Kvinnor som utmanar i tech-branschen


I dag är det internationella kvinnodagen. Det är en dag då vi ska uppmärksamma de förtryck och orättvisor som kvinnor utsatts för, och fortfarande utsätts för, i vårt samhälle. Det är också en dag för att hylla de som trotsar fördomar och samhällets hinder, de som slår vägen och öppnar dörrar för alla flickor, tjejer och kvinnor.

Jessa Jones är mästerfixaren som lagar prylar alla andra gett upp om


Mitt första tips är den här minidokumentären om Jessa Jones, grundaren av iPad Rehab. Hon lär ut hur man kan laga iphones, ipads och andra microteknikprylar via nätet. Ofta när en modern pryl går sönder konstaterar man att det är ”i princip omöjligt” att laga och ”inte värt det” för att det är för dyrt.
Jessa Jones visar motsatsen. Det är så otroligt bra och spännande på flera sätt. Dels är det ju grymt att hon lyfter hårdvarubiten av teknik på det här sättet och lär ut det. Dels har hon lärt upp och anställt en massa kvinnor i sitt företag, vilket också är fett. Dessutom så gör hon upp med hela ”köp ny”-hetsen och överkonsumtionen i tech branschen.
Fler borde helt enkelt vara som Jessa Jones. Seriöst vill också lära mig att laga saker! Så himla bra skill (efter apokalypsen om inte annat).

Dame Stephanie ”Steve” Shirley startade det första mjukvaruföretaget


Mitt andra tips är det här TED talket med Dame Stephanie ”Steve” Shirley. På 60-talet startade hon det första mjukvaruföretaget där massor av kvinnor och transkvinnor kunde jobba hemifrån som programmerare. Hon blev otroligt framgångsrik (och rik) även fast alla sa att ”ingen vill köpa mjukvara” och även fast hon ofta kallade sig ”Steve” i affärskorrespondens för att inte bli avfärdad direkt.
Otroligt inspirerande och häftigt talk.

Andra kvinnor att inspireras av

⚡️ Simone Giertz – Queen of Shitty Robots 
⚡️ Ada Lovelace – skrev det första dataprogrammet
⚡️ Åsa Wallenrud – bloggar om prylar, teknik, det digitala hemmet och bilar!
⚡️ Tjejer Kodar – peppar och utbildar tjejer i att koda och programmera 

Vilka kvinnor inom tech tycker du är viktiga att lyfta en dag som denna? Fyll på i kommentarerna! ?

 

2 reaktioner på ”Kvinnor som utmanar i tech-branschen”

  1. Så bra lista! Idag gick vi ut med nyheten om Elisabeth Tegner-stipendiet som kommer att presenteras på Geek Girl Meetups riksevent den 13 maj. Bakom stipendiet står utbildningsanordnaren Changemaker Educations.
    Elisabeth har varit aktiv inom IT- och spel-världen sedan tidigt 90-tal – och är helt fantastisk som människa. Mer om henne finns i den här intervjun jag gjort: http://honkplease.com/elisabeth-tegner-en-av-sveriges-forsta-kvinnor-pa-internet/ ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering