Nya Roborock S8+ visar hur smarta robotdammsugare har blivit

Reklamsamarbete med Roborock

Robotdammsugare är en av de mest älskade teknikprylarna i hemmet. Livskvalitén i att komma hem till ett dammsuget och moppat hem utan att man själv lyft ett finger är verkligen magiskt. Och med nya Roborock S8+ har denna favoritpryl tagit ytterligare ett steg framåt och blivit ännu smartare och mer effektiv!

Kolla in min video om S8+ på youtube:

Enligt robotforskningen funkar en robot bäst i förutsägbara och avgränsade miljöer. På det viset bryter robotdammsugaren mot alla konventioner – för den har blivit en succé i den mest komplexa och diversifierade miljön som finns: hemmet!

För precis allas hem är olika. Möbler flyttas, dörrar öppnas och stängs, husdjur och barn springer runt, saker ligger på golvet (på nya platser hela tiden). Inte en lätt utmaning att skapa en robot för. Men tack vare smarta ingenjörer och uppfinnare gick det!

En anledning till att robotdammsugarens framgång är också att vi är villiga att anpassa oss lite efter dens behov och hjälpa den när den får problem. Och en stor anledning till varför vi gör detta är att vi tycker den är lite gullig (det är t.ex. vanligt att ge smeknamn åt sin robot och även att prata med den). 😍

Men företag som Roborock fortsätter att forska och utveckla robotdammsugaren! Och många av de saker som man tidigare kanske behövt ha lite överseende med är nu lösta tack vare ny teknik.

Rengöring och effektivitet

Jag får ofta frågor om robotdammsugare är tillräckligt kraftfulla för att verkligen suga upp alla smutspartiklar och skräp. Och svaret är ja! Nya Roborock S8+ har nu ännu bättre städförmåga med förhöjd uppsugningsförmåga och nya, dubbla gummiborstar (DuoRoller-systemet) som hjälper till att undvika trassel med hår och päls. Som person med långt hår är jag mycket glad för denna utveckling!

En annan oro brukar vara kring mattor. Och även där har Roborock optimerat S8+ för att vara särskilt effektiv. Med hjälp av sina sensorer känner den av när den rullar upp på en matta och tar då i extra för att rengöra på djupet. Man hör verkligen skillnaden!

Vi har flera stora mattor hemma och även heltäckningsmatta i sovrummet och S8+ rengör dessa galant. De ser så fina och välborstade ut när den varit framme! 😍

Roborock S8+ är en två-i-ett-dammsugare som både dammsuger och moppar. Allt man behöver göra är att fylla vattentanken med vatten och klicka på mopp-tillbehöret med fiberduken. Lätt som en plätt.

I appen kan du ställa in om du vill att dammsugaren ska dammsuga och moppa, bara dammsuga eller bara moppa.

Tack vare att den är så smart känner den ju som sagt igen mattor och då lyfter den upp moppen.

När du kommer hem är det bara att ta av mopptillbehöret och fibermoppen, tvätta den och torka till nästa gång.

Den här laddningsdockan, RoboDock, är inte bara för laddning förresten. Roboten tömmer nämligen sig själv automatiskt efter städning och fyller på en dammsugarpåse som sitter där uppe i toppen på dockan. Supersmidigt! Den säger till när påsen behöver bytas också. Så verkligen minimalt med underhåll mellan städningarna.

Hinder och kartläggning

En funktion som verkligen gjorde hela skillnaden hemma hos oss är funktionen med Quick mapping. Tidigare dammsugarrobotar vi haft har kämpat med att kartlägga under första städningen i och med vår lite knasiga planlösning med golv i lite olika höjd, trösklar och så vidare (hej gammalt hus!). Innan första städning använde jag med S8+ quick mapping, då åkte den runt (utan att dammsuga) och kartlade hela vår nedervåning på ett kick.

Sen när det var dags för första städning gick allt så mycket snabbare och smidigare. Enligt Roborock kan S8+ städa upp till 30% snabbare om man använder Quick mapping innan första städningen. Tips!!

Jag försöker alltid gå en runda på städdagar innan jag går till kontoret och ställa upp stolar, plocka upp så mycket som möjligt från golvet, ställa dörrar på halvglänt (så roboten kommer in i rummet men också bakom dörren) och undanröja eventuella hinder. Rundan gör att man kan få ut optimalt med effekt från sin robot. Men…

…med småbarn och allt annat som tar tid i livet hinner man ju inte alltid med. Då är det skönt att Roborock S8+ med hjälp av AI kan känna igen uppåt 40 olika föremål och möbler (inklusive 💩!) och sen städar den helt enkelt runt.

På kartan efteråt kan man se var den upptäckt olika hinder och vad den identifierat dem som. Även om den inte kan identifiera exakt vad det är städar den runt det ändå. Den känner även av trösklar och trappkanter (så den inte ramlar ned).

I appen kan du även lägga in ”no-go-zones” och virtuella väggar för att hindra roboten från att åka in på krångliga platser där den riskerar att fastna. Du kan även definiera olika rum och lägga till möbler i kartan! Det finns så mycket att utforska i appen, låt oss kolla mer på det.

Smarta inställningar för Roborock S8+ i appen

Att sätta ett städschema är ju lite av en no-brainer i sammanhanget. Personligen kör jag på måndag, onsdag och fredag kl 09.30. Det är en tid då ingen vanligtvis är hemma (även om Roborock faktiskt är överraskande tystlåten när den åker omkring) och om den skulle få något litet problem kan jag eller min man fixa det under lunchen och fortfarande komma hem till ett nystädat hem 😍

För att undvika att vår dotter går och trycker på roboten bara av nyfikenhet (hon älskar knappar) har jag barnlås aktiverat.

En inställning för Roborock S8+ som är väldigt tacksam i dessa tider är Off-Peak Charging, där man kan ställa in att den ska ladda under de tider då belastningen på el-nätet är som lägst (typ mitt i natten). Det är både bra ur hållbarhetssynpunkt och ur ekonomisk synpunkt eftersom elpriset oftast är lägst då.

💬 Bonustips: Roborocks dammsugare har ju en röst som säger till när den börjar städa, när den laddar och så vidare. Jag tycker därför det är lite kul att byta robotens språk till något annat, för min del oftast franska. Jag pluggade franska i skolan och kan lite, då blir det lite roligt att försöka lista ut vad roboten säger. 😊

Vi har haft robotdammsugare förr, men när vi flyttade till vårt hus fick vi ge upp på vår gamla robotdammsugare för den klarade helt enkelt inte av komplexiteterna. Men Roborock S8+ har klarat det galant!

Sen Roborock S8+ flyttade in hos oss har jag verkligen börjat uppskatta vårt hem lite mer. För dammsugning är verkligen ingen favoritaktivitet hos vare sig mig eller min man. Så tyvärr kan det gå långt mellan gångerna och nu på sommaren när man springer in och ut hela tiden kommer det in mycket jox.

Istället för dammråttor och smulor över halva golvet är det nu städat, fint och rent veckan lång. Särskilt på fredagar är det en så ultimat fredagskänsla med städade golv. Alla mattor ser så fina ut och ja, vårt hem blir helt enkelt så mycket trevligare. Livskvalité deluxe!

👉 Läs mer om Roborock S8+ här!

Vilken funktion på nya S8+ är du mest peppad på? Och om du har robotdammsugare redan: vad heter den? 😍

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!