Lär dig språk på ett kul sätt med appen Duolingo

duolingo app 2 facebook
Jag älskar språk och har försökt lära mig lite olika i skolan och på fritiden. Det svåraste är ju att hålla upp kontinuiteten och inte tröttna efter ett tag. Särskilt med språkböcker och liknande. Har även testat nån språkapp förr men tröttnade då också. Nu känner jag dock nytt hopp!
Det var faktiskt genom podgeniet Kristoffer Triumf på Twitter som jag fick höra om appen Duolingo. Den finns för både iOS, Android, Windows phone och online och gör det enkelt och kul att försöka lära sig ett nytt språk. Dessutom är den gratis! Gränssnittet är grafiskt tilltalande och upplägget pedagogiskt – med både klicka-och-dra, översättningar, skriv, prata m.m.
Jag bestämde mig för att satsa på spanska, inför Tjejer kodar, och har satt ett mål på att få 20XP i appen varje dag. Det motsvarar två ”lektioner” och tar max 5 minuter. Det känns lite som att spela ett spel – så ofta gör jag betydligt mer än mina 20XP när jag väl kommit igång.
Appen kan också påminna dig om dina mål och du kan jämföra dina resultat med kompisar för att t.ex. pusha varandra lite. Jag har satt mina påminnelser till 22 på kvällen. Det är precis när jag går och lägger mig och istället för att då slöscrolla på Facebook eller Twitter kan jag ägna några minuter åt Duolingo.
duolingo app recension
Man får börja väldigt enkelt med mat, djur och liknande men de slänger snabbt med singular och plural, vem som äter vad och liknande. Orden du lär dig i en lektion kommer sedan tillbaka i nästa så det blir naturlig repetition. En annan funktion som jag verkligen gillar är knappen ”practice weak skills”, där du kan repetera det du var mindre bra på på de andra lektionerna.
Ett litet minus är att det inte går att ha svenska som start-språk. Så jag lär mig alltså spanska genom engelska, om ni förstår? Så när jag översätter får jag översätta till engelska.


Bra tips från Lisa Magnusson också – om du känner någon nyanländ så kan du tipsa om Duolingo – för det går att ha arabiska som utgångsspråk för att t.ex. lära sig svenska!

Har ni testat appen? Vad tycker ni? Vilket språk drömmer ni om att kunna prata?

#57

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

21 reaktioner på ”Lär dig språk på ett kul sätt med appen Duolingo”

 1. Jag har börjat plugga japanska med en app som heter wanikani. Den är främst för vokabulär men också upplagt lite som ett spel (eller flashcards om du känner till det). Än har jag inte tappat sugen och jag har hållit på i ungefär ett halvår. Lycka till med spanskan!

 2. Jag och pappa lär oss franska genom appen Babbel. Den fungerade också tycker jag! Kanske ska pröva lite italienska nu..

 3. Det här är en sån grej som jag i teorin är suuupersugen på att testa och jag inbillar mig ofta att jag vill lära mig ett nytt språk. Och sen när det väl kommer till kritan så är jag SÅ ointresserad. Fattar inte vad det är för fel på mig 😛

 4. Ett bra tips som jag genast kunde ta vidare till Kvinnojouren Blenda i Växjö där jag (tillsammans med andra) är volontär. Nu har jag skickat Duolingotipset vidare jouren och Eva som jobbar där. Hon skulle genast ladda ner appen och lämna tipset vidare till de som finns våra skyddsboenden. Tack Elin!

 5. Duolingo är en av mina favoritappar – någonsin. Använder den inte lika mycket som jag skulle vilja just nu. Men har plöjt både franska och spanska med den och levlat upp jättemycket. Längtar så till den dag då de släpper japanska…
  På tal och skitbra spelifierade appar – har du testat Lumosity?

   1. Jag tog det eftersom jag är lite osäker på hur länge jag håller i, om jag faktiskt lär mig något kanske jag får byta till ett språk som används 🙂

 6. Hej!
  Efter ditt inlägg blev jag sugen på att köra igång med Duolingo igen. Började lära mig tyska för ett tag sedan och man blir snabbt mycket bättre. Å andra sidan tappar man det lika snabbt när man slutar.
  Att vara konsekvent verkar vara nyckeln här =)

  1. Vad kul! Ja jag har märkt att jag behöver ett väldigt konkret och tydligt mål, som min spanienresa i somras. Har tyvärr tappat mycket sen dess. Gillar att de infört en liten ”chatt-funktion” där man får chatta med olika karaktärer och öva på dialog. Så bra och smart!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!