Tech-svep v.46: Algoritmer, Spectacles, aliens och spel-nostagli Facebook anklagas för att ha påverkat det amerikanska valet, Snapchat droppar sina brillor i bottar, ny sci-fi-film jag vill se och så en nostalgisk konsoll.

mz-newsroom-01

I måndags pratade jag i Aftonbladet Morgon tillsammans med Fredrik Wass om bland annat Facebooks eventuella påverkan på det amerikanska valet och Snapchat Spectacles. Tänkte berätta lite mer djupgående om de här frågorna i veckans tech-svep!

@teknifik är världsmästare i att rigga skypestudio i hemmakontoret. Ljus och ljud = perfekt.

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@fredrik.wass)

Förresten! En liten förändring i dagschemat här på bloggen. Tisdagar brukar ju vara PoddTisdag men jag har skrivit så många poddtips nu att jag har svårt att komma med ett nytt varje tisdag. Därför tänker jag: varannan tisdag poddtips varannan tisdag techsvep? Vad tror vi om det? 

Facebook anklagas för att ha spridit falska nyheter som påverkat valutgången i USA

Vilket ansvar har egentligen de stora techbolagen som Facebook och Google när det kommer till medier och demokrati? Deras algoritmer styr på många sätt vad vi exponeras för på nätet och gör ingen skillnad på journalistiskt innehåll eller fejknyheter.

That said, we don’t want any hoaxes on Facebook. Our goal is to show people the content they will find most meaningful, and people want accurate news. We have already launched work enabling our community to flag hoaxes and fake news, and there is more we can do here. We have made progress, and we will continue to work on this to improve further. – Zuckerberg i en facebookpost 13 november 2016

Det stora frågan här är ju vilket ansvar Facebook har när de utan tvekan är en av de största distributörerna av nyheter. I undersökningen Svenskarna och internet 2016 att för unga mellan 16-25 år i Sverige är facebook viktigare nyhetskälla än tv, radio och tidningar.

Kritiken mot Facebook gällande det amerikanska valet är att fejk-nyheter spridits via Facebooks “news”-feed och “trending topics”.

Sen är ju frågan hur Facebook kan lösa det här problemet. I citatet ovan håller de ju på att införa en funktion där man ska kunna flagga falska nyheter och liknande. Det är ju en idé. Någonstans känns det som att det är viktigt att vi alla börjar fundera på både de positiva och negativa konsekvenserna av att sociala medier. Som journalist känns det ju viktigt att t.ex. värna om journalistikens etiska ramverk. Medierna har också ett stort ansvar i det här. Att göra sig relevanta för allmänheten och visa på varför det är viktigt med oberoende journalistik.

Nu har både Facebook och Google backat inför kritiken och sagt att fejknyheter ska bannas från reklamnätverken iallafall.

Fredik Wass har skrivit flera inlägg om det här ämnet:

▷ “Trumps seger öppnar för ett nytt tekniksegment: Demtech”

▷ Mark Zuckerberg fortsätter förneka Facebooks betydelse för valresultatet

Snaps egna smarta solglasögon Spectacles finns att köpa – om man kan hitta dem

snapbot-spectacles-locations

Jag har ju tidigare skrivit om Snaps Spectacles. Det är Snapchats nya satsning på hårdvara där de gjort ett par, riktigt snygga, solglasögon med inbyggd kamera som kan filma och skickar filmerna direkt till Snapchat.

Nu har recensionerna av brillorna börjat trilla in och alla verkar övervägande positiva. De kostar runt 1700 kr så det är förstås rätt dyrt för något som är i princip en leksak. Samtidigt kan jag verkligen se tjusningen i dem! De ser coola ut (inte alls någon töntfaktor som med Google Glass) och skulle ju vara perfekta på t.ex. semestern, ett event, en festival eller liknande.

Problemet? Du kan bara köpa dem från den där gula vendingmachinen på bilden ovan. Som placerats ut på olika platser i USA de senaste dagarna. Köerna har såklart blivit långa och exklusiviteten har absolut drivit på hypen skulle jag säga.

Jag vill testa dem men det verkar inte särskilt hoppfullt i nuläget. Om man inte vill pynta 6laxar på ebay. Oh well…

Hur pratar man med aliens?

I veckan hade sci-fi-filmen Arrival premiär i USA. Så peppad!! Den kommer till Sverige 2 december. Den handlar om en översättare som får i uppgift att försöka kommunicera med aliens när de kommer till jorden. Det här är verkligen den typen av sci-fi-scenarion jag tycker är fruktansvärt intressant.

I många filmer så är det ju ofta en fråga om tuffa killar som på ett eller annat sätt blir dem som ska rädda världen från ondskefulla aliens som försöker utplåna jorden. Det känns VÄLDIGT gjort. Det här är ju mer den typen av grej som filosofer och forskare sitter och funderar på på universitet runt om i världen. Hur skulle vi kunna kommunicera med någon som inte alls har samma språk eller världsuppfattning som vi? SÅ intressant ju.

Nästa sci-fi-scenario som jag skulle uppskatta är om vi får följa något annat lands relation till aliens. Det är ju i nuläget alltid USA som tar kommandot (och inte sällan med militär kraft enbart). Andra länder brukar enbart finnas med i egenskap av typ: “Nu har aliens sprängt Paris” eller liknande.

Nu kan du återuppleva NES-nostalgin för under 800 spänn

nes-classic-edition

Ni har väl inte missat Nintendos nya konsoll NES Classic? Det är en liten plug-and-play-konsoll du kopplar in i TV:n med vanlig HDMI. Den kommer med 30 klassiska spel, som Super Mario, Pac Man och Donkey Kong. Designen är som en liten liten Nintendo 8 bitars.

I Sverige kostar den lilla mackapären under 800 spänn, en extra controller kostar 200 kr. Av de recensioner jag sett så verkar alla väldigt nöjda. Det går inte att ladda in fler spel i den eller någonting. What you see is what you get men jag tror det kommer bli en riktig julsuccé.

 

Vilka tech-nyheter har ni fastnat för på senaste? Vad är era tankar kring de här nyheterna? 👇

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

0
(Visited 27 times, 1 visits today)

4 kommentarer

 1. Annie - lättlagat vegokäk 15 november, 2016 at 07:46

  Jaaa är också fett taggad på arrival! Har också sett att många lingvister tycker om den – det bådar gott.

  Internet och demokrati är en korsning som börs ta på allvar. Dags att föra in det i samhällskunskapen? Om det inte redan finns? Hur en identifierar fejknyheter, källkritik på internet, filterbubblor m.m

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 15 november, 2016 at 08:48

   Åh najs!!!
   Ja men absolut. Många har börjat prata om just det att det måste tas in i skolan. Jag tror vi tagit det här med demokrati osv för givet och nu inser vi att vi måste jobba för det. Så då krävs det nog garanterat mer av det i skolan. Som journalist önskar jag mer utbildning också om hur journalister jobbar.

   Reply
 2. Andrea 15 november, 2016 at 13:29

  Åh Arrival verkar sjukt spännnde! Ska lätt se den när den har premiär här!

  Håller med Annie om källkritik, sociala medier och nyheter. Gillar Metros “viralgranskaren”, undrar om det finns fler siter som inriktar sig på källkritik? Ämnen om det i skolan hade definiivt varit el bra och viktig grej att satsa på.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 15 november, 2016 at 13:32

   Kul med fler som är peeeepp! Älskar sci-fi!
   Ja, Viralgranskaren är grym. Det finns massor av sådana sajter internationellt. Under amerikanska valet har många medier t.ex. faktagranskat debatter m.m. live och gjort jättemycket för att försöka visa vad som är falskt och vad som är fakta. Det som forskning tyvärr visat är att de som sprider de falska sakerna inte tar del av faktagranskarnas information. Många sprider saker det VET är falska med motiveringen “det hade lika gärna kunnat vara sant”. Så det är klurigt det här.

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *