Recension: Libratone Q Adapt On Ear bluetooth-hörlurar

TL;DR

Libratones Q Adapt-lurar är av helt trådlös design och kopplar upp sig mot din mobil, dator eller surfplatta med hjälp av bluetooth. De har två knappar som kan användas för olika funktioner samt att det på ena sidan av luren finns en touch-kontroll för volym, play/paus och mer.

Plus

Snygg och stilren design med premiumkänsla. Helt okej ljudkvalité. Bra med citymix-alternativen om man vill lyssna medan man rör sig i trafiken (medhörnings-funktion). Automatisk play/paus när man tar och på sig lurarna. Kommer med en 3.5mm hörlurskabel som man kan ansluta  lyssna även om batteriet tagit slut etc. Ansluter snabbt och automatiskt när man slår igång lurarna.

Minus

Själva bygeln över huvudet är ganska tung vilket gör att lurarna lätt kan ramla av. Man blir också lite öm uppepå huvudet när man haft på sig lurarna under längre tid. Klämmer ganska mycket på öronen. Högljudda ljud-notifikationer som man inte alltid vet vad de betyder. De inbyggda funktionerna funkar inte 100% klockrent.

Design och första intryck


Lurarna kommer i en snygg, rund låda vilket ger en lyxig känsla (påminner lite om Apple-lådorna). Jag har tidigare provat en Libratone Bluetooth-högtalare så det var ungefär vad jag förväntade mig.
Själva lurarna finns i tre färger: ”stormy black”, ”elegant nude” och ”cloudy white”. Jag har den svarta varianten som snarare är mörkt blå skulle jag säga. Jag gillar verkligen färgen som känns lite lyxigare än vanlig svart, det blir en fin glans i färgen liksom.
En annan detalj i designen som jag verkligen gillar är den lilla stål-biten mellan bygeln och själva lurarna. Den ger en premiumkänsla och bidrar till att lurarna känns väldigt gedigna jämfört med andra lurar.
Problemet med den något tunga och gedigna designen är att lurarna blir väldigt tunga. Jag gissar att batteriet och liknande är gömt i själva bygeln och det är därför den väger så mycket. Detta gör att lurarna kan glida av om man bara lutar sig framåt något. Det gör att det blir svårt att använda lurarna när man t.ex. diskar/städar eller motionerar väldigt livligt.
Jag tycker att lurarna är lite snyggare när jag tittar på dem liggande på ett bord än vad de är när jag har dem på mig. Men det är ju en smaksak förstås! Det är också lite synd att lurarna inte kan vikas ihop alls. Om man t.ex. skulle vilja kunna lägga dem i en jackficka. Nu är det ryggsäcken som gäller.

Användarupplevelse

Kontroller

Rent generellt så är det superskönt att ha ett bar bluetooth-lurar. Att slippa trassla med sladdar och liknande är otroligt skönt. Jag kan lägga ifrån mig mobilen någonstans i lägenheten och sen gå runt och lyssna på musik/podcast var jag vill.
När man slår igång lurarna behöver man bara hålla in lite snabbt på ”on/off”-knappen. Lurarna har så lysdioder på ena sidan (runt den lysande fågel-logon) som visar när lurarna har parkopplats mot din enhet. Det var lätt att fixa första gången och efter det går kopplingen snabbt och felfritt.
Du kan därefter trycka en snabb gång på on/off-knappen för att få en batteri-indikation (något som jag lärde mig från högtalaren från samma företag). Den andra knappen, funktionsknappen på andra luren, kan du använda för att växla mellan de olika ”citymix”-lägena.
Touchkontrollen på högra luren funkar bra för att höja och sänka musiken (dra i en cirkel runt). Med en lätt touch med två fingrar kan man spela eller stoppa det man lyssnar på. Detta funkar ibland så där. Väldigt många gånger har jag gått och slagit mig själv lätt på sidan av huvudet som en smått galen person på stan…
Det är både positivt och negativt att man kan använda touchkontrollen med vantarna. Bra när det är kallt men det gör att om halsduken t.ex. kommer åt luren så pausar det man lyssnar på. Sjukt störigt.

Funktioner

Citymix är en medhörningsfunktion där du kan utnyttja lurarnas mikrofon för att ta in ljud runtomkring dig. T.ex. om du är i trafiken och behöver höra bilar m.m. Eller vill lyssna på musik men ändå kunna höra var personen bredvid dig säger. Jag har inte använt den här funktionen alls knappt men just i trafiken kan det ju vara en poäng.
En smart funktion som jag gillar är att lurarna auto-pausar det man lyssnar på om man tar av sig lurarna. Funktionen funkar inte helt felfritt men för det mesta. De börjar även autoplaya ibland när man sätter på sig lurarna och i mitt fall spelar den alltid U2 eftersom det är ett autoalbum som lagts in i mitt musikbibliotek (som annars inte innehåller någon musik alls på min mobil). Inte helt önskat, kan jag känna.
Du kan även hålla med handen över högra luren för att det du lyssnar på ska pausas och medhörningen slås på på fullt. Det kan användas istället för att ta av lurarna när någon pratar med dig. Problemet blir ju dock rent socialt att det känns otrevligt att prata med någon som har lurar på även om de hör. Dessutom funkar det bara ungefär 50% av gångerna jag testat.
Man kan prata i telefon med lurarna men jag har bara fått det att funka riktigt bra en gång. Oklart vad det beror på.

Ljudkvalité

Ljudkvalitén är kanske inte riktigt lika premium som den övriga designen på lurarna. Det är helt okej avvägning mellan diskant och bas och jag tycker lurarna funkar bra för att lyssna på podcast, vilket är viktigt för mig. Med riktigt tung musik kan jag uppleva ljudet som lite fattigt ibland.
För priset, runt 2000 kr, skulle man nog kunnat förvänta sig lite mer av ljudkvalitén kan jag tycka. Lurarna är väldigt bra på att stänga ute bakgrundsljud när man lyssnar vilket jag tycker är viktigt.

Ljudnotiser

En sak som verkligen störde mig med Libratone-högtalaren jag testade förut var att den i tid och otid gav ifrån sig en ljudnotis, ett högt pip, som jag aldrig lyckades lista ut vad det betydde. Detta gör lurarna också! Jag känner igen ljudet för att den parkopplats, ljudet för play/paus, ljudet för av/på. Men det här tredje pipet har jag fortfarande ingen aning om vad det betyder?
Det är dessutom alldeles för högt i volym så man får ont i öronen varje gång det händer. Det händer lyckligtvis inte lika ofta med lurarna som det gjorde med högtalaren men ändå tillräckligt ofta för att vara påtagligt störande. I övrigt gillar jag verkligen ljuden för på/av, precis som jag gjorde på högtalaren.

Batteritid

Batteritiden på lurarna är ändå över förväntan måste jag säga. Företaget lovar 20 timmars lyssning och det skulle jag nog säga att de håller. Det är jättebra också att man kan använda lurarna även när batteriet är slut. Då kopplar man bara i en vanlig hörlurssladd (härligt inklädd sladd som man får med) och lyssnar som med vilka hörlurar som helst. Perfekt backup om man inte hunnit ladda eller är ute och reser.
Jag har använt lurarna även i kyla och har inte märkt någon påtaglig skillnad i ljudet men det har varit mellan 0 och -5 grader kanske så svårt att säga hur de skulle reagera i ännu kallare temperaturer.

Slutgiltigt betyg

Jag gillar verkligen vad Libratone försöker göra med de här lurarna men i nuläget tycker jag att de borde satsa mer på ljudkvalitén och skala ned lite på funktionerna. Funktionerna måste liksom funka intuitivt och felfritt för att det ska vara någon poäng. Jag hade också gillat om man fått alternativet i den medföljande appen att avaktivera special-funktionerna (t.ex. touchkontrollerna). Hade varit bra när man går ute med stor halsduk till exempel.
Detta tillsammans med att jag ändå gillar designen men tyvärr tycker lurarna lätt gör lite ont att ha på sig samt ramlar av väldigt lätt så ger jag lurarna 3 av 5 Teknifik-medaljer.

För transparensen vill jag också säga att Libratone skickade mig ett par lurar först som hade betydligt större problem och buggar. Jag påpekade detta och fick då ett nytt par som funkat mycket bättre. Recensionen baseras på min utvärdering av det andra paret. 
 

6 reaktioner på ”Recension: Libratone Q Adapt On Ear bluetooth-hörlurar”

  1. Bra och utförlig recension! Kul att läsa 🙂 Har du märkt att batteriet dras ner snabbare av din telefon när du kopplat ihop via bluetooth? Min snart tvååriga telefon (så kanske därför) klarar inte mer än tre timmar ihopkoppling via bluetooth, vad det än är. Detta kanske inte hör till just den här recensionen, men har du stött på andra hörlurar som kopplas ihop på annat sätt än bluetooth? Jag önskar en slags cast-funktion som för google cast, det drar inget batteri alls och funkar alltid bättre än bluetooth tycker jag 😀 Skulle lätt köpa sladdlösa lurar om det gick att casta ljudet till dem!

  2. Haha, gud vad störande att behöva lyssna på U2 varje gång man tar på sig lurarna 🙂
    Gick över till trådlösa lurar för ett tag sedan (har Urbanears Hellas) och måste säga att det var ju väldigt dumt att vänta så länge. Hjälp så praktiskt det är att slippa brottas med sladdar.

    1. Haha ja! Det var framförallt ett problem men det första mer buggiga paret jag fick. Ibland spelade den även upp random utdrag från min röstmemo? Typ när barnet jag var aupair åt 2009 som sjunger. Fick ju totalpanne innan jag fattade vad det var!?!!! Som en skräckfilm.
      Trådlösa lurar är verkligen the shit det håller jag med om. Hellas skulle jag vilja testa faktiskt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering