Avkopplad eller frånkopplad?

avkopplad eller frånkopplad
I den här väldigt enkla illustrationen har jag försökt visualisera lite hur jag ser på sociala medier. Vilket jag tänker utveckla mer i det här inlägget. Jag har nu gått mer än halvvägs med experimentet och har funderat lite på det här med att vara avkopplad i förhållande till att vara frånkopplad.
För visst, det är ganska avkopplade att vara helt fri från sociala medier. I mitt vardagliga informationsflöde brukar jag ta del av massor av statusuppdateringar, frågor, artiklar, tankar, rants, diskussioner m.m. som kan vara mer eller mindre relevanta för mig. Under den här veckan så tar jag endast del av en väldigt liten procent av det flödet.
Om det är något som är viktigt så kan personer ringa, maila eller smsa. Vilket folk gör gällande de saker som gäller just specifikt mig och det är inte så himla många saker kan jag lova. På sociala medier brukar jag ta del av massor av saker som är mer generella och jag deltar i samtal som inte nödvändigtvis är riktade till specifikt mig.
Inom kommunikations-fältet på universitetet pratas det mycket om informationsflöden och att det viktiga inte är att få mycket information utan att få rätt information. Att till exempel mediers eller chefers jobb till stor det består i att samla in, sålla, välja, analysera och förklara information så att det blir relevant för mottagaren. I dagens samhälle, mycket såklart i och med internet och sociala medier, har vi tillgång till enorma mängder information vilket gör att det lätt blir för mycket att ta in. Vilket kan leda till stress, missförstånd, konflikter och andra tråkigheter.
Men nu tillbaka till min illustration. Jag brukar tänka på böcker som dörrar eller portaler in till andra världar (ungefär som de olika små dammarna i ”Narnia – min morbror trollkarlen”). Det är bara att öppna och kliva in så är man plötsligt i en annan värld. För precis som Dumbledore säger:

”Of course it is happening inside your head, Harry, but why on earth should that mean that it is not real?” – Dumbledore (J.K. Rowling)

När jag tänker på sociala medier och internet generellt tänker jag på en parallell, virtuell version av världen och verkligheten som är som ett stort, snurrande och ständigt växande moln. Det finns där hela tiden och min mobiltelefon (eller min dator) är portalen som jag kan använda för att kliva in i det.
Där kan jag prata med människor oberoende av om vi känner varandra IRL eller inte, jag kan till och med bilda vänskapsrelationer, kärleksrelationer (yes jag och min man började vår relation online), yrkesrelationer och mycket mer. Personer jag beundrar är betydligt närmre än de är i verkliga världen, där jag ligger i en säng i en lägenhet i Örebro, Sverige, Norden, Europa, Jorden.
I det här molnet kan jag skapa vad jag vill och skicka ut det – utan att behöva tillstånd eller pengar från någon arbetsgivare eller liknande. Som den här bloggen. Jag kan skicka ut mina tankar och genom dem kan jag knyta an till andra. Jag kan utan dröjsmål få veta vad som händer på olika platser i hela världen precis just nu!
När jag är på en fest och min sociala energi är lite dränerad efter ett samtal där jag känner att jag behövt göra mig till eller spela en roll för att passa in – då kan jag gå in på sociala medier. Där finns andra människor jag kan prata med, andra sociala koder, kanske fler likasinnade eller personer som känner mig som den jag är. Där kan jag få några minuters andningshål och fylla på med energi igen. Få perspektiv på tillvaron och inse att den personen jag är här, just nu i den fysiska världen, bara är en del av hela min person.
Just nu ligger jag hemma sjuk. I vanliga fall hade jag fortfarande kunnat delta i samtal och diskussioner med massor av olika människor. Jag hade kunnat delta i den senaste politiska debatten på Twitter, deltagit i diskussioner kring projekt eller föreningar på Facebook, tagit del av andras vardagsliv på Instagram osv. För oberoende av plats eller tid så brukar min mobil vara den där portalen som gör att virtuella Elin, som inte är iklädd morgonrock och ligger i sängen, kan kliva ut och vara med.
Så visst, det är ganska avkopplade att stänga av informationsflödet ett tag. Lite som semester eller som en evig söndag. Men att vara frånkopplad (delvis – kan ju fortfarande använda internet tack och lov) från den här virtuella verkligheten och framförallt samtalen och relationerna som finns där – det är nog den största utmaningen med det här experimentet.

Hur tänker ni på sociala medier? Känner ni igen min visualisering eller har ni ett annat sätt att se det i era huvudet? Är jättenyfiken på att höra era funderingar!

#24

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

5 reaktioner på ”Avkopplad eller frånkopplad?”

  1. Älskar såklart att du quotar Dumbledore till att börja med! Jag har själv haft svårt att förstå den här distinktionen mellan ”internet” och ”verkligheten” – det är ju fortfarande människor som står bakom det som sker på internet. Det är ju betydligt mer verkligt än att läsa en bok exempelvis. Den stora skillnaden är väl att man kan välja att vara någon helt annan när man sätter sig framför datorn/tar upp telefonen. Den här ”någon annan” behöver för övrigt inte vara en oärlig och icke genuin version av en själv – man kanske till och med är mer sig själv ute på internet. Jag gillar verkligen ditt sätt att beskriva sociala mediers och internets plats i verkligheten!
    Gulligt för övrigt att min morsa (som jag har sett kommentera här då och då <3) frågade om du och jag var gymnasievänner. Det var lite för svårt för henne att greppa varför vi skulle kommenterar så mycket på varandras bloggar annars!

    1. Ja men precis! Det har ju förstås sina för och nackdelar det här med internet och sociala medier men jag lutar ändå mer åt den positiva sidan.
      Haha åh! Jag är så otroligt glad och tacksam för vår bloggvänskap som växt fram här på www. Din mamma är verkligen himla fin ❤️❤️

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!