Inte utan min smartphone!

beroende av mobil blogg
Okej, beroende är ett starkt ord – men när jag gjorde mitt experiment där jag var utan sociala medier i en vecka så var ett av mina egna syften att utforska om jag var lite beroende av att scrolla i mina sociala medier-flöden. Till min stora glädje upptäckte jag att det ändå gick över förväntan att vara utan. Det var tråkigt och inget jag någonsin tänker göra igen men det var inte abstinens-jag-måste-scrolla-nu-panik!
Häromveckan upptäckte jag dock vad som kanske i själva verket är mitt beroende. Min kära telefon hade nämligen under en liten tid haft problem med glapp i hörlursuttaget och så kan man ju inte ha det på en helt helt ny (och skitdyr) telefon. Så jag fick snällt packa in den i en massa skyddande papper, lägga i en låda och vinka av den till service.
Då kickade det in:
Ångest! Riktigt oro och ångest. Visst hade jag lite ångest när jag tog bort apparna inför sociala medier-experimentet men det här var mycket värre. När jag höll på och ordnade med ivägskickningen och krånglade igång en kompis gamla iPhone 4S (med paj baksida och en startknapp som inte funkade) så tänkte jag flera gånger: ”Äh jag skiter i det.. jag kan väl klara mig med ett glapp hörlursuttag det är väl inte hela världen?”.
Som tur var var ju processen redan igång och jag lade paketet på lådan och fick vänta tålmodigt på att posten fick ha sin (post)gång och serviceverkstaden ge sitt utlåtande.Jag fick dras en vecka med en seg, ful, trasig, (miniliten för en med iphone 6S+), skruttig mobil med trasiga knappar, ingen wifi (också trasigt) och ingen 4G. Så många saker i min vardag som blev krångligare.
Nej jag tror faktiskt att mycket ligger i själva prylen. Telefonen. Portalen och kontakten till omvärlden. Utan sociala medier så kan den fortfarande ringa, ta bilder, skicka mail, smsa och andra saker. Bara att ha den i närheten, öppna den, titta lite, stänga den. Det är något väldigt beroendeframkallande i just det.
IMG_8159 IMG_9315
Jag kan utan problem lägga undan telefonen nästan en hel dag här hemma så det är inte det. Bara vetskapen att den finns i närheten verkar ha en lugnande effekt på så vis. Hmm… kanske borde åka på smartphone-detox på nåt härligt spa? ?
Ja just ja, hur gick det sen? Jo på nolltid avgjorde verkstaden att jag skulle få en ny enhet på garantin och den kom i måndags. På tal om ångest. Gissa om mitt hjärta stannade i onsdags när jag cyklade till skolan och telefonen ramlade ur fickan rakt ned i asfalten!!!! Den var i sitt plånboksskal men det flög upp och mobilen låg med glaset uppåt när jag vände mig om och med ett ”HEEEELVEEEETE” och bankade hjärta gick fram för att se om min helt nya mobil nu var helt paj.
Det var den inte. Den hade klarat sig HELT utan en enda skråma. Kan fortfarande knappt tro vilken tur jag hade. ?
#51

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!