Recension: Fitbit Alta HR

TL;DR

Fitbit Alta HR är den senaste modellen av aktivitetsarmand från Fitbit. I princip har man tagit den lite mindre, enklare modellen Alta och lagt till en pulsmätare (HR = heart rate). På så vis blir den lite som en Charge 2 i Alta-förpackning.

Plus

Smidig storlek och snygg design för att bära varje dag och mäta vardaglig aktivitet. Auto-upptäcker när man tränar och börjar mäta. Mäter din sömn och ger dig sömnanalyser i appen. Utbytbara, snygga band. Visar notiser från telefonen som meddelanden, när någon ringer m.m. Hjälper dig hålla koll på dina dagliga rörelsemål och hur mycket du sitter ned. Riktigt bra batteritid. Mäter puls.

Minus

Lite obekväm att ha på sig för länge i sträck. Krångliga och ibland något sega/svåra kontroller. Upptäcker bara träning som håller i längre än 15 minuter. Inte optimal för att logga träningsaktiviteter.

Design och första intryck


Fitbit Alta HR är precis som alla Fitbits i grunden en liten… bit. Det är alltså den lilla svarta rektangeln som är själva grejen och banden är utbytbara. Du bara klickar i dem på sidorna av biten, väldigt enkelt.
Jag testade en variant som kom med ett sportigt, korallrosa silikonarmband. Utöver det hade jag en hel del andra band jag kunde prova. För vardaglig användning föll jag för det i guldmetall. Det gör att fitbiten ser mindre ut som ett aktivitetsarmband och mer som en vanlig, snygg accessoar. Att det bandet kostar nästan lika mycket som fitbiten själv är dock lite deppigt men det finns snygga band från andra företag att utforska om man vill försöka fynda.
En positiv sak är att alla band som finns att köpa till den tidigare Alta-modellen funkar lika bra till Alta HR eftersom den har exakt samma storlek!

Sidorna på den jag testade var stålgrå men det finns även ”gunmetal” (svart) och rose gold. Det hade nog varit snyggare med guldiga sidor om det är just guldarmbandet man vill använda till.
Displayen är väldigt enkel men trevlig och man kan välja olika design på hur klockan ska visas. Den har inga knappar eller kontroller utöver själva skärmen.
Själva biten står ut något från handleden men inte så mycket att det blir störande på något sätt anser jag. Generellt tycker jag storleken är väldigt lagom.

Användarupplevelse


Det är väldigt enkelt att komma igång. Man knäpper in fitbiten i sin laddare, synkar den mot sin telefon med Fitbit-appen och när den är laddad är det bara att sätta den på sig så går det mesta per automatik. Väldigt smidigt!

Kontroller och navigation

Vad som är lite mindre smidigt är kontrollerna. Man ska ”knacka” på skrämen för att t.ex. kolla igenom de olika informationsskärmarna och jag upplevde att skärmen var VÄLDIGT svår att kontrollera på rätt sätt. Detta trots att jag använt Fitbit Charge 2 innan som har samma typ av skärm. Jag fick tips om att man kunde knacka på sidorna av biten istället för på skärmen men inte heller detta funkade särskilt bra i min mening.
Skärmen vaknar när man lyfter och tittar på den så det var det jag gjorde mest och struntade i att knacka på den. Generellt så är det här ett aktivitetsarmband du mest har på dig för att mäta saker, inte så mycket för att titta på.

Mäta aktiviteter och träning

Jag uppskattar att den ger påminnelser om att röra på sig varje timme – det är en mycket viktig funktion för mig som sitter ned hela dagarna vid datorn. En annan funktion som är en av de stora fördelarna med Fitbit Alta HR är att den mäter puls hela tiden och sedan ger dig insikter om din puls i appen. Till exempel om din vilopuls är bra för din ålder, vikt, längd etc.
Att Alta HR har pulsmätare gör också att den kan använda den fantastiska funktionen från Fitbit att auto-upptäcka när man tränar. Så om du börjar gå en promenad eller sätter igång ett träningspass där du höjer pulsen i mer än 15 minuter så kommer den börja tracka träningen och sedan kan du se en sammanfattning av den i appen när du synkar med armbandet.
Om du är en sådan person som vill kunna se och logga din träning väldigt exakt så är Alta HR kanske lite för enkel. Då passar ett armband som Charge 2 bättre, där du kan starta igång en aktivitet och följa den live på skärmen.
I och med att Alta HR bara kan mäta träningen automatiskt så kommer den inte logga kortare pass eller om du jobbar med intervaller eftersom du måste hålla på 15 min i sträck för att den ska auto-logga som ett träningspass.

Sömnanalys

En stor del i det som marknadsförts med Alta HR är att den mäter din sömn. Detta görs automatiskt om du har på dig klockan när du sover. Eftersom den både mäter rörelser och puls under din sömn så känns det som att resultaten blir rätt bra!
Fitbit har också fördjupat sömnalanys-delen i sin app så du får ännu mer detaljerad info plus insikter om dina sömnmönster. T.ex. vad de olika sömnstadierna innebär. Fitbit utlovar också att när den samlat data om dig en tid ska den kunna ge dig insikter som att du sover bättre när du tränat och liknande saker. Jag älskar sånt!

Batteritid och bekvämlighet

Alta HR har, trots att den mäter puls konstant och inte ens går att stänga av, riktigt bra batteritid. En laddning räcker i runt 7 dagar – vilket också var min upplevelse under testet. Däremot tyckte jag inte att den var superbekväm att ha på sig så många dagar i sträck. Den tryckte rätt mycket mot handleden även om jag inte hade den så spänd.
Jag skulle gissa att det tar ungefär en vecka eller två att helt vänja sig. Därefter tror jag inte det är något problem att ha den på sig flera dagar i sträck. Om man väljer att använda ett metallarmband är det såklart bra att byta till det mjukare i silikon när man sover och när man tränar.

Notiser från mobilen

Fitbit Alta HR ger dig en del notiser från mobilen som meddelanden eller när någon ringer. Det är en funktion man kan vänta sig från de flesta aktivitetsarmband idag men inte något som känns superhett med just Alta HR. Detta är inte en smartklocka – det är ett aktivitetsarmband.

Slutgiltigt betyg

Jag tycker Alta HR är ett aktivitetsarmband med pulsmätare som på ett mycket bra sätt stämmer överens med vad jag vill ha från ett armband jag ska bära varje dag. Det är inte något för den superaktiva som vill ha detaljerad mätning under löprundan utan mer för den som vill samla data från sin vardag. Den känns också väldigt prisvärd med tanke på funktionaliteten. Kul också med många band att välja på!
Pulsmätningen och sömnanalysen är de två funktionerna som verkligen lyfter denna Fitbit. De bristfälliga kontrollerna är det som främst drar ned betyget. Därför ger jag Fitbit Alta HR fyra av fem Teknifik-medaljer.
Poäng 4 av 5 teknifikmedaljer

2 reaktioner på ”Recension: Fitbit Alta HR”

  1. Lidia Johansson

    Väldigt intressant blogg Intressanta åsikter och tester . Du svarar precis på dem frågorna som man tänker på .
    Tack vare dig köpte jag en FITBIT ALTRA HR klocka . Jag är väldigt. nöjd , men silikonarmbandet gick sönder på en sidan.Lossnar hela tiden . Var kan man köpa den du har i guld metall?
    MVH Lidia J.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering