Geek Girl Meetups årskonferens 2017


För någon vecka sedan var jag på Geek Girl Meetups årliga konferens som detta år gick under namnet Geek Evolution. GGM är en fantastisk förening.
Så här beskriver dem sig själva:

Geek Girl Meetup Ideella Förening arbetar aktivt med att skapa och lyfta kvinnliga förebilder inom IT-branschen. Vårt mål är att skapa ett brett nätverk inom bland annat IT, spel och startup-världen. Och att ha kul såklart! Vi gör detta genom att låta våra medlemmar dela med sig av kunskap till andra. På så sätt vill vi skapa rätt förutsättningar för kunskapsutbyte och förhoppningsvis fler kontakter eller vänner inom sitt yrke eller hobby.

Jag har vetat om att GGM finns väldigt länge och alltid tänkt att jag ska försöka vara med på något och bli medlem men det har liksom aldrig blivit av. Förrän nu! Det var jättekul att vara i ett sammanhang med så många likasinnade. Människor som brinner för tech och IT.

Det var jättemånga intressanta talare. Till exempel Cecilia Beck-Friis som pratade om VR-teknik och vad de jobbar med på Rayvr som hon är en av grundarna till.

Olivia Whitehouse föreläste om genus, innovation och entreprenörsskap. Om hur föreställningar, kommunikation och kulturen kring entreprenörsskap och innovationer kan göra att kvinnor inte känner sig tilltalade. Vilket gör att kvinnor kan gå miste om investeringar och möjligheter att få hjälp med utveckling av sina idéer på startup-hubs, inkubatorer och andra liknande ställen.
Superviktigt ämne och bra dragning.

Konferensen var en heldag på A-huset i Stockholm, som ligger i närheten av Tekniska högskolan. Ett supercoolt ställe som kändes helt rätt för den här typen av evenemang.
Jag hade ju den stora äran att få hålla en liten dragning också på en av de mindre scenerna. Jag döpte föreläsningen till ”Tre nycklar för att skapa ditt eget drömjobb med sociala medier”. Den handlade om hur man kan använda sociala medier för att både få, skapa eller lyckas med sitt drömjobb.
De tre nycklarna jag pratade runt var: Målgrupp, community, konsekvent/målmedvetet. Det blev lite som en miniversion av min föreläsning om min bloggstrategi som jag ju hållit 3 gånger nu!!! Det var jättekul att få föreläsa och även om jag var lite sockerchockad efter godisbordet och glassmaskinen så tror jag budskapet gick fram. ?

En väldigt häftig grej var också att Anita Sarkeesian var på plats och pratade om sin youtubekanal Feminist Frequency (som jag tipsat om ett antal gånger).

Sen delades också det allra första Elisabeth Tegner-stipendiet ut! Stipendiaten var Tove Lindholm som är level-designer. Häftigt!
Om Elisabeth Tegner:

Elisabeth Tegner har en bakgrund som kulturanalytiker och forskare inom etnologi specialiserad på tidiga internationella techno- och hackerkulturer. Hon har varit aktiv inom IT-branschen sedan tidigt 90-tal då hon var med och såg hur tekniker som VR och AI växte fram. Elisabeth har haft som ständigt mål under sin karriär att få fler tjejer att välja att arbeta inom IT-området, och att få fler att välja att strata eget företag.

Blir så lycklig för alla dessa grymma initiativ som finns i Sverige för att få fler tjejer/kvinnor/icke-binära m.fl. att satsa på tech/IT. Många människor (eller mest män) brukar gnälla över sådana här initiativ för att de inte fattar varför man ska uppmuntra tjejer att hålla på med teknik. ”Varför ska man tvinga tjejer att hålla på med något dom inte vill?”. Som att anledningen att kvinnor väljer bort tech-branschen handlar om ointresse och inte gamla stolpiga strukturer, mansdominerade arbetsplatser, grabbiga företagskulturer m.m. m.m.
Men föreningar som GGM, events som Geek Girl Meetup, Maker Tjej, Tjejer Kodar och alla andra grymma initiativ visar så tydligt att intresset finns där. Det gäller bara att skapa bra förutsättningar för att ta vara på det!

Känner mig så peppad och påfylld – både för Teknifik och min startup. Nu kör vi!! ?

2 reaktioner på ”Geek Girl Meetups årskonferens 2017”

  1. Lyssnade till Heidi Harman, Nationaldagen 2016. Alltså när Spiltan hade bolagsstämma.
    GeekGirls vann då publikens omröstning och vann Sollos pris om 100 000 kr. Och ja röstade tadaa på Harman ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering