Jag älskar robotar!

Elin Häggberg R2D2 BB8 robotar
Kollaget här ovan (gjort i Layout btw) visar mig med kanske min största robotkärlek – inte helt otippat – R2D2! En filmkaraktär gjord för att vara just söt och rolig. Tänk att en rullande soptunna kan ha så mycket karaktär och charm? Ja jösses. Min lilla R2 här är en väckarklocka med en helt hiskeligt hög signal så jag använder den inte. Den får stå i hyllan i mitt lilla Star Wars-stilleben och vara fin mest.
Jag har två gånger i mitt liv fått träffa life size R2D2, en gång på Comic Con i Sthlm och en gång nu senaste på Internetdagarna. Där var den med på efterfesten och rullade runt – blev helt ärligt alldeles fnittrig varje gång hen var i närheten. Åh! ?

En annan robot-besatthet som också hör till Star Wars är Spheros BB8-robot. Jag har sett otaliga youtube-filmer om den. Reviews, tester, jämförelser – you name it. Nu längtar jag bara tills att en prisvärd full size-modell släpps!!! Var sjukt nära att köpa en bb8 i USA men tillslut kände jag att det kanske var lite väl dyrt.
Älskar också den här videon på en tonåring som bygger en egen helt fungerande BB8 i rätt storlek av papier maché och grejer från en vanlig järnaffär. Visst blir man lite sugen på att dra igång projektet själv? ?
Riktiga robotar, som bygger bilar och sånt, är ju inte riktigt lika kul på samma sätt. Däremot intressant! Hela ”robotar tar våra jobb” grejen. BBC gjorde en rolig grej härom dagen där man kan kolla om ens eget jobb riskerar att bli ersatt med en robot. Nyfiken? Testa själv här.
Har ni sett Boston Dynamics robotar?!?! Her-re-gud det är verkligen lite freaky. Först har vi det här huvudlösa klövdjuret som kan gå genom terräng, återfinna balansen på hal is och trava fram i skog och mark. Det är också intressant att man liksom tycker det är elakt/taskigt mot roboten när de sparkar den så att den tappar balansen? Visst? Det betyder att vi tillskriver roboten känslor, att det går att vara elak mot en robot. Vilket ju är en väldigt intressant grej på ett socialt plan.

Nu har Boston Dynamics också gjort en människolik robot – the Atlas – som kan göra massor av komplicerade saker som att öppna dörrar, plocka upp lådor, återfå balansen och resa sig upp. Jag känner verkligen en skräckblandad förtjusning inför denna video. Hur känner ni?
#3

11 reaktioner på ”Jag älskar robotar!”

 1. Åsa Wall Månsson

  Hejsan!
  Jag har en egen liten tanke om robotar och framtiden. Tänk om vi skapar robotar som är VÄLDIGT människoliknande och som sköter om våra hushåll. Tänk att varje dag komma hem från jobbet och mötas av en varm och förstående ”person” som lyssnar intresserat om dina problem på jobbet medan hen fixat i ordning middagen. Den blir aldrig arg eller irriterad eller trött, och lyder din minsta vink. Kanske kan vi även programmera den så att den ger lite lagom intellektuellt motstånd och kan kommentera aktuella händelser. Då tror jag att människor kommer att bli KÄRA i sina robotar. Jag menar förälskelse på riktigt. Hur blir livet då?

  1. Det är en jätteintressant tanke och det finns många sci-fis som utforskar just det scenariot. T ex den svenska serien ”Äkta människor”. Jag tror det som gör att vi gillar att utforska den delen av robotar (alltså att skapa artificiella människor) är att de tvingar oss att se på oss själva och undra: ”vad är en människa? Vad är känslor? Vad är äkta?”.
   Superintressant att tänka på – verkligen!

 2. Jag är ju automationsingenjör, så jag tycker ju att det är bra om robotar kan ta över farliga, tunga och tråkiga arbetsuppgifter. Vi måste bara omordna vårt ekonomiska system för att passa. Vem vill egentligen skapa MER jobb, när vi skulle kunna vara lediga istället?
  Angående att det är fel att putta/sparka på robotarna kanske kan ses både ur ett skadegörelseperspektiv och en våldseskaleringsprincip. Robotar är dyra och tillhör någon, man måste vara rädd om dem. Och precis som med datorspel tror man kanske att risken för våld mot människor och djur ökar om man tillåter våld mot robotar?

  1. Intressanta tankar! Ja jag håller med. Var på en föreläsning med en robotforskare som nämnde de ”tre D:na” för jobb som robotar främst bör utföra: dull, dirty, dangerous.
   Håller helt med dig det är ju jättebra med automatisering om vinsterna fördelas (typ genom någon sorts medborgarlön eller dyl) så alla kan må bra och kanske jobba mindre eller med andra saker.
   Jag tror många känner obehag just för att robotarna (från BD) ser ut som djur/människor när de snubblar etc. Så känner jag själv iallafall. Eller så har du rätt i att det är själva våldsamheten i sig som är det obehagliga!

 3. Man vet att du skriver en bra blogg när även min gulliga morsa börjar läsa och kommentera <3
  Blev faktiskt lite rädd av människoroboten i videon! Tänk dig att möta den i en mörk skog? Jag skulle garrat skita på mig alltså. Det är så spännande med den utvecklingen som sker nu och jag tror att robotarna kommer ha en betydligt större plats i våra vardagliga liv om bara några år.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering