Recension: Acer Iconia Tab 10 A3-A30

acer iconia tab 10 A3-A30 recension test

TL;DR

Acer Iconia Tab 10 är en enkel och lite billigare platta (kostar runt 2 500 kr) som passar bra för familjen som vill ha en enhet för barnen att kolla på Netflix/Svtplay eller som sällskap framför TV:n.

Plus:

Lätt att komma igång, trevlig design, flyter på bra och blir snabbt en kompis i soffan.

Minus:

Riktigt risig batteritid som gör det svårt att se hur plattan skulle kunna funka särskilt bra på resor eller utanför hemmet. Skärmen inte så tryckkänslig som de påstår. Vissa appar funkar dåligt ihop med skärmens ratio på 16:10 och ibland blir saker lite skeva och knasiga men inget som stör allt för mycket.

Design och första intryck

Mitt första intryck när jag tog ut Iconia 10-plattan ur lådan var att jag gillade designen. Den är lätt och gjord i plast men känns ändå hyfsat ordentlig och hållbar. Baksidan har lite struktur vilket gör att den känns trevlig att hålla i och inte glider så lätt ur händerna. För att skriva med två händer när man har den i knät är det också skönt om den inte är allt för hal.
acer iconia tab 10 A3-A30 recension test
Den här plattan är gjord för att hållas i horisontellt läge (alltså på bredden) och har en 16:10 ratio, vilket indikerar att den är optimerad för att kolla på film/TV-serier. Men det funkar även fint när man håller den i vertikalt läge (alltså på höjden), för då blir den lite smalare än andra plattor vilket gör det enklare att skriva med tummarna.
På ovansidan finns power-knappen som också tänder och släcker skärmen och bredvid den volymreglaget, som känns lite ovant att ha där när man håller den i horisontella läget. På ena kortsidan finns också uttag för hörlurar, micro-USB för laddning och koppling till dator m.m. samt ett uttag för micro-SD om man vill ha mer än 32GB-utrymmet som medföljer.

Användarupplevelse

acer iconia tab 10 A3-A30 recension test
Direkt från start är jag positivt överraskad av hur bra och enkel plattan känns att använda. Allting flyter på bra och den känns absolut snabb och jag upplever väldigt lite lagg eller liknande vid normal användning (surf, sociala medier, Netflix m.m.). Det gick väldigt snabbt att komma igång och versionen av Android Lollipop (5.0) som kommer installerad är enkel att förstå.
En sak som ska vara speciellt bra med den här plattan är att skärmen ska vara extra känslig och kunna känna av mer på detaljnivå – så bra att man ska kunna rita på den med en vanlig penna (funkar ej, jag har provat). Detta märkte jag dock inte av alls och med en hyfsat bra stylus-penna hade jag svårt att rita och skriva för man var tvungen att ta i och trycka ganska hårt för att ens få den att känna av. Helt klart underkänt på det – detta är inte en platta för dig som vill kunna rita och vara kreativ.
I och med skärmens ratio så blev vissa saker lite skeva, t.ex. hur bilder visades i Twitter-appen och andra sådana där småsaker. Det stör lite men förstör egentligen ingen funktion men upplevs som lite knasigt mest.

Batteritiden under all kritik

Om en platta ska kunna användas på resor, i skolan eller liknande så är det ju jätteviktigt med bra batteritid. Det är det som den här plattan faller allra mest på. Om man använder plattan för att t.ex. surfta, kolla sociala medier, streama så försvinner batteriet rasande fort. I princip så är det bra att lägga plattan på laddning så fort man inte använder den – vilket inte känns helt okej.

Slutgiltigt betyg

Allt som allt så upplever jag att den här plattan passar bäst hemma – t.ex. som en första platta för barnen eller som en kompis i TV-soffan. Här hemma blev den snabbt den prylen vi sträckte oss efter för att streama Netflix, Youtube och Svtplay till vår chromecast till TV:n till exempel.
poang_3_5
Den får tre teknifik-medaljer där den dåliga batteritiden är det som den faller allra mest på.
Alla tech-specs hittar du här.


Enheten jag recenserat är ett pressex som jag skickat tillbaka efter recensionstidens slut. Jag tar aldrig betalt för att göra recensioner och omdömena jag gör är alltid mina egna! Läs mer om detta i min policy för press & PR.

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!