Tech-svep v.12: Uppfinnar-kit, ölbryggare och Googlekonto för barn.


Hallihallå Elin tillbaka i rutan på Aftonbladet Morgon (via Skype) och ordningen är återställd. Denna vecka var det bara jag som var med eftersom Fredrik Wass är på konferens i Berlin. Jag berättade om uppfinnar-kittet Makeblock Neuron, ölbryggarmaskinen Minibrew och nyheten om att Google jobbar på en lösning så även barn under 13 år kan ha eget Google-konto. Här kan du se hela klippet på Aftonbladet TV!
Med i programmet var också entreprenörerna bakom appen Bluecall, en tjänst där man kostnadsfritt ska kunna ringa för råd, stöd och pepptalk när man känner sig nere. (Typ). Lite som ett BRIS för vuxna.

Makeblock Neuron låter dig bygga och uppfinna egna teknikprylar


Jag älskar verkligen den här idén. Vilket jag inte verkar vara ensam om heller med tanke på hur bra det gått för deras kickstarter. Det är helt enkelt en rad med små komponenter som man kan snappa ihop för att få dem att funka ihop på olika sätt.
Det var väldigt enkelt och intuitivt. Som lego fast ännu mer tekniskt (förresten funkar Neuron ihop med legos teknikbyggsatser). Du kan koppla ihop och programmera komponenterna både i någon typ av offline mode men även via en app.
För mig som är väldigt nyfiken på hårdvara men inte riktigt har (haft än iallafall) tiden eller tålamodet för att t.ex. lära mig arduino eller pyssla med en raspberry pi känns det här perfekt. Lekfullt, kreativt men ändå enkelt och snabbt från idé till test till resultat.
Har sedan jag var 5 år drömt om att bli uppfinnare. Nu känns drömmen närmre än någonsin. ?

Brygg öl lika lätt som du brygger kaffe med MiniBrew


En sak som jag verkligen älskar här i livet är god öl. Jag har försökt få Max att anamma hobbyn med att brygga hemma (han har ju redan skägg och alltihop, så det borde inte ligga långt bort) men han har inte nappat. Själv känner jag inte riktigt att en massa jäsande bunkar i garderoben är min grej ?
Men när jag spanade in den här ölbryggaren i rapporteringen från SXSW kände jag att det kanske till och med finns hopp för mig? MiniBrew heter företaget och de tillverkar en ölbryggare som kontrolleras av en app. Genom appen kan man få ett ”recept” på en öl och beställa hem alla råvaror man behöver.
Sen ska det vara väldigt enkelt då att brygga och jäsa ölen direkt i bryggaren. Kaggen ska man sen kunna plocka ur, sätta en kran på och så är man redo att servera. Alltså det låter ju hiskeligt enkelt? De påstår även att de skickar produkterna överallt i världen. Sugen? ?

Google-konto för barn kan vara på väg


Google har haft ett stort problem när det kommer till barn och att skaffa Google-konto. Det kluriga ligger i en massa lagar kring barn, information och att få föräldrarnas medgivande.
Det här resulterar i att om du har ett barn under 13 år som t.ex. vill kunna prenumerera och följa personer på Youtube, ha en gmail, ha ett Google-konto till Pokémon Go, köpa appar på en Android-mobil m.m. så måste föräldern antingen låna ut sitt eget konto eller så måste barnet regga ett ”olagligt” konto.
Nu jobbar företaget på en lösning på detta med hjälp av appen Google Family Link. En app där föräldern kan godkänna barnens konto och ha kontroll över appköp, övervaka appanvändning och till och med sätta ”gränser” för hur mycket barnen får använda mobilen (som jag förstår det). Lite liknande Nintendos föräldra-app till Switch som jag berättat om tidigare.
Det känns som ganska naturliga utvecklingar med tanke på att teknik och internet såklart inte är något bara vuxna använder. Samtidigt som barn är… barn. ?

Vad tänker ni om dessa tech-nyheter? Talk to me – i kommentarerna! ?

 

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

4 reaktioner på ”Tech-svep v.12: Uppfinnar-kit, ölbryggare och Googlekonto för barn.”

  1. Ja tack till barnkonto på Google! Min dotter har en Gmail trots att hon bara är två år, för jag ville sätta upp en separat användare till henne på min telefon, så att hon kan ha sina egna appar. Skulle älska en bra genomtänkt lösning för detta som växer med barnet.

  2. Bra om Google löser det för barn, så viktigt ju! Och åh, Bluecall låter ju bra – måste läsa mer om det. Tack för att du håller mig uppdaterad 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!