Tech-svep: Intressant och kul från v.24

game developer barbie collage

Game developer Barbie är här

Mattel som gör Barbie har inte direkt lyckats superbra under åren med att att göra Barbie-dockor som bryter normer. Många blev riktigt förbannade när Barbie-boken ”I can be a computer engineer” kom ut. Vad som verkade som en bra idé för att visa flickor att tjejer kan jobba inom tech slutade i ett könsrollshaveri.
Men i veckan släpptes Game developer Barbie och nu är internet överens. Barbie verkar har lyckats för en gångs skull!
Eftersom barn fortfarande älskar Barbies så tycker jag det är bra att det finns alternativ. Att Mattel på riktigt börjar ta till sig av all den (feministiska) kritik de fått genom åren är också ett gott tecken! Men vill man att ens barn på riktigt ska bli intresserade av game developement är det kanske ännu bättre att ta med dem till en code dojo eller liknande. ?

Webbmagasin om människor och teknologi

real life magazine
Jag ramlade över en länk till den här sidan någonstans på den vida webben och blev enormt peppad. Real Life är ett nytt webbmagasin (eller en blogg?) som Snapchat (lite otippat?) finansierar.
Så här beskrivs det vad Real Life ska handla om:

Real Life will publish essays, arguments, and narratives about living with technology. It won’t be a news site with gadget reviews or industry gossip. It will be about how we live today and how our lives are mediated by devices. We plan to publish one piece of writing every weekday, though we may eventually expand to other mediums and formats as well.

Som superteknikintresserad medievetare så känns det här otroligt spännande. Hur den digitala och teknologiska utvecklingen påverkar oss som människor och vårt beteende är ett av mina favoritämnen.

Damernas databyrå bjuder på briljant iPhone-tips

Foto: Damernas databyrå
En sak jag älskar är att även fast jag haft iPhone i örti år så dyker det då och då upp sådana här inlägg om små enkla men användbara grejor som jag inte vetat om.
I veckan läste jag inlägget om att man kan ha mappar i hyllan på iPhone på briljanta tech-journalisten Eva Wieselgrens blogg Damernas Databyrå.

TubeCon: Youtubers på turné

youtube logo
TubeCon Tour 2016 är ett ambulerande konvent som kommer ta med en rad svenska youtube-stjärnor till Västerås, Sundsvall, Lidköping, Linköping, Helsingborg, Visby, Luleå och Kungsbacka.
Här är alla som kommer delta:

Manfred Erlandsson – Felicia Bergström – Daniel H – Moa Murderess – Hampus Hedström – HejaInternet – STAMSITE – Italkwho – Figgehn – Ufosxm – Pojkendrommer – Keela – Kammi Rosenskjold – Anja Rosenskjold – Beas Liv – Thomas Sekelius – ArgaSkånskaMän – Big Steve from England – STHLM Panda – SaraSongbird- BinaHoney – Dunderhumor – Ebba Amandusson – Theswedishlad – Elin Andersson – Elinens – Emil M – Emin Agga – Normel TV – Ida Hammarbäck Jack Pendragon – Jens Norell – Jimmie Star Joel Wetzel – Kimmy Power – The Jnx – Lets Feast – Louise Hammar – LovisaKawaii – Marcel Jehrlander – MarelPett – MonteFjanton – Nathalie Starcevic – Poppz – PsykakutenTV – Sabina Decireé – Swebliss – SwedishKorean – SweDuck – TheBentish – Uddevallarobert. (Fler tillkommer. Med reservation för ändringar).

Helt ärligt ska jag säga att jag kanske känner igen ca 5 namn på den här listan av medverkande men jag tycker ändå det är ett fett evenemang. Jag hade gärna gått dit om turnén kommit till Örebro för den svenska, unga youtube-scenen fascinerar mig något enormt.
Det är som ett parallellt internetuniversum där det pågår saker som jag och många andra i min ålder, inte har någon aning om. Men sanningen är den att alla som vet saker om internet, t.ex. Mark Zuckerberg, är helt överens om att video är framtiden. Att om några år kommer allt eller nästan allt innehåll i vårt FB-flöde vara video. Redan nu kan man konstatera att youtubers är de nya bloggarna för den yngre generationen.
Om man inte vill se sig omsprungen av en rad unga videoskapare inom några år är det nog klokt att spetsa öronen och på riktigt börja fundera på vad det är med det innehåll som dessa unga människor skapar som skapar en sådan nivå av engagemang och genererar så många följare.

Applenyheter på WWDC såklart

wwdc apple fb
Sen så har ju Apple haft utvecklarkonferens vilket jag skrivit ett helt eget inlägg om som du hittar här >>

Något ni tycker jag missat? Vilka tech-nyheter har ni fastnat för i veckan?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering