iPhone 7, ny Apple Watch och iOS 10

apple-watch2-swimming
Medan jag var i Barcelona och kodade så hade ju Apple sin höst-keynote där de presenterade sina produktuppdateringar. Vanligtvis brukar jag följa eventet live because nörd men i år så hamnade jag lite på efterkälken. Men nu tänkte jag att vi skulle gå igenom Apples nyheter med lite teknifika reflektioner från yours truly.

iPhone 7 och 7 plus – uppdaterad hårdvara, bättre kamera och nya färger

apple-iphone7plus-jetblk
På det stora hela är designen på iPhone 7 och 7 plus inte så annorulunda från 6:an. En skillnad är att den vertikala antenn-linjen på den övre delen av mobilen är borta. Även de dubbla kameralinserna på plus-modellen som ni ser ovan ger en lite ny look. Den är något tjockare än föregångaren för att kunna ha ett större batteri – BRA!!!
Färgerna har uppdaterats så att ”space gray” försvunnit och nu finns istället en mattsvart som heter ”black” och en högblank svart som heter ”Jet black”. Där Jet Black-modellen lanseras som en lite lyxigare modell som inte kommer med den minsta, billigaste lagerutrymmet.
Det känns som att de med rose gold och gold-modellerna gick mot en mer feminin framtoning så i den här uppställningen utökar de istället sin mer maskulina linje med de svarta modellerna. Som vanligt dock så känns inte färgerna superviktiga eftersom man ändå nästan alltid smackar på ett skal ändå.

Hemknappen inte längre en riktig knapp

iPhone 7 har såklart uppdaterad hårdvara som gör det till en snabbare och mer kraftfull telefon än föregångaren. En förändring är att hemknappen inte längre är en knapp utan de använder tekniken från de nya MacBookarnas touchpad. Vilket innebär att knappen egentligen är helt stum men en liten ”taptic engine” som ger feedback när man trycker. Det gör att Apple kan ge olika knapp-effekter beroende på vad man gör med knappen. Kommer nog kännas lite ovant i början men jag gillar det.

Hejdå hörlursuttaget

Precis som ryktet sagt så har Apple gått i bräschen för mobilmarknaden och tagit bort 3.5mm uttaget för hörlurar. Med i lådan kommer nu istället ett par Apple EarBuds som kopplas in via lightninguttaget. Det här gör att du behöver en särskild dongel för att kunna ladda och lyssna på musik samtidigt (sorry, Pokémon Go-nördar).
Du behöver även en adapter för att kunna använda dina gamla hörlurar – en sådan följer med i lådan iallafall!

Just det – en stor nyhet – iPhone 7 tål vatten!

Så nu behöver du inte vara livrädd för att ta fram din telefon i regnet eller ramla i en pool med den i fickan. Dock verkar den inte vara SUPERDUPER-vattentät. Den har fått märkningen IP67 vilket betyder att den här helt tålig mot ”dust” och vattentät med kommentaren: ”Protected against the effect of immersion between 15cm and 1m” [källa].

Uppdaterad kamera med dubbla linser på plusmodellen

iPhone har alltid varit top-of-the-line när det kommer till mobilkameran. iPhone 7 är inget undantag. Apple har gjort en rad uppdateringar i både den främre och den bakre kameran med ökat ljusinsläpp, bildstabilisering och en rad andra funktioner som ska ge bättre bilder. Det ska bli spännande att testa!
På plusmodellen har man dessutom satt på två kameror – en vidvinkel och en tele. Det gör att Apple kan skapa en zoom-effekt som imiterar en optisk zoom. Det vill säga att man kommer kunna zooma utan att förlora i bildkvalité. På nuvarande modeller finns bara digital zoom vilket alltid innebär förlorad bildkvalité tyvärr.
Senare i höst ska de även släppa en funktion för iPhone 7plus som ska ge bilder med jättefint skärpedjup i ett speciellt porträtt-mode. Spännande! Jag fotar ju jättemycket med min mobil till både sociala medier och bloggen så kamerauppdateringar är alltid välkomna tycker jag.

Borde man uppgradera?

Jag är inte något fan av att kasta mig över varje ny modell av iPhone som kommer ut. Har också hamnat i en loop där jag brukar behöva/vilja ha en ny telefon strax efter att S-modellen släppts. Även om jag för den här bloggens skull och av ren nyfikenhet gärna skulle vilja testa varje ny telefon som kommer ut så har jag inte budget för det i nuläget hur som helst. Är jättenöjd med min iPhone 6S plus dessutom!

AirPods – helt trådlösa bluetoothhörlurar i smart förpackning

airpods
Alla längtar vi väl innerst inne efter ett välfungerande, sladdlöst samhälle? Jag gör det iallafall. Kan i princip tänka mig att göra inplantat i öronen snart för att slippa leta hörlurar i tid och otid. ? Apple går ju iallafall tydligt på det spåret genom att ta bort hörlursuttaget OCH lansera ett par helt sladdlösa bluetoothhörlurar som de kallar AirPods.
De kommer i ett fodral som också en en batteriladdare (så smart!). Så batterierna i lurarna laddas när du har dem i lådan. Lådan laddar du sen precis som ett powerpack med en vanlig lightning-laddare. Fodralet ska kunna ge mer än 24 timmars laddning till lurarna som håller 5 timmar på en laddning. Det ska ta 15 minuter att ladda lurarna med 3 timmars battertid. Ganska imponerande måste jag säga.
apple-airpods
De små lurarna har också inbyggd mikrofon så du kan använda en av dem som ett bluetooth-headset och när du har dem i kan du prata i telefon, prata med Siri och liknande. De ser absolut lite awkward ut rent designmässigt (tror de skulle vara snyggare i svart right?) och det ska bli spännande att se hur bra de sitter i öronen när man till exempel tränar.

Uppdaterat iOS med ny design och nya funktioner

apple-ios10-disney
Nu har ju ett nytt iOS släppts för alla iPhone-ägare med uppfräschad design och nya funktioner. Dessa har jag pratat om efter förra keynoten.
Väldigt mycket krut har till exempel lagts på iMessage med stickers, animationer och annat spex. Tänkte gå igenom dessa lite närmare i en tutorial framöver. Tänkte även göra en video och visa lite mer från nya iOS:et.

Tänds när du tittar

En ny funktion som jag verkligen gillar är att telefonen vaknar automatiskt när man tar upp den mot ansiktet (precis som Apple Watch gör). Då behöver du inte klicka någonstans för att väcka skärmen för en snabbtitt. Du behöver inte heller dra för att låsa upp längre – nu räcker ett klick på hemskärmen när den är tänd. Det ska bli intressant att se hur det påverkar personer som har mobilen i fickan – om den kommer låsas upp av misstag oftare.

Nya funktioner för nostalgikern

Om du älskar att titta på dina gamla foton i kamerarullen så kommer den här uppdateringen göra dig glad. Bilder-appen samlar nu ihop dina bilder smartare utifrån människor och händelser. Den kan även sätta ihop små ”memories”-filmer från olika händelser som du kan dela med dig av. Perfekt för dig som gillar att dela bilder med släkt och vänner!
iOS är komplatibelt från och med iPhone 5 samt iPad 2 mini. 

Apple Watch Series 2 – vattentät med inbyggd GPS

apple-watch2-3up-water
Många menar att den här uppdaterade versionen av Apple Watch är vad Apple borde ha släppts från början. Den är vattentät så att man kan simma med den och den har inbyggd GPS så man kan gå ut och springa och kolla sin rutt utan att ta med mobilen.
Den har fått en uppdaterad processor för att komma tillrätta med de sega laddningstiderna av appar på klockan.
Även en ny design har lanserats – en vit i ”ceramic” som ska vara 4 gånger hårdare än stainless steel. Väldigt snygg tycker jag men såklart den dyrare varianten. De har dock helt kickat edition-modellen i guld vilket visar att väldigt få verkar intresserade av att spendera så mycket pengar som den kostade på en smartklocka med hårdvara som utdateras väldigt fort.
Man kommer fortfarande kunna köpa den ”gamla” Apple Watch (den som jag har) som nu går under namnet Series 1. De uppdaterar dock de nya, gamla (förvirrande jag vet) klockorna med samma dual core-processor som Series 2. Series 1 klockorna får också ett helt OK pris vilket är positivt kan jag tycka.

Pokémon Go äntligen på Apple Watch!

Foto: The Verge
Foto: The Verge

Apple har teamat upp med Niantic (skaparna av Pokémon Go) och fixat stöd för Apple Watch (yay, det här har jag efterfrågat) så man kan använda klockan när man är ute på Pokéwalk.
Det kommer funka som så att det kommer finnas en särskild träningstyp som är att gå en Pokémon-promenad. Så klockan kommer mäta din träning som vanligt. Samtidigt så kommer du få notiser när en Pokémon finns i närheten (du måste fånga den med mobilen dock) samt när du passerar Pokéstops (som du kan använda direkt på klockan). Du får även info om hur långt du måste gå för att kläcka dina ägg. BRILJANT! Släpps någon gång i år, mer exakt datum att inte angetts.

Bubblare: jobba tillsammans i iWork

Kan också nämna att Apple inte kan låta bli att hänga med i Google Drive-generationens vilja att kunna jobba tillsammans i real-time. Så de inför nu den funktionen för Pages, Keynote och Numbers. Bra tänker jag för framförallt studenter! Gillar också tanken på att kunna jobba SOM OM jag var i Google Drive fast på desktop.

Det var mina tankar kring Apples nyheter. Vad tycker du om nya iPhone 7? Vad tycker du om de andra nyheterna? Lämna dina kommentarer här nedanför, tack! ???

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

8 reaktioner på ”iPhone 7, ny Apple Watch och iOS 10”

 1. Har faktiskt låtit bli att söka upp fakta om nya iPhonen eftersom jag räknat med en bra redovisning här. Så skönt att bra få den relevanta infon!
  Blir dock ingen uppdatering av hårdvaran den här gången men tänkte iallafall installera iOS 10 ikväll och testa ??
  Tack för himla bra guide, och blogg för den delen.

 2. Jag har väntat på 7an och är sugen på att byta. Eller egentligen gillar jag min 6a, men den börjar bli lite sliten och sen vill jag ha lite bättre funktioner – som kameran osv.
  Något jag funderar på med iOS10 är det där att iphonen ska väcka sig själv? Det fungerar inte på min. Och sen har jag också tänkt tanken om det där med fickan + nya hemknappen.

  1. Inte? Hmm. Gå till Inställningar > Visning och ljusstyrka och kolla att ”Håll upp för att väcka” är vald.
   Vi får väl se hur det blir det där med hemknappen men tror inte det borde vara något problem. Känns som om Apple har säkrat upp för det men man vet aldrig förstås.

 3. iPhone 7 Plus rosegold 256 GB är nu förbeställd och väntas ivrigt på! Jag har gillat min 6:a, men ångrat att jag inte köpte Plus redan då, dessutom börjar den bli batteritrött. Som om inte det vore nog, spräckte jag skärmen på den i somras… Tyckte inte det var nån idé att kosta på lagning eftersom 7:an var på gång. Tack för din pedagogiska lotsning, som alltid!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!