De 4 viktigaste nyheterna från Apples WWDC-konferens

techsvep apple blogg
I tisdags satt en stor del av svenska befolkningen bänkade framför TV:n för att se fotbolls-EM och heja på Sverige (och Zlatan). Själv satt jag också bänkad, tillsammans med resten av tech nerd-communityt, fast för en helt annan anledning: WWDC 2016! Apples årliga utvecklarkonferens där de under en direktsänd keynote berättar om alla deras nyheter gällande mjukvara.
I det här inlägget tänkte jag ge er ett litet sammandrag av vad vi som äger olika Apple-produkter har att vänta framöver och vad jag tyckte var godbitarna från keynoten.

1. Siri ska bli smartare (och kommer till din dator)

appletv_siri blogg
Apples assistent, Siri, har funnits med betydligt längre än alla andra (läs mer om assistenter i mitt inlägg om bots) men har inte alltid varit riktigt så smart som man skulle önska. Särskilt inte på svenska, tycker jag. Allt som oftast när jag försöker tala om för Siri att göra något så brukar hon antingen höra fel eller bara googla det jag sa och ge mig resultaten. Inte så användbart.
Men nu ska Siri bli mer integrerad, uppdaterad och det bästa av allt: Apple öppnar upp Siri för utvecklare! Så nu kommer Siri kunna involveras i alla appar. T.ex. kommer hon (förhoppningsvis) kunna starta och pausa runkeeper, spela musik från Spotify, skicka meddelanden i WhatsApp och sådana saker. Det här tror jag kommer göra Siri betydligt mer användbar och förbättra hela upplevelsen.
Dessutom så kommer, precis som alla rykten förutspått, Siri även involveras i operativsystemet även på datorn (det som nu mer kallas för macOS istället för OS X).
En helt rimlig utveckling att Apple lägger krut på att göra Siri bättre nu när alla andra stora tech-företag jobbar med integration och utveckling av assistenter och botar!

2. Designuppgradering i iOS

 
iOS10-Lockscreen blogg
Den nya versionen av Apples mobila operativsystem, iOS 10, kommer till hösten och har i vanlig ordning fått en designuppdatering. T.ex. så ska startskärmen med notiser, hur skärmen ser ut när det ringer, kontaktkort och aktivitetsfälten få lite välbehövliga uppdateringar. Inga jättegrejer men jag tycker det mesta såg ut som förbättringar iallafall.
En jättebra grej är att det kommer bli möjligt att radera en hel del av Apples egna appar (aktier, tips, hitta vänner yada yada). Ni vet alla de där som kommer förinstallerade, som ingen använder och som ofta hamnar i en mapp (t.ex. kallad Äppelmos, Crapple eller liknande)?

3. Apple vill uppmuntra kodande med ny gratisapp: Swift Playgrounds

swift_playgrounds_byte blogg
Apple har sedan tidigare ett eget kodspråk – Swift. Det är gjort för att koda appar och program till Apples operativsystem för mobil, dator, klocka och TV. Hela keynoten på WWDC 2016 avslutades med att de visade upp en ny app för iPad: Swift Playgrounds. Den ska på ett kul och kreativt sätt lära ut principerna med kod.
Appen såg väldigt kul, enkel och inspirerande ut tycker jag och t.ex. spelet ovan påminner om Scratch som är en programvara för att lära barn koda. Fördelen med Swift Playgrounds är att den kommer komma gratis till iPads. Jag vet inte om det kommer komma förinstallerad men oavsett så är tillgängligheten ett stort plus vilket förhoppningsvis kommer sänka trösklarna!
Lanseringen avslutades med en väldigt fin och peppig film som visade massa människor som kodat egna appar med Swift. Jag kan säga att det riktigt kliade i kodarfingrarna!! Kommer absolut att testa den här appen när den kommer ut!

4. Meddelanden på iPhone ska bli mer som Facebook-messenger

iOS10-Messages blogg

Apple känner sig uppenbart stressade av Facebook Messenger, Snapchat och Googles nya meddelandeapp. När de visade upp vilka nya funktioner vi har att vänta i Apples meddelande-app så var det väldigt lite som egentligen var någon riktig utveckling – det var mest… spex. Rita på bilder, skicka stora emojis, skicka ”hemliga” meddelanden (som blir pixlade) och som du sen visar genom att dra med fingret över dem.
Jag förstår varför de gör det här. Även fast jag tycker många av dessa funktioner känns onödiga och lite barnsliga så använder jag ju dem ändå i både FB messenger och Snapchat. Uppenbart är att Apple vill att Meddelanden-appen ska bli mer än bara sms – det ska bli en regelrätt chat-app. Problemet är ju dock bara att de här spex-funktionerna bara kommer funka mellan Apple-enheter. Facebook-messenger funkar ju oavsett vilken enhet mottagaren sitter på. Det här är en stor stor nackdel för Apple, anser jag.
Helt ärligt satt jag och himlade mycket med ögonen när just dessa funktioner förevisades på keynoten. De som skulle demonstrera dem verkade dessutom själva tycka att det var jättepinsamt och hela grejen kändes bara oerhört märklig. Men jag ska inte döma ut dem, för känner jag mig själv rätt kommer jag börja använda dessa spex-funktioner lite ironiskt först och efter ett tag helt oironiskt (sätt in gigantisk sticker på en isbjörn som viftar på armarna).

Det var väl de sakerna jag tycker var mest relevanta att lyfta fram. Generellt var det inga gigantiska grejer. Lämna gärna en kommentar om era egna tankar kring dessa uppdateringar ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

5 reaktioner på ”De 4 viktigaste nyheterna från Apples WWDC-konferens”

  1. First off: vilken intressant blogg du har, kul att ha hittat hit. Tycker det ska bli spännande att se hur Siri fungerar i framtiden, gillar idén om en mer omfattande digital assistent. Har inte en iPhone själv, men de gånger jag har provat Siri upplever jag precis som du att resultatet blir lite knasigt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!