Tipslista: Nyhetsbrev jag älskar att läsa

En klassisk selfie direkt från verkligheten! HEJ!

Jag vill bara börja med att säga stort tack till alla er som valt att bli prenumeranter på Teknifik, ni är nu över 600 i denna ljuvliga skara och det känns som en fantastiskt stabil och bra grund att bygga vidare på framåt. ❤️

En lite intressant konsekvens av min nya grej att använda WordPress som nyhetsbrevsleverantör är bristen på statistik. Jag kan inte se antal prenumeranter via Jetpack-appen i mobilen (bara i webbläsaren) och jag får ingen statistik över öppningsgrad på mail och sånt som man brukar följa slaviskt i andra nyhetsbrevstjänster.

Det är tydligt att WordPress och Jetpack lanserat denna nya funktion lite med lillfingret, och det finns mycket utvecklande kvar att göra. Men jag väljer att se det som en fördel! Jag vill fokusera mindre på siffrorna och mer på att skriva bra saker. Självklart vill jag växa och såklart vore det trevligt att ha bra data på hur mina nyhetsbrev tas emot på sikt. Men jag är i en nystartsfas och jag behöver tvätta rent mitt psyke från prestations-tänk kopplat till siffror. Så, jag tar det med ro.

När jag startade Teknifik 2016 hade jag ingen plattform och inga läsare. Jag ”lanserade” via min privata Facebook och byggde från grunden. Det var fantastiskt kul och motiverande! Mitt mantra var: om du gör riktigt bra saker så kommer det märkas tids nog. Ge så kommer du få tillbaka. Exakt detta håller jag fast vid även nu.

I den andan tänkte jag därför fokusera veckans inlägg på att tipsa dig om andra riktigt bra nyhetsbrev du borde kolla in. Jag följer en hel drös på Substack men även fristående nyhetsbrev. Vissa betalar jag för, andra är jag gratisprenumerant på. Nu kör vi!

Skrivande och kreativitet

Eftersom jag själv varit i en fas av introspektion kopplat till att återupptäcka min kreativitet och mitt skrivande har jag såklart dragits till nyhetsbrev som anknyter till detta tema.

The Hyphen av Emma Gannon är ett Substack-nyhetsbrev som jag uppskattat så mycket de senaste månaderna. Jag investerade i en årlig prenumeration runt jul och det är en sådan inspirationsboost. Emma Gannon drev förut den populära podden Ctrl Alt Delete och är författare till flera populära fackböcker om att vara kreatör i den digitala tidsåldern, som ”The Multi-hyphen method” och ”The Success Myth”. The Hyphen är ett nyhetsbrev för ”nyfikna läsare och tänkare” och handlar om kreativitet och skrivande. Dessutom har Emma varit väldigt framgångsrik på Substack och delar med sig av insikter kring det.

The Good Creative Life är en annan Substack jag upptäckt nyligen och verkligen uppskattar. Texterna är på engelska men skrivs av svenska Elin Lööw och handlar om kreativitet och skrivande. Elin har tidigare drivit ett kreativt företag på heltid men är sen en tid tillbaka anställd som copywriter, vilket hon uppger väckt nytt liv hennes kreativitet och skrivlust. Ni förstår ju varför jag relaterar hårt, det är ju precis den ”resan” jag själv är på! Väldigt mysigt och gratis att prenumerera på.

Elin Keros nyhetsbrev är ju lite nischat mot fotografi men jag tycker också Elin skriver så mycket klokt och reflekterande kring att vara en kreativ person i allmänhet. Jag har alltid uppskattat Elins lite långsammare approach till att vara bloggare, influencer, kreatör och inspiratör.

Nyheter, media och kommunikation

En annan kategori nyhetsbrev jag verkligen gillar är sådana när en person jag gillar delar med sig av sina bästa länkar från veckan som gått med egna på analyser och kommentarer. Här får man en genväg till det bästa och mest intressanta på internet just nu. Det vidgar vyerna och gör att jag känner mig smartare utan att behöva scrolla som en galning och sortera i alla flöden.

Fredagslänkar av Peppe Öhman är en storfavorit på det här området! Peppe är författare, poddare, frilansjournalist och en av skaparna till kvinnonätverket Friday labs. Hon bor i LA och därför kommer hennes fredagslänkar alltid lagom till min lördagsfrukost. Jag är stolt betalande prenumerant och älskar mixen av populärkultur, politik och nyheter i Peppes utskick.

Irrevocable av Laura Klingberg är en Substack som jag började läsa när jag pluggade på universitetet och kände ett stort behov av lite mer intellektuell stimulans i mitt liv. Laura är journalist och krönikör och läser massor av nyheter varje vecka och sammanställer sina favoritlänkar med reflektioner och tankar i sina utskick.

Fredrik tänker på kommunikation av Fredrik Wass! Fredrik är en av de personer i mediebranschen som tidigt både stöttade och lyfte mig när jag startade Teknifik. Jag har alltid sett upp till Fredrik som en kollega och mentor i kommunikationsbranschen och han är otroligt kunnig och smart. Fredrik var tidig ut i den svenska bloggosfären och vi jobbade ihop några år när vi satt i panelen för Techsvepet i Aftonbladet morgon varje måndag! Nu har Fredrik också hoppat på nyhetsbrevståget! Det ska bli så kul att följa Fredriks skrivande i den här formen.

En handfull länkar av Deeped Strandh är en väl utvald sammanställning av veckans mest intressanta artiklar enligt en av Sveriges ledade experter och trendspanare gällande sociala medier, med lite vinkel på B2B (business to business). Deeped gör podden Social by default tillsammans med Sarah Larsson Bernhard och funderar alltid i framkant gällande sociala medier och marknadsföring.

Internet, sociala medier och kultur

Notis av Avelin är ett toppenbra nyhetsbrev för dig som vill hålla dig uppdaterad på de senaste trenderna på sociala medier ur främst ett B2C (business to consumer) perspektiv. Notis är den uppgraderade versionen av instagramkontot previously known as ”SoMe på svenska”, en välkänd Teknifik-favorit. Jag upplever att Avilin är den i mitt nyhetsbrevsflöde med bäst koll på vad som florerar bland Gen Z, på TikTok och i populärkulturen.

Garbage day av Ryan Broderick är ett amerikanskt nyhetsbrev om ”att ha kul på internet” och innehåller längre essä-liknande inlägg om olika trender och teman från internets magiska värld. Allt från memes och Mr Beast till skillnaderna på Joe Bidens sociala medier-närvaro. Både underhållande och lärorikt.

Teknik, framtid och hållbarhet

Det här är såklart en stor kategori bland mina prenumerationer men det finns verkligen många olika brev att välja på här beroende på vad man är mest intresserad av. Häng på:

Paulinas Substack av Paulina Modlitba är ett bekant tips för trogna läsare, för jag har tipsat om det flera gånger, men det är för att det är så bra! Paulina är ingenjör, moderator, föreläsare och professionell trendspanare inom teknik, AI, hållbarhet, kultur och framtid med globalt perspektiv. Hon har ett stort nätverk och tentaklerna ute för intressanta skiften, spännande nya innovationer och alltid med hållbarhet och jämställdhet som genomgående röda trådar. Värt att betala för!

Heja Framtiden av Christian von Essen är en förlängning av podcasten Heja Framtiden där Christian intervjuar intressanta personer om deras specialområden (jag är stolt nummer #44). Det härliga med Heja Framtiden är framtidsoptimismen, vilket är väldigt skönt i dessa tider. Christian är en väldigt bra kommunikatör och nyhetsbrevet blir en typ av ”nedkokning” av olika teman och spår som Christian plockat upp från sina hundratals poddintervjuer (och andra ställen såklart).

Plötsligt i framtiden av Judith Wolst innehåller massor av trend- och omvärldsspaning gällande AI, teknik och hållbarhet. Jättebra nyhetsbrev när man vill hålla sig uppdaterad på det senaste och få lite hopp kring vilka nya innovationer tekniken kan bidra med.

Louise Lista är ett nyhetsbrev från populära Instagram-profilen och influencern Louise Lundberg som blandar vardagsteknik med karriär, content och beauty. Relativt kortfattat med mycket konkreta tips!

Chunks of Change av Isabelle McAllister är fullmatade brev med 100% fokus på den hållbara omställningen och en väldigt ”no bullshit”-approach till att vi behöver göra stora förändringar för att rädda planeten. Ändå blir det aldrig ”doom and gloom” utan Isabelle skriver väldigt väl underbyggt, nyanserat och hoppfullt med fokus på konkreta åtgärder och både vad vi kan göra på individnivå samt vad som behövs på samhällsnivå. Hög energi och väldigt lärorikt!

Platformer är ett jättebra amerikanskt nyhetsbrev om teknik och den digitala världen med utgångspunkt i sociala medier-plattformar. Det drivs av Casey Newton, en av programledarna i min favoritpodd Hard fork! Hög journalistisk höjd i artiklarna men också ett matigt sammandrag av nyheter inom bransch, policy m.m.

Det finns också många fler nyhetsbrev jag prenumererar på som jag läser mer eller mindre av i perioder, men det här är min best of just nu!

Har du tips på något riktigt bra nyhetsbrev du älskar att läsa? Lämna gärna en kommentar!

💌 Frågor, feedback eller inspel skickas med fördel till hello@teknifik.se

Vi hörs igen nästa vecka!

/Elin

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

12 reaktioner på ”Tipslista: Nyhetsbrev jag älskar att läsa”

 1. Många bra tips – tack. Ska hålla denna flik öppen och kolla igenom varenda ett känner jag. Men vill bolla en annan grej. Eller vi behöver reda ut: för visst kommer du behålla bloggen trots nyhetsbrev? Blir stressad annars. 🙂 Minns att jag fick ett nyhetsbrev om att signa upp på nyhetsbrev, men det försvann i mängden av andra nyhetsbrev och det som skulle bli ”det där gör jag sen” tror jag inte blev alls.

  Och jag har funderat på det där med nyhetsbrev. Jag betalar för Paulinas, som du tipsar om ovan. Tycker om att betala för det – men det är en jäkla CHUNK som landar i min låda och som kräver saker av mig. Attention, fokus, klick vidare till källa.

  Och grejen med nyhetsbrev är att det nu trängs så väldigt mycket BRA saker i min mail. Aghhh jag känner att det är TRÅNGT. Min mail fylls med massa ”borden och måsten” som jag VILL dyka in i men hinner inte för det kommer ständigt nya mail.

  Blogg tycker jag personligen känns luftigare. Då trängs inte allt i min hall utan jag kan åka på roadtrip till olika ställen. Det känns spontant skönt.

  Fattar att vi är olika. Älskar ditt innehåll. Heja dig. Men det var ändå skönt att formulera detta. Vill jättegärna höra dina tankar om det: hur är det att läsa så många nyhetsmail och att de trängs i din inkorg?

  1. Tack Sara, jättekul att du uppskattade listan! 😀

   Nej men alltså jag förstår dig. För det första: bloggen är kvar precis som vanligt. Så om du föredrar att läsa här, eller om man använder en RSS-läsare, så kommer man kunna läsa precis samma sak som det som skickas ut via mail. Skillnaden är att jag fokuserar tillbaka mer av mitt fokus på bloggen men med en lite uppdaterad vinkel, och att jag försöker återkoppla en förstahandskontakt med mina läsare så jag inte behöver kämpa (ibland i motvind) på sociala medier för att folk ska se mina inlägg.

   Om jag fick bestämma skulle alla de här nyhetsbreven jag älskar vara bloggar som kunde ha i min Feedly, men så är icke fallet. Men många är ju på Substack, så dessa läser jag i Substacks app (då dyker de inte upp i inkorgen på mailen – om man har ”smart notifications” påslaget). Jag älskar verkligen att klicka in där och läsa, det är feel good för mig. Precis som du kan jag känna aversion mot mailkorgen pga alla borden och måsten.

   Så som jag löst det med de fristående nyhetsbreven är att jag använder Gmails inbyggda uppdelning av mail med Premiär (vanliga mail), Kampanjer (reklam/info), Uppdateringar (fakturor, admin, tjänster etc) och Forum för nyhetsbreven jag vill läsa. Det gör att jag fått så mycket bättre ordning i mailen och överblick plus att jag då kan surfa in på ”Forum”-fliken för att botanisera bland bra läsning och inte få det uppblandat med allt det andra. Detta funkar förvånansvärt bra.

   Jag har annars övervägt att skapa en separat epostadress för mina nyhetsbrev och sen ha en separat mailapp bara för denna, det är ju också ett sätt.

   Det är inte perfekt men det funkar! 😀

 2. Tack för allt matnyttigt!
  Jag har ju följt dig länge och ser hur otroligt kunnig du är inom detta område.
  Men då du nu har öppnat upp en ny nyhetsplattform i wordpress tillsammans med Jetpack.

  Så blir min fråga, är nyhetsbreven skapta likt blogginlägg som läggs tillsammans med Jetpack eller?

  1. Hej Tina! Tack snälla, vad kul att höra.

   Ja, rent praktiskt så funkar det så att Jetpack är en plugin till WordPress som kommer med lite olika funktioner och widgets man kan använda på sin blogg. En av dessa funktioner är Nyhetsbrev, som är en sorts uppdatering av en supergammal funktion i WordPress där man kunnat skriva upp sig för att få alla nya inlägg via epost.

   För mig så funkar det så att jag har aktiverat den här funktionen och lagt in prenumerations-widgeten på lite olika ställen för att uppmuntra att man skriver upp sig. Sen skriver jag bara mina blogginlägg precis som vanligt och när jag ska skicka iväg så är det automatiskt förvalt att skicka inlägget till alla prenumeranter. Man kan välja att bara lägga upp på bloggen också och inte skicka ut, om man vill det. Så jag behöver bara göra en sak egentligen – skriva mitt blogginlägg – så sköter Jetpack resten med själva utskicket.

   Hoppas det var en hyfsat begriplig förklaring! 😀

   1. Nu blev jag nyfiken på jetpack😊
    Det här skall provas och testas.

    Tack för din förklaring!
    Jag har ju haft wordpress ett tag så lite kan jag där men har hört om svårigheten med gmail bland annat att nyhetsbreven skall hamna i skräpposten om en inte följer vissa anvisningar enligt Google Chrome.

    Förut var det som du sa i nyhetsbrevet med statistik och andra parametrar men nu verkar allt förändras.🤔

 3. Wohoo! Välkommen till nyhetsbrevsgänget. Ser verkligen fram emot att få dina spaningar till min inkorg. Och stort tack för omnämnandet 💖.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!