Inte utan min smartphone!

beroende av mobil blogg
Okej, beroende är ett starkt ord – men när jag gjorde mitt experiment där jag var utan sociala medier i en vecka så var ett av mina egna syften att utforska om jag var lite beroende av att scrolla i mina sociala medier-flöden. Till min stora glädje upptäckte jag att det ändå gick över förväntan att vara utan. Det var tråkigt och inget jag någonsin tänker göra igen men det var inte abstinens-jag-måste-scrolla-nu-panik!
Häromveckan upptäckte jag dock vad som kanske i själva verket är mitt beroende. Min kära telefon hade nämligen under en liten tid haft problem med glapp i hörlursuttaget och så kan man ju inte ha det på en helt helt ny (och skitdyr) telefon. Så jag fick snällt packa in den i en massa skyddande papper, lägga i en låda och vinka av den till service.
Då kickade det in:
Ångest! Riktigt oro och ångest. Visst hade jag lite ångest när jag tog bort apparna inför sociala medier-experimentet men det här var mycket värre. När jag höll på och ordnade med ivägskickningen och krånglade igång en kompis gamla iPhone 4S (med paj baksida och en startknapp som inte funkade) så tänkte jag flera gånger: ”Äh jag skiter i det.. jag kan väl klara mig med ett glapp hörlursuttag det är väl inte hela världen?”.
Som tur var var ju processen redan igång och jag lade paketet på lådan och fick vänta tålmodigt på att posten fick ha sin (post)gång och serviceverkstaden ge sitt utlåtande.Jag fick dras en vecka med en seg, ful, trasig, (miniliten för en med iphone 6S+), skruttig mobil med trasiga knappar, ingen wifi (också trasigt) och ingen 4G. Så många saker i min vardag som blev krångligare.
Nej jag tror faktiskt att mycket ligger i själva prylen. Telefonen. Portalen och kontakten till omvärlden. Utan sociala medier så kan den fortfarande ringa, ta bilder, skicka mail, smsa och andra saker. Bara att ha den i närheten, öppna den, titta lite, stänga den. Det är något väldigt beroendeframkallande i just det.
IMG_8159 IMG_9315
Jag kan utan problem lägga undan telefonen nästan en hel dag här hemma så det är inte det. Bara vetskapen att den finns i närheten verkar ha en lugnande effekt på så vis. Hmm… kanske borde åka på smartphone-detox på nåt härligt spa? ?
Ja just ja, hur gick det sen? Jo på nolltid avgjorde verkstaden att jag skulle få en ny enhet på garantin och den kom i måndags. På tal om ångest. Gissa om mitt hjärta stannade i onsdags när jag cyklade till skolan och telefonen ramlade ur fickan rakt ned i asfalten!!!! Den var i sitt plånboksskal men det flög upp och mobilen låg med glaset uppåt när jag vände mig om och med ett ”HEEEELVEEEETE” och bankade hjärta gick fram för att se om min helt nya mobil nu var helt paj.
Det var den inte. Den hade klarat sig HELT utan en enda skråma. Kan fortfarande knappt tro vilken tur jag hade. ?
#51

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering