Tech-svep v.22: Mat på Facebook, töjbara skärmar och nytt Pokémon-spel


Denna vecka i Aftonbladet Morgon pratade jag och Fredrik Wass om Facebooks test med matbeställningar, att Kik startat en egen kryptovaluta, Pokémons nya spel om Magikarp och så att Samsung skapat töjbara skärmar.
Se hela klippet från Aftonbladet Morgon här >> 
(Robert Aschbergs uttal på Pokémon är priceless – classic dad moment?).

Snart kan du beställa mat på Facebook

Bild: TechCrunch.com

I USA har vissa Facebook-användare fått upp en liten hamburgar-knapp i sin meny på Facebook. Detta är ett test från plattformen där man kan beställa mat från restauranger för hemkörning, utan att någonsin lämna Facebook.
Det är tydligt att Facebook sett framgångar med matbeställningsappar som Foodora och Uber Eats. Eftersom Facebook vill vara vår one-stop-shop för allt man kan göra på internet basically så är det inte så oväntat att de börjar med detta.
Jag har sett att allt fler restauranger skippar på att ha en regelrätt hemsida och lägger allt sitt krut på sin Facebook-sida istället. Vilket inte behöver vara helt fel för där visas öppettider, man kan få information, man kan följa för uppdateringar, skriva meddelanden m.m. Om Facebook också kommer börja erbjuda matbeställningar så kan jag tänka mig att det är väldigt attraktivt för många restauranger att inte behöva sätta sig in i ytterligare en plattform.
En annan intressant sak är ju att vi i nuläget inte har våra bankkort kopplade till Facebook på samma sätt som vi har till andra appar och tjänster. Det här kan vara ett sätt för Facebook att få oss att börja betala på plattformen, en annan är ju försöken med e-handel direkt på sidan. Men när vi väl reggat våra betalkort så ligger ju vägen öppen för allt möjligt: köpa alla möjliga typer av tjänster och produkter, köpa funktioner, köpa stickers och face-filter, köpa spel, skicka pengar över messenger m.m.
Det är bara en tidsfråga innan Facebook inte bara äger vår själ utan också vår plånbok ?

Töjbara skärmar väcker fantasier om framtiden


Samsung visade i veckan en av sina senaste innovationer: skärmar som är töjbara. Det väcker många intressanta tankar om hur vi kommer kunna interagera med vår teknik i framtiden.
För det här är mycket utav en framtidsprodukt, även om framtiden i det här fallet kan röra sig om några få år framåt. När Samsung presenterade böjbara skärmar kändes det ju väldigt science fiction men nu har vi en typ av böjda skärmar på Samsung Galaxy 8, t.ex.
Hur som helst – vad kan töjbara skärmar användas till? Ja, till exempel så kan det i framtiden bli möjligt att skärmen skapar olika typer av texturer, ut- och inbuktningar m.m. vilket kan förhöja upplevelser av spel och film. Det kan också innebära att vi kanske har en skärm som vi kan dra ut för att göra större.
Sen är det självklart intressant för tech-textil. Alltså digitala tyger! Tänk dig en soffa du kan byta färg på eller spela upp filmer på? Eller en klänning du kan ändra utseende, mönster och effekter på? FETT COOLT JU!
Åh vad jag älskar att leva i framtiden ändå.

Värdelöst spel om en värdelös Pokémon – Magikarp Jump är här


Har du missat att det finns ett nytt Pokémon-spel till mobilen? Lugn, du har inte missat något alls knappt. I veckan släppte The Pokémon Company (inte Niantic som är skaparna bakom Pokémon GO) spelet ”Magikarp Jump”. För er som inte är så inne i det här med Pokémon så är Magikarp en av de sämsta av alla Pokémons. Den kan i princip bara hoppa. That’s it. Det enda som är bra med den är att den efter många om och men kan utvecklas till draken Gyarados.
Läs mer: Pokémon Go – allt du behöver veta
I spelet Magikarp Jump, som dryper av internhumor om hur värdelös Magikarp är, så får du en egen Magikarp som du ska träna så den blir stor och kan hoppa högre än andra Magikarps. Spelet går ut på en loop av att mata Magikarp, träna Magikarp och utmana andra i turneringar. Det enda du gör är att trycka på knappar och godisar.
Jag tänker att det här spelet lite är ett internskämt för de som gillar Pokémons. Att det blir så dåligt att det blir bra.. kanske? Enligt vissa iallafall? Oklart.
Men Paul Tassi på Forbes gör iallafall en bra poäng om att den här typen av ”mini-spel” skulle kunna vara något att integrera i Pokémon Go för att erbjuda något att göra i spelet när man inte har tid eller möjlighet att gå på Poké-walks.

Elins teknikskola om sega datorer


Ni har väl inte glömt att jag varje tisdag pratar teknik i P4 Örebro under parollen ”Elins Teknikskola”. Denna vecka pratade vi om det här med vad man kan göra med en seg dator.
Jag har tidigare också gjort en guide med 8 tips för att göra datorn snabbare som kan vara grym att kolla in om du lider av att din dator är för långsam.

Så, kan du tänka dig att beställa mat via Facebook? Vad tror du töjbara skärmar kommer användas till och blev du sugen på att spela Magikarp Jump? ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!