Är Dyson Airwrap värd priset – min ärliga recension

För några månader sedan fick jag möjligheten att testa en produkt jag varit nyfiken på länge: Dyson Airwrap – ett multistyler-verktyg som både fönar, lockar och slätar ut. En sprillans ny Airwrap kan kosta uppåt 6000 kr! Så det jag undrade var såklart: är Dyson Airwrap värd sitt pris och är den verkligen så magisk och bra som den framstår på sociala medier?

I videon här får du min fullständiga genomgång med massa videos när jag använder den och hur.

För dig som föredrar att läsa ska jag sammanfatta mina viktigaste punkter i textform här nedanför.

Design och första intryck

När jag packade upp Dyson Airwrap så kände jag direkt att den stora, flashiga förvaringslådan kändes väldigt onödig. Absolut, om man är typ Kim Kardashian och reser med koffertar eller nåt, då kan jag se att den skulle kunna ha en funktion, eller om man är en person med en stor rymlig ”Beauty”-hörna där man tänker förvara sin Dyson i lådan. I övrigt är ju Dyson Airwrap ganska slimmad och tar man isär maskinenen från tillbehören tar den inte upp särskilt mycket plats alls, så jag har förvarat den i en tygkasse oftast.

I utförandet så känns det absolut premium, även om det är svårt att göra en sådan här produkt väldigt exklusiv i och med att den ju måste vara väldigt lätt och därför i plast. Men knapparna och reglagen, mekanismen för att ta på och av tillbehör, ljuden – det känns ändå i linje med vad jag hade förväntat mig av en produkt i den här lyxigare prisklassen.

När man övat lite är det enkelt att manövrera knapparna och reglagen medan man använder den, vilket är viktigt tycker jag. I nedre delen sitter filtret som är enkelt att rengöra med en medföljande specialborste (det är där ludd och sånt samlas).

Att använda Dyson Airwrap

Första gången jag testade den var jag typ nervös, haha, jag vet inte varför. Jag klickade på ett första tillbehör och satte igång.

Högljudd jämfört med lock- och plattång

Ljudet på denna maskin är väldigt high pitch och det är inte särskilt bekvämt att lyssna på under längre period, särskilt inte i ett kaklat badrum. Det här tror jag är en viktig aspekt att ha med sig om man främst sett videos på sociala medier där det är musik i bakgrunden och man inte hör ljudet. Det blir stor skillnad jämfört med en varmborste, locktång eller plattång som ju är helt tyst.

Dyson Airwrap blåser ju luft (varm eller kall) och fönar och stylar håret samtidigt. Den har sex olika tillbehör. Två spolar som lockar håret, en rundborste, två borst-tillbehör som plattar och slätar ut och ett fön- och anti-frizz tillbehör.

Dyson era blowout med Airwrap-tillbehöret

Första gången jag använde Dyson Airwrap ville jag testa att göra en ”Dyson era blowout”, som de jag sett på TikTok. Där man använder spolen som snurrar upp håret med hjälp av luft, det som är själva airwrappen! Väldigt häftig funktion men ack så krånglig att få till.

Du kan vrida på en grej för vilket håll blåset ska blåsa åt men jag lyckades fasen aldrig bli helt klok på det där, även fast jag testade många gånger. Ibland funkade det klockrent, då får man en stor, luftig Hollywood-lock typ. Ibland funkade det inte alls, vilket innebar att man mest svettades och svor.

Har man tjockt hår, som jag, måste man dela upp håret i mindre sektioner och ärligt talat: det tar en evighet. Så om man (som jag) hoppades på supersnyggt och stylat hår på kortare tid blir man nog lite besviken. Man måste nämligen hålla håret uppsnurrat på spolen i 20 sekunder minst för att det ska bli en fin lock.

Om man har tunnare, fint hår kan det ju absolut gå snabbare men jag tror också man kommer ha mycket svårare att få stylingen att hålla jämfört med om man som jag har lite självfall och lockigt naturligt. Det här är något man också ser mycket på TikTok, att många är besvikna på att lockarna inte håller (jag kommer till det!).

Så, här uppstod det första problemet för mig: tidsåtgången. Jag har inte tid att lägga 1 h på att fixa mitt hår. Inte om den timmen dessutom innebär att man ska stå med armen höjd över huvudet, i ett high pitch blås-ljud med varm luft som gör att man svettas från topp till tå. Då lägger jag hellre håret på spolar eller papiljotter eller något annat.

Det är ju dessutom lång tid på morgonen oftast, eftersom det är då man ska fixa iordning sig. Det är ju också då man har som minst tid oftast. Därför kan ju t.ex. metoder som ”heatless curls” eller papiljotter av något slag vara enklare eftersom man lägger upp dem innan man går och lägger sig (när man oftast har mer tid) och sen är man klar direkt på morgonen.

Rundborsten – den oväntade favoriten

Jag hade sett många videos om att styla en längre lugg med rundborst-tillbehöret. Första gångerna hade jag lite svårt att få till det, men med lite övning blev jag riktigt bra på det. Först snurrade jag den inåt för att få volym i basen och sen snurrade jag den utåt för att få sväng på topparna.

Så småningom övergav jag helt Airwrap-spolarna och de andra tillbehören och körde enbart på rundborsten. Jag använde den för att styla luggen och sen rullade jag upp övriga håret på den i ganska stora sjok för att snabbt torka dem. Vilket resulterade i denna frisyr:

Det som jag insåg gällande detta var ju förstås att det är väldigt onödigt att lägga 5000-6000 kr på en ”multistyler” om man bara tänker använda ett av verktygen. Det finns ju massor av värmeborstar där ute som kostar en bråkdel av en Dyson.

För att få stylingen att hålla: produkter och andra knep

Ett problem som ju är återkommande med alla typer av hårstyling är ju att det inte bara handlar om verktyg utan också om produkter!

Det är något man absolut inte kommer undan gällande Dyson. Jag använder en värmeskyddsspray, mousse, curling gel och hårspray om jag vill ha något hopp om att en frisyr som den ovan ska hålla merparten av dagen.

Detta är något man lär sig snabbt på TikTok också (källan till all min kunskap om Airwrap). En annan ska som det ofta tipsas om är att först köra Airwrappen och sen lägga håret på spolar. Detta känns också rätt galet, med tanke på att Airwrap kostar 6000 kr. Ska du ändå lägga håret på spolar kan du faktiskt använda din gamla locktång, hårfön eller platttång för att först värma och släta ut håret och sen sätta det på spolar för att svalna. Eller köpa värmespolar, vilket inte kostar lika mycket som en Dyson.

Vem jag tänker denna produkt faktiskt är värd sitt pris för

Lockelsen med Dyson Airwrap är ju, som alltid, drömmen om den enkla och snabba vägen till fantastiskt hår. Men sanningen är den: om du inte redan idag lägger mycket tid på att styla ditt hår kommer du inte ha tålamod att göra det med Airwrap heller.

För de allra flesta riskerar det att bli en alldeles för dyr pryl som man i slutänden inte använder så mycket som man hade tänkt sig. Och troligen kommer man landa i att använda enbart något eller några av tillbehören, vilket innebär att man lika gärna hade kunnat köpa en riktigt bra version av just det verktyget för en mycket mindre peng.

De som jag tror kan få ut värde av Airwrap är personer som idag lägger mycket tid på att styla sitt hår varje dag, kanske någon som behöver se fixad och bra ut i sitt yrke (influencers, mäklare, programledare, butiksbiträde, receptionist osv) och som därför kan ha nytta av ett premiumverktyg.

Jag ser även att om man är en person med stort intresse för att fixa med sitt hår, där man är villig att lägga mycket tid på det, och gärna vill variera mellan många olika stilar osv.

I övrigt tänker jag att det främst är ett verktyg för hårstylister och sånt, inte för privatpersoner. Det är lite galet att det blivit en sån ”trend”. Men det beror såklart på sociala medier och sponsrade inlägg, många influencers som använder det skulle kanske inte betalat 6000 kr för det men älskar den såklart om de fått den gratis.

Så, för att svara på min fråga i rubriken: jag tycker inte Dyson Airwrap är värd den prislappen för de allra flesta konsumenter. Det finns massor av bra och betydligt billigare hårstylingsverktyg därute!

Sen såklart finns det ju alltid folk som har råd att alltid köpa ”det bästa” och inte fundera så mycket på om det verkligen är värt priset.

Vad jag landade i

För egen del kände jag efter några månaders test av Airwrap att jag inte hade lust att lägga ut pengarna för den efter testperiodens slut. Istället började jag kolla på andra varmrundborstar, eftersom det var det av de olika tillbehören jag i slutänden uppskattade att använda.

Jag gillar att kunna föna och forma håret på samma gång (spar tid) och att kunna jobba med större slingor av håret samtidigt. Efter lite övning har jag också fått in snitsen på detta och kan göra det hyfsat snabbt även på morgonen.

För mig blev det en Revlon som kostade under 1000-lappen, så en ganska signifikant skillnad i pris där. Den är såklart inte riktigt lika bra som Dyson Airwrap, det ska jag villigt erkänna, men den gör jobbet tillräckligt bra för mig. När jag vill ha lite extra 90-tals glamour så lägger jag upp håret på spolar en stund! De där tusenlappara jag INTE la på en Dyson kan jag ju gå till frisören 5-6 gånger för eller något annat kul.

Hoppas du uppskattade denna 100% ärliga recension av Dyson Airwrap. Frågor, tankar, reflektioner?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

4 reaktioner på ”Är Dyson Airwrap värd priset – min ärliga recension”

  1. Det är verkligen ett rimligt resonemang att ställa sig ”kommer jag att lägga tid på att styla håret?” För är det så att man inte gör det, kommer det snabbt visa sig att när nyhetens behag lagt sig, att det fortfarande tar tid att styla håret, även med ett verktyg för 6000:- 🙈

  2. Så kul att läsa en ärlig recension med tydlig info om vem som kan dra fördel av en produkt samt tydlig genomgång av för- o nackdelar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!