Tech-svep v.17: Facebook satsar på AR, betala utan pin och rysk rymd-robot Facebook vill utveckla med augmented reality, Mastercard har kort som läser ditt fingeravtryck och vem vill ha en smartklocka?

I går var jag återigen tillbaka i TV-rutan efter påsken för att tillsammans med Fredrik Wass prata lite om det senaste från teknikens värld. Denna vecka pratade vi om Facebooks AR-satsningar, smartklockans framtid, kreditkort med fingeravtrycksläsare och Rysslands “robocop” som kan skjuta pistol. Här kan du se hela klippet från Aftonbladet Morgon.

Facebook skapar utvecklarplattform för augmented reality

Foto: Polygon.com
Facebook hade i förra veckan sin utvecklarkonferens F8 där de visar och berättar vad Facebook kommer satsa på framöver.

Ett stort ämne på konferensen var AR, augmented reality. Det vill säga tekniken som lägger ett lager av digital information över den existerande verkligheten. Tekniken har fått stort genomslag genom bland annat Pokémon Go och Snapchats ansiktsfilter.

Det Facebook gick ut med under F8 var att de skapat en öppen plattformen för att skapa AR-produkter. Plattformen är Facebooks kamera – den som de lagt in i Facebook Messenger som ju är den produkt de jobbar hårdast på att utveckla just nu.

Som Pokémon Go fast sociala medier

En del av det som Mark Zuckerberg visade på F8 var hur vi framöver ska kunna t.ex. lämna små meddelanden och rekommendationer efter oss på olika platser som våra vänner sen kan hitta. Så istället för Pokémons att fånga kanske det är betyg på en restaurang eller ett meddelande på en vägg som såklart bara syns genom kameran (eftersom det är helt digitalt).

Facebook jagar Snapchat

Facebook jagar också Snapchat när det kommer till att skapa roliga, interaktiva ansiktsfilter. Genom att nu öppna upp sin AR-plattform för tredjepartsutvecklare så hoppas Facebook kunna erbjuda hundratusentals olika filter inom en inte allt för lång framtid istället för de 8-10 man kanske får upp på en dag på Snapchat.

Personligen känner jag mig inte så pepp på att använda stories/snap-varianten på Facebook/Facebook Messenger men om det kommer en massa coola funktioner man bara kan hitta där kanske vi migrerar?

Jag hoppas såklart att de använder samma tekniker för att göra bättre och roligare filter till Instagram Stories (vilket det ju med all sannolikhet kommer göra).

Vem vill ha en smart watch?

Apple Watch Recension

Nyligen så gick Huaweis CEO, Eric Xu Zhijun, ut och sa att smartklockan i princip är en värdelös produkt som ingen vill ha. Detta trots att Huawei själva tillverkar smartklockor! Det var såklart ett ganska anmärkningsvärt uttalande.

Han menade att smartklockan är helt onödig när vi har smarta telefoner. Vilket det såklart finns en viss poäng i! Smartklockan har inte fått det stora genombrott som många trodde för några år sedan när alla pratade om wearables som den stora framtidsprodukten.

Pebble, en smartklockstillverkare som fick stort genomslag via Kickstarter för några år sedan, har lagt ned. Apple vill inte berätta hur många Apple Watches de har sålt (ett tecken på att det antagligen är väldigt få – och då är ändå Apple marknadsledande).

Bättre röststyrda assistenter kan ge klockorna ett uppsving

Jag tror absolut det finns mycket sanning i att smartklockor inte är en så attraktiv produkt. Precis som jag skrev i min egen recension av Apple Watch så är det en produkt man kanske vill ha men inte en produkt man behöver. Den fyller helt enkelt inget riktigt behov.

Det som jag tror skulle kunna förändra läget gällande smartklockor är ju om de röststyrda assisterna som det tjatas så mycket om (Alexa, Siri, Google Assistent) blir bättre och vi faktiskt börjar använda röststyrning mer i vardagen. Då är ju en smartklocka en ganska naturlig förlängning av ett hemmasystem som Google Home eller Amazon Echo. På så vis kanske det helt enkelt inte är så att smartklockorna är passé eller onödiga – de kanske är för tidigt ute?

Life tracking och samla data

På samma sätt tror jag att vi i framtiden absolut kommer vilja samla data om oss själva. Hur vi mår, hur vi rör oss, vad vi gör och så vidare. I framtiden tror jag vi kommer samla data och få massor av bra insikter från våra uppkopplade produkter och där är ju wearables (som t.ex. en smartklocka) en ganska given produkt.

Antagligen kommer vi kanske när den här typen av datainsamling väl blivit mainstream kanske istället ha ett litet chip inopererat eller använda smarta tatueringar eller något liknande för att göra detta.

Så vi får väl se om smartklockan dör eller får en revival!

Kreditkort med fingeravtrycksläsare kan ersätta pinkoden

Mastercard håller just nu på och testar ett kreditkort med inbyggd fingeravtrycksläsare i Sydafrika med förhoppningen att lansera kortet internationellt i slutet på året.

Det funkar så att man istället för att slå sin pinkod sätter ett finger mot den lilla svarta “biometric”-rutan. Information om vilket fingeravtryck som är rätt finns inprogrammerat (och krypterat) i själva kortet som sedan skickar vidare den informationen till terminalen.

Det innebär att de här korten ska funka med alla existerande bankkortsterminaler som har chip-läsare! Jag tycker det låter som en riktig kanonidé. Tänk vad skönt att slippa knappa den där himla pin-koden i tid och otid.

För att kunna få ett sådan här kort i framtiden kommer dels ens bank behöva erbjuda tjänsten, man kommer också behöva gå någonstans (antagligen blir det till en bank) för att registrera sitt fingeravtryck till kortet.

Hur säkert är det?

Ja det är ju såklart väldigt säkert eftersom ens fingeravtryck är unikt. Det går att sno ett fingeravtryck men det är betydligt krångligare än att hitta en lapp med en pinkod t.ex. För att inte tala om att förfalska en underskrift!

Ett säkerhetsproblem med den här typen av lösning är ju dock att om någon snor ens fingeravtryck så kan man ju inte byta fingeravtryck så lätt… 😅

Rysslands pistolskjutande rymd-robot

Det här är en tweet från Rysslands vice premiärminister som är ett litet stycke härligt upprustningshetsande propaganda egentligen.

Ungefär en minut in i videon kan ni se en människolik robot som skjuter pistol. Roboten är egentligen gjord för att skickas upp till rymdstationen IIS där den ska hjälpa astronauterna med farliga jobb. Då kommer den ju med största sannolik inte vara utrustad med pickadoller.

Ryssland är inte de enda som håller på och jobbar på sådana här människolika robotar. Men det man kan säga är att det är väldigt väldigt svårt att göra en robot som funkar bra i den här formen. De är oftast inte speciellt smidiga eller stabila och det är svårt att få motoriken att funka.

Så jag tror inte vi behöver oroa oss för ett Terminator-scenario riktigt än 😉

Det var allt från veckans tech-svep! Något du fastnade lite extra för? Eller något jag missat? 👇

Psst... join the club!

Vill du ha mer? Få steg-för-steg-guider, gratis resurser, tech-tips, förhandsvisningar, tutorials, bakom kulisserna-snack och mycket mer – helt gratis.

Gå med i min mailklubb genom att skriva upp din mailadress nedan.

Inte ett nyhetsbrev, inget spam. Lovar <3

Powered by ConvertKit

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

0
(Visited 9 times, 1 visits today)

4 Kommentarer

 1. silja 25 april, 2017 at 11:14

  tycker det är sa intressant med sana här wrap-up inlägg med massa nyheter! en idé bara: du kanske vill länka till källan du fatt infon ifran eller nagon annan plats/artikel där man kan läsa mer under varje del? hade varit kul att läsa in sig lite djupare ifall det är nagot man tycker är speciellt spännande!

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 25 april, 2017 at 11:42

   Kul att du gillar det! Brukar länka bättre var lite slarvig denna gång inser jag nu. Tack ❤️

   Svara
 2. Wilda 29 april, 2017 at 12:01

  Vilka spännande nyheter! Den här veckan har jag stört mig omåttligt mycket på SVT:s teknikexpert och tänkt på hur himla bra du är på det. Hur trygg och proffsig du är. Tack för det!

  Svara

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *