Gör bildcollage, rörliga bilder och hyperlaps-filmer med mobilen

bildcollage instagram layout boomerang hyperlaps

Att kunna sätta ihop flera foton till ett bildcollage gör det enkelt att dela flera bilder från ett speciellt ögonblick, en vanlig dag eller en resa utan att behöva spamma sina kompisars feed med bilder. Det blir allt vanligare med rörliga, Harry Potter-ish bilder på sociala medier. Gif:ar har ju länge varit ”grejen” på nätet men nu har det blivit enklare än någonsin att skapa egna, rörliga bilder. Bildstabilisering är en teknik som används av proffsen för att få de där snygga, flytande filmerna utan skak. Nu finns tekniken att använda gratis för alla med en iPhone. Det är apptipstorsdag och idag tänker jag presentera tre riktigt bra fristående appar från Instagram.

bildcollage boomerang layout hyperlaps instagram appar

Layout – för snygga bildcollage

bildcollage instagram layout teknifik new york

Tidigare fick man förlita sig på tråkiga, fula, reklamfyllda gratisappar där det var en kamp att få till snygga, stilrena collage. Men Instagram har tagit saken i egna händer när de skapade appen Layout (gratis på iPhone och Android). Det är den absolut enklaste och snyggaste collage-appen tycker jag. Superenkel att använda och fina resultat. Bara öppna appen, klicka på alla bilder du vill ha. Drag och släpp bilderna för att byta plats, dra i reglagen för att ge större eller mindre utrymme åt en viss bild. Spara och dela!

Rörliga bilder med Boomerang

boomerang gif instagram app

Boomerang finns gratis för iPhone och Android och funkar som så att när du trycker på knappen så tar den några snabba bilder som den sedan loopar till en film att ladda upp på Instagram eller Facebook. Det är alltså en videofil och inte en regelrätt gif. Ett jättekul sätt att fånga en situation och ge mer liv åt dina bilder. På nyare iPhones finns en liknande funktion, live-photos, som spelar in en liten video som fångar ögonblicket när du tog en viss bild. Helt klart är trenden med rörliga bilder här för att stanna och snart kommer kanske våra foton på väggen vara rörliga precis som i Harry Potter 😀

Hyperlaps för mer avancerade effekter

hyperlaps
Photo by Jonas Naimark

Vad är hyperlaps? Jo hyperlaps, eller timelaps som det också kallas, är tekniken när en kamera tar många bilder under lång tid (ofta medan kameran flyttar på sig) för att sedan sätta ihop dessa till ett filmklipp som visar ett skeende i snabb fart. Vanliga timelaps är till exempel av stjärnhimlen, när någonting byggs upp (t.ex. en scen) eller vyer som i introt till House of Cards.

Man kan också göra en hyperlaps för att visa när man rör sig, t.ex. en bilresa eller när man går genom stan. För att få till en snygg hyperlaps är det viktigt att bilden är stabil. Med appen Hyperlaps så kan du filma något, t.ex. en bilresa eller promenad, och sedan öka hastigheten i videon för att få en timelaps-effekt. Det som är så fantastiskt med appen är att den stabiliserar bilden vilket ger den där mjuka hyperlaps-effekten som får filmen att se proffsig ut. Något för den lite mer avancerade kanske men kan vara ett kul sätt att göra coola effekter till en resevideo, musikvideo eller varför inte ett DIY-projekt?

7 reaktioner på ”Gör bildcollage, rörliga bilder och hyperlaps-filmer med mobilen”

      1. Jag är ingen tekniknörd men är nyfiken på hur man kan piffa upp bilder så de blir intressanta och få en trevligare upplevelse av mina bilder.

  1. Pingback: Jag älskar robotar! - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering