Tech-svep v.19: Flygande motorcykel, Echo Look och Surface Laptop


Förra veckan var det ju röd dag på måndagen så inget Tekniksvep på Aftonbladet TV. Men denna vecka var jag och Fredrik Wass tillbaka i rutan med det senaste från teknikvärlden. Vi pratade om Kitty Hawks flygande motorcykel, Amazons nya Echo Look, smartklockan Dot som använder punktskrift och så Microsoft nya Surface Laptop.

Se hela klippet från Aftonbladet Morgons Tekniksvep här >> 

Framtiden med flygande fordon närmar sig – Kitty Hawk Flyer är här


Vi har redan sett den lilla flygande enmans-taxin och nu presenterar startup-företaget Kitty Hawk sin ”Flyer”. En sorts flygande moped som är som en samling drönare ovanpå två flyt-pontoner. Den är helt eldriven!
Den är gjord för att flyga över vatten enbart och kommer antagligen vara snordyr när den släpps i slutet på året. Hittills har priset inte offentliggjorts men man kan bli medlem i Kitty Hawk för 100 dollar och då får man 2000 dollar (!!) i rabatt när man beställer sin egen Flyer.
Man ska inte behöva något flygcert för att flyga Flyer och den är enligt företaget laglig att framföra i ”flera amerikanska stater”. Det ska gå att beställa den från Sverige men företaget har inte tagit på sig att frakta farkosten internationellt så det kan ju bli en extra dyr historia.
Jag kan se framför mig att Flyern kanske till en början iallafall kommer hamna som en äventyrs-upplevelse-grej på badorter precis som Jetskis och andra liknande grejer. Man betalar en summa för att flyga runt en stund.
Det som är spännande med den här lanseringen är framförallt vad som börjar bli möjligt och nu känns ju flygande bilar närmare än någonsin.

Echo Look – Amazons Alexa kan hjälpa dig fota din OOTD och ge dig smakråd


Echo är ju e-handelsföretaget Amazons hårdvara för att sälja sin mjukvara, AI-assistenten Alexa. De säljer en del högtalare som man också kan prata med för att t.ex. styra sitt digitala hem. Det senaste tillskottet i serien är Echo Look, en liten Alexa-modul med inbyggd kamera.
Med Echo Look kan du ta selfies, framförallt då av dina outfits. Med den tillhörande appen i mobilen kan du dela bilderna till sociala medier, spara dina bilder och göra ett outfit-bibliotek och även skicka in bilder på två outfits för att få smakråd. Smakråden baseras på åsikter från stylister blandat med analyser av nuvarande trender.
En ganska kul grej även om jag har lite svårt att se att det kommer bli någon jättestor konsument-succé. Det känns mer som ett första test av vad en Echo-högtalare med inbyggd kamera kan börja göra på ett lite mer lättsamt sätt.
Alexa finns ju ännu inte på svenska och jag kan också se ett problem med en sådan här pryl i Sverige nämligen – mörkret. Halva året när vi klär på oss om morgonen är det kolsvart. Echo Look har en inbyggd blixt men vi vet ju alla att bilder tagna med blixt sällan är de mest smickrande.

Dot – smartklockan för synskadade som använder punktskrift


Det här är en ny teknologisk utveckling som känns så så smart! Det är alltså en smartklocka som kopplar sig mot en smartphone med bluetooth precis som vanliga smartklockor. Men istället för en skärm så har den en rad hål där små pluppar kan skjuta upp för att skapa punktskrift!
Precis som andra smartklockor kan den berätta vem som ringer, visa notiser, meddelanden med mera.

Klockan kommer från ett sydkoreansk företag men Sverige står med på listan för framtida släpp så vi får hålla tummarna. Jag tycker designen är SÅ najs och det känns som en så himla bra grej för många som är synskadade använder ju idag talsyntes på mobilen. Så röststyrning med mera är ju jättebra men det är inte alltid så enkelt eller diskret att använda i alla situationer. Det här känns ju som ett väldigt bra komplement helt enkelt.

Microsoft utmanar Apple med nya Surface Laptop


Apple fortsätter tappa mark på pryl-kartan. Mobilutmanarna har redan blivit många och nu kommer Microsoft och utmanar även på laptop-marknaden. På sitt senaste event presenterade dem den senaste modellen i Surface-serien: Surface Laptop. En liten, tunn, lätt men ändå kraftfull laptop särskilt framtagen för universitetsstudenter.
Den har ett USB-uttag! Den har hörlursuttag! Saker som börjar bli allt större plusfaktrorer i och med Apples beslut att byta ut alla portar på sina datorer till USB-C. Den här datorn är framförallt en utmanare till Apples nya MacBooks samt MacBook Air.
En lite speciell grej med den här datorn är att den har en typ av filt-beklädd inredning på insidan!? Enligt företaget ska tyget inte slitas eller bli fult med tiden men man kan ju inte låta bli att bli lite skeptisk?
Datorn kommer i flera snygga färger, är otroligt stilren i designen och just det: den har också touchskärm! Dock så är datorn inte vikbar, skärmen är inte heller avtagbar – det är en helt vanlig laptop. Så liiiite awkward att använda touchskärm då kanske?
Oavsett så är det en riktigt värdig utmanare och tillsammans med fantastiska Surface Studio visar Microsoft att de är tillbaka i gamet och jag tror PC har goda chanser att börja äta upp en stor del av kundkakan framför näsan på Apple som fjärrskådar så mycket in i framtiden att det känns som att de tappat kontakten med sina konsumenter.

Vad tycker du om de senaste tekniktrenderna? Är det något särskilt du fastnat för denna vecka? Let me know ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

2 reaktioner på ”Tech-svep v.19: Flygande motorcykel, Echo Look och Surface Laptop”

 1. Ciao Elin,
  en annan InoS-medlem här – du är grym!
  Jag har en efterlysning. Jag har tre kids och nu har den äldsta – 8, snart 9 – börjat bli nyfiken på sociala medier. Först sa jag tvärnej, pga åldersgränser. Sen googlade jag massor för att fatta varför vissa saker har vissa gränser – och alltså… hittade inget. Jag vill se tydligt en lista över ”risk” med olika appar. Typ insta – kan ha stängd, men kan kontaktas direkt utifrån via inbox. Snap – kan ej se bilder, saker sprids snabbt (t.ex bilder från olyckor etc). Osv. En sån lista finns inte. Artiklar blir ofta slappa föräldrar vs. moralpredikan. Det går inte att få vettig, konkret info att ta ställning till som förälder. Argument.
  Jag lyssnade på en grym podd, Glappet (avsnitt ”hjälp min 7-åring vill ha instagram”), och fick jättebra input. Så nu har vi ändå tillåtit musically…
  Men iallafall. Jag skulle så gärna skriva och göra detta inlägg själv (pga finns inte, hej bra google), men skriver mest om resor. Haha. Så därav detta till dig – ett förslag.
  Over and out! Keep up the good work! /Lisa

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!