Recension och jämförelse: Fitbit Charge 2 vs. Apple Watch Sport

TL;DR

Fitbit Charge 2 är ett aktivitetsarmband som är tänkt att du ska ha på dig hela tiden. Det mäter dina steg, din puls, dina aktiviteter, din träning samt visar klockan och enklare notiser.
min youtubekanal har jag idag publicerat en video där jag jämför Fitbit Charge 2 och min Apple Watch sport. Du kan se hela videon här nedanför. 

Plus

Enkel att använda, det mesta är automatiserat. Upptäcker själv när du går promenad eller cyklar. Mäter din puls hela tiden. Enkel och snygg app. Lång battertid. Laddar snabbt.

Minus

Tar lite tid att vänja sig vid att ha den på sig, trycker lite på handleden. Lite klumpig design för något man ska ha på sig hela tiden. Sportiga looken passar inte alla tillfällen. Småkrångligt att använda touch-funktionen på skärmen.

Design och första intryck


Klockan kommer i en väldigt enkel förpackning och levereras med en laddningssladd och inte så mycket mer. Det ger känslan av en förbrukningsvara mer än en premium-produkt.
Designen känns rejäl och hållbar. Skärmen känns inte ömtålig och man känner inte att man behöver vara superrädd om klockan. Den är enkel att sätta på och gummibandet ger en väldigt sportig look. Jag kan tycka att den kanske är lite väl sportig för en accessoar man förväntas ha på sig dygnet runt. Samtidigt känns det hygieniskt med gummiarmabandet som lätt kan spolas av.
Hade jag valt själv hade jag kanske satsat på ett svart band istället, något som inte står ut så mycket. Skärmen är enkel, svartvit och lite pixlig. Den visar tid, steg, puls, aktivitet och andra saker.
Det tar ett tag att vänja sig vid att ha den på sig hela tiden. Den trycker lite mot handleden, även när jag har den ganska löst åtspänd. Det känns ibland nästan som att jag ska få blodstopp i fingrarna. Men känslan försvinner efter några dagar av att jag haft på den hela tiden.
Bandet varken skaver eller kliar och efter ett tag märker man inte att man har den på sig. Förutom att spännet under samt själva fitbit-modulen står ut något och lätt tar emot olika saker. Jag kan tycka att den är lite klumpigare än den ser ut att vara på höjden.

Det finns inte någon ”wow”-faktor i designen och det är inte någon pryl som man tänker ”åh vad snygg den är” om. Det här är mer en funktionspryl och det är i funktionerna som den verkliga wow-upplevelsen finns!

Video: Fitbit Charge 2 vs. Apple Watch Sport (1 gen)


I den här videon jämför jag Fitbit med min Apple Watch efter att ha haft på mig båda i en vecka. Hur står de sig mot varandra i aspekter som design, batteritid, notiser och aktivitetsmätning?

Användarupplevelse


Du slår inte på och av klockan utan när du får den så sätter du den på laddning och sedan är den igång tills batteriet tar slut. Ladda gör man genom en liten klipp-grej som man sätter på baksidan av klockan och sen laddar via ett USB-uttag.

Komma igång och navigation

Det var enkelt att starta upp och konfigurera klockan via appen i mobilen. Det var exakt så som jag vill att prylar ska funka. Några enkla steg och sen är man igång och behöver inte tänka mer på det.
Klockan har två sätt man kan navigera på: en knapp på sidan där man med snabba tryck kan navigera i menyer och ett långt tryck slår igång och avslutar träningspass. Skärmen är också en typ av touchscreen. Men man kan bara trycka på den, inte svepa. När man trycker behövs en ganska hård och bestämd ”tap”-rörelse som det tar ett litet tag att få in. Ofta krävde det flera försök för mig att få till det, men det kan bero på att jag är van vid Apple Watch.
Det som är det absolut bästa med den här klockan är att du egentligen inte behöver använda navigationen så mycket om du inte absolut vill. Klockan har en ”raise to wake”-funktion som innebär att den tänds upp när du tar upp och tittar på handleden.

Mätning, aktivitet och sömn

Fitbit Charge 2 mäter din puls konstant och märker själv av när du påbörjar en aktivitet som en promenad eller cykeltur. När jag jämförde med aktiviteter som jag manuellt startade samtidigt på min Apple Watch så var mätningarna i princip identiska. Imponerande!
Samma sak när du sover så mäter och loggar klockan automatiskt din sömn. Något som jag som älskar lifetracking och att samla data verkligen uppskattar. Du kan se resultatet av dina aktiviteter och din sömnanalys direkt i appen.
Att Fitbit automatiskt mäter och loggar dessa saker är det som jag gillar absolut bäst med det här aktivitetsarmbandet!
Den påminner dig också om att stå upp och röra på dig varje timme, något som jag som sitter vid datorn hela dagarna verkligen behöver.
En sak som jag inte jätteälskar är att det främst mäter aktivitet i steg. Jag jämför ju mycket med apple watch eftersom det är den jag har och den har ju sina små aktivitetsringar. Fitbit vill att jag ska ”mata den med 250 steg” varje timme. Vilket är lite småklurigt när man sitter i en etta och mest framför datorn. Jag kanske går en promenad istället mitt på dagen. Vilket ju ger samma effekt men jag gillar inte supermycket just att det är så mycket fokus på steg. En liten grej men ändå.

Notiser

På många sätt så fungerar Fitbit Charge 2 också som en liten smartklocka, om än i enklare variant. Du får notiser om meddelanden och när det ringer. Däremot är det inte jättemånga appar på mobilen som kan skicka notiser till klockan.
Jag upplevde att jag mest registrerade att jag fick en notis och sen kollade jag på mobilen istället. På en riktig smartklocka så kollar man ju notiserna lite mer noggrant eftersom man också kan agera på dem direkt i klockan.
Så om det här är en viktig funktion för dig så är inte ett aktivitetsarmband som Fitbit riktigt rätt produkt.

Imponerande batteritid

En sak jag verkligen uppskattar med Fitbit Charge 2 är battertiden. Trots att den är konstant igång och mäter din puls hela tiden så håller batteriet utan problem i 3 dagar. Upp till 5 dagar enligt företaget själva.
Lite negativt är att den inte meddelar så tydligt när batteriet håller på att ta slut. Du kan se batteri-status i appen ”fullt, medium eller lågt” och så får du ett mail (?) när batteriet nästan är slut. Men jag hann inte se mejlet förrän klockan hade tvärdött så det var ju lite trist.
Däremot så laddar den snabbt så det är bara att lägga den på laddning medan du sitter vid datorn eller liknande så är du igång sen.

Slutgiltigt betyg

Fitbit Charge 2 är ett väldigt användarvänligt och gediget aktivitetsarmband som det räcker att du sätter på handleden så sköter det resten själv. Du kan kolla klockan, få lite notiser och sådana funktioner – men det är batteriet och mätningen som är Fitbits Charge 2:s stora styrkor.
Med lite avdrag för designen och den lite meckiga touchskärmen så får Fitbit Charge 2 en stark fyra i betyg!
Poäng 4 av 5 teknifikmedaljer

4 reaktioner på ”Recension och jämförelse: Fitbit Charge 2 vs. Apple Watch Sport”

  1. Har haft min Charge 2 i snart ett halvår nu och håller med om det mesta du skriver. Däremot tycker jag sovfunktionen fungerar dåligt – jätteroligt med all statistik men den tror att jag bara sover två timmar per natt. Dessutom har jag känslig hud och får eksem om jag använder den 24/7. Så numera sover jag utan. En rolig funktion är att man får mejl när man gjort en prestation tex gått lika långt som New York Marathon. Barnsligt och meningslöst men uppmuntrande och kul.

    1. Ah intressant! Jag tycker sovfunktionen funkat jättebra men det kanske beror på? Kanske din funkar dåligt bara har du kollat om du kanske kan reklamera den?
      Ja man ska nog inte ha den på jämt märker jag också. Bra att låta huden andas ibland. ☺️

  2. Kan denna ta emot e post så man får besked att man har e post i mobilen?
    Kan man använda den enbart till att promenera, gå upp och nerför trappor?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering