Tech-svep v.15: Safety check, Fitbit Alta HR och skärmtider för barn


Veckans tekniksvep blev flyttat till tisdagen, av förståeliga anledningar efter det som hände i Stockholm i fredags. Även vi pratade lite om attacken utifrån sociala medier. Dels hur bilder manipulerats och spridits efter attacken men även om Facebooks Safety Check. Vi pratade också om lite ”vanliga” tech-snackisar: Fitbits nya aktivitetsarnband Alta HR och en gigantisk robotarm som bygger ett helt tegelhus på 2 dagar.
Se hela klippet från Aftonbladet Morgon här >>

Källkritik väldigt viktigt i kriser

Under och efter händelserna i Stockholm när en lastbil körde in i en folkmassa vid Åhléns City spreds mycket rykten, felaktig information och direkta lögner på sociala medier.
Att det blir mycket missförstånd och felaktigheter precis i början av en kris eller katastrof är tyvärr logiskt. Medierna kämpar med att tillgodose det enorma informationsbehovet som uppstår. Samtidigt måste räddningspersonal göra sina jobb och se till att hjälpa människor i nöd, utreda vad som hänt, minska risken för fler händelser och så vidare.
Det är helt enkelt svårt att bekräfta uppgifter och rykten sprids rekordsnabbt genom sociala medier, som de om skottlossning på massor av ställen runt om i Stockholm. De stora medierna upprepar uppgifter från sociala medier och försöker få dem bekräftade av polis eller officiella källor som tyvärr ofta också kan ha felaktig information.
Det är därför väldigt viktigt att sitta lugnt i båten och inte sprida rykten innan de bekräftats att de har hänt. Att en tidning ”får uppgifter” eller ”ännu inte kunnat bekräfta” ett påstående gör det inte sant.
Tyvärr finns det också personer som försökt utnyttja attacken och dess offer för sina egna syften. Som manipulerar bilder för att hetsa mot muslimer framförallt. Så det är väldigt viktigt att vara källkritisk mot bilder som sprids och fundera över syftet med spridningen. Om syftet är vinklat, åt eller annat håll, är det klokt att ifrågasätta sanningshalten.

▶︎ Här är Viralgranskarens steg-för-steg guide om hur du gör en egen viralgranskning på nätet

▶︎ Här är en artikel i DN där Fredrik Wass uttalar sig om manipulerade bilder

Facebook Safefty Check användes efter attacken i Stockholm


Facebooks Safety Check-funktion aktiveras när många skriver om samma händelse på Facebook. Den funkar så att alla som Facebook vet eller tror är i det drabbade området får upp en ruta överst i sitt flöde där de kan markera sig som säkra.
Alla som går in på safety-checken kan också se en lista på sina vänner som är i området och vilka av de som är säkra. Ett enkelt och effektivt sätt att stilla oro och underlätta kommunikation i en kris.
För det fanns nog inte någon som inte skickade oroliga meddelanden till vänner och bekanta under de där fasansfulla timmarna och frågade ”är du ok?”. Eller såg meddelande efter meddelande i sitt flöde med orden ”Jag är okej”.
Jag tycker Facebook tagit ett jättebra och viktigt ansvar med den här funktionen som verkligen tillför något för samhället.

Nya Fitbit Alta HR ska hjälpa dig att sova


När jag nyligen testade aktivitetsarmbandet Fitbit Charge 2 konstaterade jag att sak som jag inte gillade så mycket med den var själva designen. Den kändes lite klumpig och för sportig för något man ska ha på sig hela tiden, varje dag. Därför blev jag väldigt nyfiken på Fitbit Alta HR!
Det är en nyversion av Fitbits Alta-modell som nu har en inbyggd pulsmätare precis som Charge 2-armbandet. Det innebär att den mäter din puls hela tiden, auto-upptäcker när du tränar och kan mäta din sömn. Så mycket av samma funktionalitet som i Charge 2 men i en nättare förpackning.
Just sleeptracking-delen är den som Fitbit trycker mest på gällande HR. De har utökat sin sömn-del i appen med ”Sleep insights” där du får en närmare analys av din nattsömn.
Jag har fått hem Alta HR nu och håller på att testa den. Så en fullständig recension kommer längre fram.

Elins Teknikskola: hur kan man som förälder tänka kring skärmtid?


Varje vecka är jag med i P4 Örebro och pratar om teknik och förklarar olika saker. Denna vecka pratade vi om det här med barn och skärmar. Här kan du höra klippet från radion.
Jag är ju i grunden väldigt tech-positiv och tror att en hel del av oron kring barn och skärmar är vanlig, hederlig moralpanik. I alla tider har vuxna och föräldrar förfasat sig över de hemska intressen som barn och ungdomar ägnar sig åt istället för att ”vara ute i friska luften”. T.ex: serietidningar, radio, grammofonspelare, rock n’ roll, tv-spel, video, tv, dataspel och så vidare.
Några tips för vad man som orolig förälder kan göra ger jag i videon ovan och i radioinslaget!
Jag tycker också att man ska läsa t.ex. den här artikeln med fantastiska forskaren Elza Dunkels som har forskat om det här sen 90-talet.

▶︎ Läs mer: Här hittar du alla avsnitt av ”Elins Teknikskola” på P4 Örebro


Så det var allt från veckans tech-svep.

Frågor, input eller funderingar? Lämna här nere i kommentarerna, tack! ??

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

2 reaktioner på ”Tech-svep v.15: Safety check, Fitbit Alta HR och skärmtider för barn”

  1. Så bra tips till föräldrar om skärmtid! Jag var SÅ tacksam för safety check i fredags. Fasen vad bra du är och du går verkligen från klarhet till klarhet i rutan!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!