Hur kan man använda 360-video som kreativt verktyg? (Test av Nikon KeyMission 360)


Det är kul för jag har fått många förfrågningar om att testa olika nya produkter här under början av våren. Som technörd är ju det liksom lite av den bästa grejen med att blogga om teknik!
Nikon hörde av sig och frågade om jag ville prova deras 360-kamera KeyMission och jag sa självklart ja. Just 360-video är ju något som gått från svårt, dyrt och komplicerat till enkelt och betydligt billigare bara det senaste året. Det jag var mest nyfiken på var att testa hur svårt/enkelt det faktiskt är att använda den här tekniken och fundera lite på vad man kan använda den till.
För det som oftast händer med ny teknik är ju att tekniken i sig först är tjusningen. Bara själva grejen att man KAN göra videos i 360 räcker liksom till en början. Men ju mer tekniken blir tillgänglig desto mer väcks frågor kring på vilket sätt tekniken kan användas för att tillföra något nytt.

Nikon KeyMission 360: Design, intryck och användarvänlighet

Design

Nikon KeyMission är en liten, fyrkantig kamera som ganska mycket liknar en Go Pro i storlek och form. Den har två vidvinkellinser på varsin sida. Det är bilderna från dessa två linser som sys ihop till en hel 360-bild.
Ovanpå kameran finns en stor knapp som funkar som på/av samt startar och avslutar videoinspelningen. På sidorna finns batterilucka, micro-usb för laddning och utrymmet för minneskortet. På undersidan finns fäste för olika hållare och stativ.
Det finns en rad tillbehör till kameran som fäste för handled, hjälm, styre osv. Kameran kostar runt 5000 kronor (mars 2017).

Intryck och användarvänlighet

Designen känns rejäl, hållbar och väldigt högkvalitativ. Kameran har en tyngd som jag tycker bidrar till känslan av att det är en proffs-produkt samtidigt som den är liten och enkel att hantera.
Kameran är tänkt att användas ihop med en app i mobilen som ska kunna funka som en extern monitor, fjärrutlösare samt för att ladda upp 360-filmer och bilder till sociala medier.
Jag måste tyvärr säga att jag tycker appen var krånglig att använda och jag hade kanske otur men för mig så crashade appen varje gång jag försökte använda den för att ta bilder eller spela in video. Jag har ändå en iPhone 6S plus vilket är en av de mest kraftfulla mobilerna på marknaden. Det här var en besvikelse måste jag säga!
Kameran i sig är verkligen utformad för att vara så enkel som möjlig att använda. Man trycker på den stora knappen för att slå igång kameran och börja filma. En sak som jag alltid tittar på gällande ny teknik är hur lätt den är att förstå och hur intuitiva kontrollerna känns.
Här tycker jag att kameran haltar lite för flera gånger när jag försökte filma så filmade den bara några sekunder och sen slog den av sig. Jag lyckades aldrig riktigt fatta varför eller vad funktionen av detta var. Men när jag väl filmade längre klipp så funkade det hyfsat bra.
Jag tycker inte man ska behöva sitta och närstudera instruktionsboken för teknikprylar utan de bästa är ju de som är självförklarande och där man enkelt förstår hur man ska komma igång och börja använda den. Gällande den här kameran är det nog instruktionsboken som gäller, skulle jag säga.

Att filma och redigera video i 360-format


Här ovan ser du en screenshot från hur bilden som kommer ut ur kameran ser ut när den är helt platt. En sak som är viktig att tänka på är att 360-videofilerna blir väldigt stora. Särskilt eftersom Nikons KeyMission-kamera har stöd för att filma i 4K (alltså ultra HD). Så ett stort minneskort är ett måste.
Alla inställningar för upplösning etc gör du via appen som du parar med kameran som har inbyggt wifi.
För att redigera videon krävs också en kraftfull dator som orkar jobba med stora filer. Jag har ju min gaming-PC som fick jobba med att redigera den här filmen. I Premiere Pro redigerade jag videon som ”platt” och la till text och klippte ihop videon. Med en kraftfull dator är det väldigt enkelt. Man måste bara tänka på hur man lägger text etc eftersom det blir lite… speciellt i själva bilden. Men det är kul!
När jag sedan exporterat den laddade jag upp den som vanligt på Youtube. Youtube känner själv igen att det är 360-video och erbjuder automatiskt 360-visningskontroller som de du kommer se i klippet nedan där du kan använda fingret för att flytta runt i klippet.
Obs! Slå på högsta upplösning om du har möjlighet så blir det mindre pixligt! 

Om du öppnar filmen i appen via den här länken kan du titta runt med hela mobilen genom att flytta den åt olika håll för att se olika delar av filmen. Om du har en Google Cardboard eller ett annat VR-headset kan du även använda detta för att titta på filmen i appen. Bara tryck på den lilla cardboard-knappen!

Vad ska man använda 360 till?

Precis som jag ligger och finular på i videon här ovanför så kan jag se flera tänkbara användningsområden för att filma med 360. En given grej är ju när själva miljön är en stor del av storyn. T.ex. när man pratar om inredning, besöker en häftig plats/ett turistmål eller för mäklare som visar ett boende (det är redan stort med VR-visningar).
En annan sak jag tänkte på var att man kan göra typ ”runda bordet”-samtal där kameran får vara en av deltagarna. Då kan man skapa större intimitet och närhet för den som tittar på videon som känner mer som att man faktiskt deltar.
I förlängningen när man kommer kunna sända live med 360 på youtube och Facebook blir det ju ett jättebra sätt att streama en konferens, ett event m.m. Då kan man som tittare verkligen få sitta med, titta runt i lokalen, rikta blicken mot olika saker i rummet med mera.
För min egen del ser jag inte någon jättestor användning för 360-video i nuläget. Det är kul och spännande men jag gör liksom inte så mycket som jag tycker passar sig i 360. För lite aktion, för lite häftiga miljöer. Men det är absolut häftigt hur tillgänglig den här tekniken är. I kombination med intresset för VR och livesändningar tror jag vi kommer se mycket nyskapande på den här fronten de närmsta två åren.

Är du sugen på 360? Vad kan du se för kreativa användningsområden för tekniken?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

3 reaktioner på ”Hur kan man använda 360-video som kreativt verktyg? (Test av Nikon KeyMission 360)”

  1. Det var en trevlig artikel. Jag kunde inte lägga upp den redigerade videon på Youtube eller Vimeo från Vegas utan jag först injicera metadata i filen med Spatial Media Metadata Injector.exe

  2. Pingback: Sanningen om livet med årets julklapp elcykel ⚡️? - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!