifter till oss, samt de som var ansvariga för toastmasteriet och maten.
 • Önskemål kring presenter

Information man hade kunnat ha med på hemsidan

 • Lite info om mig och Max och hur vi träffades
 • Tidsschema för dagen (ungefärligt)
 • Tips på andra saker man kan göra i omgivningarna (för de som gör det till en liten semester)
 • Den planerade menyn för kvällen

Google Drive för OSA

Det här är ett sjukt bra tips som jag inte vet hur vi skulle ha klarat oss utan.
▶︎ Läs mer: 6 inspirerande tech-tips inför festen, bröllopet eller dopet
För OSA så gjorde vi ett formulär på Google Drive kopplat till ett excel-dokument. Gästerna fick fylla i namn på gäster de OSA:de för, ja eller nej om de skulle komma, om de skulle ha med några barn, allergier/matpreferenser.
Det var så skönt att få allt detta i en tydlig lista. Särskilt gällande maten, så enkelt att sen bara skicka det vidare till den som har ansvar för maten för att checka av att alla får något att äta.
elin och max bröllopsbild
Utöver dessa grafiska delar så designade jag (med hjälp av skräddare och guldsmed, givetvis) också min brudklänning och min vigselring! Så kul att faktiskt få saker precis som man vill om man gillar att hitta på och designa själv.
Det är kul att se tillbaka på detta som ju var ganska tidigt i min designer-karriär och fundera på vad man kanske skulle gjort annorlunda idag. På många sätt gillar jag fortfarande designen, stilen och färgerna. Hade vi gjort om det idag har vi nog kanske haft ännu mer stilrent och avskalat. Lite mer klassiska typsnitt kanske. Men på det hela taget känner jag mig fortfarande rätt nöjd med det hela!

Har du gjort något liknande innan? Skulle du vilja designa själv eller tar du hellre en färdig mall eller liknande? Dela gärna med dig av dina tankar ?

 

19 reaktioner på ”Designa för bröllop: Så gjorde jag inbjudningskort och hemsida”

 1. Grattis på bröllopsdagen kära Elin o Max!! Det bröllopet kommer vi sent att glömma! Tycker inbjudningskorten var en perfekt mix av personlighet och Dalarna, men jag är kanske lite jävig? Mamma

 2. Du är så grym så jag svimmar!! Älskar detta inlägget,tack! Och dessutom hur fina är ni? Du i lugg och det där bandet som syns på bilden i bilen? Fint!!!!

 3. Grattis på er bröllopsdag, ni båda! 🙂
  Tack för de fina tipsen. Ska skicka dessa till min dotter, Rebecka. Hon och hennes sambo, John, planerar att gifta sig nästa sommar! 🙂
  Själv har jag och min Anna, firat vår 42:e bröllopsdag nu i våras. Det är inte klokt vad tiden går fort!
  Ha det bäst!
  //Carl, hittaupplevelse.se

   1. Tack själv, Elin! 🙂
    Det konstigaste, vet du vad det är? Att det känns som förra veckan vi gifte oss! Det är konstigt detta med Tiden. När vi var i er ålder kändes det som en evighet tills vi skulle bli pensionärer. Idag känns det som det det inte alls var så länge sedan vi var unga och nygifta! Det är en mycket märklig känsla. Och alla åren som gått, var tog de vägen? Man minns inte så mycket, försöker minnas de ljusa stunderna bara och ta vara på de år som är kvar så gott det går.
    Såg din Facebooksida nu.. Skriver några rader där också..
    Ha det gott!

 4. Grattis på bröllopsdagen i efterskott!
  Jag och min man gifte oss för snart två veckor sedan, den 17 juni 🙂
  Jag gjorde också bl a inbjudningskort och hemsida själv. Tyckte det var väldigt svårt att komma fram till vilka färger som skulle spegla oss, men efter att min kompis (som är guldsmed och gjorde våra ringar) tyckte jag skulle ha en grön diamant i min ring, kändes det självklart (jag har haft grön som min absoluta favoritfärg i flera år).
  Vi körde på smaragdgrönt och guld som temafärger, vilket jag blev väldigt nöjd med!
  Har fortfarande kvar hemsidan, så ta en titt om du vill 🙂

 5. Så peppigt och inspirerande. Jag är långt ifrån att sätta igång men drömmer om att kunna. Mest för att jag älskar färg och tror jag skulle gilla att hitta olika färgkombinationer med mönster och annat. Kul att ha kvar i sparalådan.

 6. Gud vad inspirerande du är! Hittade dig via P3! Har en fråga inom samma ämne; vet du om/hur man på ett smidigt sätt kan samla in 5-10sek grattis-fras för att sen kunna klippa ihop den till en hälsningsfilm till min syster som fyller 40. Vi har köpt en resa till Berlin till henne så hon kommer inte vara hemma. Jag antar att jag gör själv filmen i iMovie, men är orolig att om alla messar sina filmer så komprimeras dem för mycket och min telefon blir full…har försökt googla om dropbox men då verkar man vehöva vara inom avstånd till den som vill skicka. Detta ska ju vara supersmidigt för de som filmar/skickar (tänker även lite random folk för att skojja till allt lite). Har du nå tips? Eller kan man köpa nån host/url dylikt som jag vet man kan göra med instagram-hashtags på bröllop (tror du nämnt det nån gång)?

  1. Men tack, vad kul att höra. Välkommen hit!
   Ang filmen så kan absolut funka med iMovie i mobilen. Se till att lägga över mycket av det du har på mobilen på datorn i förväg så du har plats kanske?
   Annars be alla att skicka filmen via mail så kan du klippa den i iMovie på datorn så slipper du platsbristen.
   Hängde inte riktigt med på vad du menade med att köpa host/url? Men du kan ju köpa en domän och göra en hemsida på den om det är vad du menar? One.com t ex är billigt. Du kan också regga en gratis blogg på WordPress.com och lägga upp filmerna där?
   Sorry om det inte riktigt svarade på din fråga ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

PLUS

Gör som 2000+ andra och prenumerera på Teknifik Plus. Ett mailutskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig.

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering