Tech-svep v.8: Nya pokémons och den osmarta mobilens comback

I går var det måndag och dags att prata det senaste från tech-världen i Aftonbladet Morgons tekniksvep tillsammans med Fredrik Wass! Denna vecka avhandlades ämnen som drönartaxi, att allt fler byter till gamla ”osmarta” mobiler, att det släppts nya Pokémons och så den feministiska raggningsboten!

Backlash – osmarta mobiler, Nokia 3310 och sorti från sociala medier

Det pågår just nu någon typ av backlash mot det högteknologiska samhället där många väljer att sluta med sociala medier eller köper en gammeldags mobil som bara kan ringa eller smsa. Många känner sig helt enkelt för stressade av att vara tillgängliga jämt. Och det ständiga scrollandet på sociala medier kan göra att man upplever att man får mindre gjort.

Nu ryktas det också om att den populära telefonmodellen Nokia 3310 (min första mobil, btw) ska göra comeback. Det finns ju en nostalgisk aspekt i det här. Att vi längtar tillbaka till ett enklare liv innan smartphones, eller en föreställning om ett enklare liv iallafall? Dessutom hade ju de gamla telefonerna betydligt bättre battertid och hållbarhet. Tänk alla gånger jag tappade min 3310 i marken. Den överlevde ju typ allt (fast inte vatten, vatten/fukt var den stora mobildödaren på den tiden som ni minns).

Jag har förståelse för att många väljer den här vägen även om jag aldrig skulle göra det själv. När jag testade att radera mina sociala medier under en vecka kände jag mig inte mer produktiv eller hamnade i en digital zen. Istället kände jag mig lite ensam och bortkopplad.

Däremot tror jag det är jätteviktigt att vi hittar sätt att hantera det nya informationssamhället så det inte blir för mycket för oss. Arbetsplatser måste sätta tydliga gränser för när man förväntas vara anträffbar, svara på mail etc. Cheferna måste föregå med gott exempel!

Vi måste även lära ut verktygen för att ta kontroll över våra mobiltelefoner och sociala medier så de tillför något. De ska ju göra våra liv enklare och roligare. Inte göra oss trötta och stressade. Den här uppgiften försöker jag själv bidra till, som ni vet.

▸ Läs mer: 4 tips för att bli mindre stressad av sociala medier

Över 80 andra generationens Pokémons har släppts ut i det vilda


Niantic har släppt en ny stor uppdatering till Pokémon Go med 80+ nya Pokémons av generation 2. För oss som spelade old school-Pokémon och kollade på den gamla animeserien är de här små monstrena inte lika välkända som Pikachu och gänget.
Förutom att de nu finns massvis av nya Pokémons att leta efter och fånga så har finns det även nya items som kan utveckla dina gamla första generationspokémons till nya evolutioner!
Även lite andra små tweaks och grejer i spelet har uppdaterats. Men kommer det här rädda spelet? Blir det en ny hype? Nej jag tror inte det. Däremot tror jag det här är ett jättebra sätt att hålla kvar kärntruppen som spelat hela tiden men som vi det här laget fångat mer eller mindre alla 1 gen Pokémons.
För att locka tillbaka dem som slutade spela efter sommaren tror jag dels vi behöver vänta på bättre väder här i Sverige men också att Niantic behöver släppa de efterlängtade mer sociala aspekterna av spelet. Som att utmana vänner på dueller och byta grejer och Pokémons med varandra.
Jag skulle inte bli förvånad om de här funktionerna släpps till början av sommaren, vilket skulle kunna leda till en liten förnyad hype för spelet igen. Vad tror ni?

Bot-nytt: The Feminist Wingbot


Vi har ju snackat mycket om det här med bottar. Chat-bottar på t.ex. Facebook Messenger är ju något som kommer mer och mer. Tycker många av de som finns väl kanske funkar lite så där än sålänge men snart tror jag vi kommer vänja oss mer och mer med våra digitala bot-vänner.
En lite kul grej är Feminist Wingbot (du kan söka i sökfältet på Messenger för att hitta den). Det är en bot som programmerats för att hjälpa dig hitta feministiska raggninsrepliker att använda. Mest en kul grej som sagt men gå in och prova för att dels få lite fnissiga ice breakers till nästa fest och dels för att se hur en chattbot funkar.

Vilka tekniknyheter har du fastnat för i veckan? Har du tips på en kul chatbot och hur känner du för den nya teknikbacklashen? ?

8 reaktioner på ”Tech-svep v.8: Nya pokémons och den osmarta mobilens comback”

 1. Åh, jag fortsatte faktiskt spela nyare Pokémonspel på mitt Nintendo DS och Cyndaquil är en stooor favorit hos mig (hade honom till och med som godsedjur) så nu kanske jag måste börja igen… fast det är verkligen trist utan de där sociala bitarna, kommer de så lär jag garanterat börja igen!
  Jag gillar att trailern visar telefonen och pokémonsen ute i vild, orörd natur när det inte finns en endaste en i skogen haha! Vilket också är lite varför jag slutade spela, det går sådär när man bor ute på vischan 😛

 2. Tack för ännu ett bra inlägg! Min farmor 84 år ringer fortfarande med sin 3310, kan den vara 15 år tro? Vad är chatbot, har du gjort inlägg om det?!

 3. Älskade släppet av ny Pokémon eftersom jag fortfarande spelar aktivt! 😀
  Angående Nokia 3310, jag har ställt in att mellan 22:00-08:00 kommer inga notiser, samtal eller sms igenom förutom från några få utvalda vänner och familj.
  Det är ett skönt sett att tvingas koppla bort världen, att sova ostört och ignorera världen utanför…

 4. Hoppade på Nokia-tåget någon modell innan 3310:an som då också var den första mobiltelefon jag någonsin ägt. Tror faktiskt det var min farmor och farfar som hostade upp stålarna som krävdes för den då supermoderna luren! Har för övrigt lagt ner mitt Pokémon-spelande, men man kanske ska plocka upp det igen?! Var länge sedan jag var ute och gick såpass mycket som under sommaren 2016! 🙂

  1. Kul att höra! 🙂
   Jag har en plan i mitt huvud att jag ska ta upp mitt spelande igen så snart det blir vår. Älskar Pokénader men inte när man måste ha vantar liksom?
   Känns kul med alla nya Pokémon även om jag inte har fångat alla gamla (än).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering