Tech-svep v.2: De hetaste tech-trenderna från CES


Den något pixliga personen i högra rutan där uppe pratade i måndags i Aftonbladet Morgons tekniksvep om trenderna från årets CES (som jag berättat om innan i ett annat inlägg.)
Några av dessa trender är bland annat:

Alexa finns överallt

bottar bot Siri illustration graphics
Jag har ju skrivit flera inlägg om botar och röststyrda system som Alexa (Siri och Google Assistenten). Under årets CES pratade bland annat The Verge om att det var Amazons system Alexa som stal showen. Den röststyrda assistenten har integrerats i massvis med nya produkter.
Det här visar att den röstkontrollerade trenden fortfarande i allra högsta grad är på uppgång. Dock så är den ju fortfarande väldigt USA-centrerad. Ett riktigt genomslag i Sverige kommer vi inte se förrän Google översätter sin assistent till svenska och släpper Google Home och Google Pixel här – eller om Alexa lär sig svenska. Siri… jag vet inte.. har nästan gett upp hoppet om henne. Men kanske Apple kommer igen?

Smarta hemmet – snart är vi där?


Det har ju pratats i massor av år om det smarta hemmet och IoT, internet of things, där alla våra prylar hemma ska vara uppkopplade och ”smarta”. Alltså använda artificiell intelligens för att analysera all data som samlas ihop och sen kartlägga våra beteendemönster för att ge oss bättre service och ett bättre liv.
Ett riktigt bra exempel på detta är Sleep Number 360, den smarta sängen! Med en app kan du t.ex. ställa in vilken tid du vill gå och lägga dig och få påminnelse från sängen som också passar på att värma upp fotänden lagom tills du ska krypa ned (DRÖM!).
Dessutom kan den lära sig/programmeras till att t.ex. automatiskt höja huvudänden när du lägger dig till en bekväm läs-position. Den kan lära sig dina sömnmönster för att justera sängens komfort och känna av om någon snarkar och höja huvudänden något för den personen.
Ett annat exempel, som jag är mer skeptisk till, är den smarta hårborsten som vi pratar om i klippet från Aftonbladet som jag länkade tidigare.

Allt-i-ett datorer är hett


Jag har hittills varit lite småskeptisk till allt-i-ett-datorer men jag måste säga att trenden äntligen börjar likna något. Först lanserade ju Microsoft sin Surface Studio som är riiiiktigt riktigt najs. På året CES visade flera företag upp liknande modeller.
De vikbara bärbara datorerna var också högst närvarande så det här är nog helt klart en typ av datorer vi kommer se mer av framöver.
Jag tror nog ändå att som trenden går nu så finns det mycket i den. Bättre skärmar, bättre operativsystem och bättre prestanda för mindre pengar kommer nog kunna ta allt-i-ett-trenden någonstans där det faktiskt kan bli riktigt attraktivt.

Sen har vi ju maaaassor med fler trender men här var tre som jag ville lyfta iallafall.

Vad tror du om dem? Kan du tänka dig ett mer smart hem, en röststyrd assistent eller en allt-i-ett-dator under de kommande åren? ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

3 reaktioner på ”Tech-svep v.2: De hetaste tech-trenderna från CES”

  1. Den där sängen vill jag ha, ENBART för att den värmer upp fotänden! xD Mina fötter är konstant kalla så en varm och go säng hade varit nice! 😀

  2. Pingback: Så vet du om någon stalkar dig på Facebook – Bisonblog

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!