Det behövs fler kvinnliga förebilder inom tech – nu kan du bli en!

Reklamsamarbete med Bredband2

Mitt teknikintresse har aldrig varit självklart. Många frågar mig idag om jag har en ingenjörsutbildning eller nåt annat tekniskt i bagaget utifrån det jag jobbar med nu – men det har jag inte. När jag växte upp fanns det inte i min föreställningsvärld att jobba med något relaterat till teknik. Jag kände ingen som var ingenjör, jag visste inte ens vad det innebar. Jag skulle bli skådespelare eller sångerska, eller möjligen lärare som min mamma.

Det var först på universitetet som jag insåg att det jag hållit på med hela mitt liv: skapa med digitala verktyg, greja med teknikprylar, bygga hemsidor – det är teknik. Att vara en kreativ, skapande människa med stort samhällsintresse är fullt kompatibelt med en karriär inom tech och IT (rent av högst efterfrågat). Det var en smått chockerande upptäckt och ledde till att jag startade Teknifik 2016, för jag ville inspirera fler att omvärdera sin bild av tech.

👉 I en ny rapport som Bredband2 varit med och tagit fram, Unga kvinnor och tech, har kvinnor mellan 16 och 30 år tillfrågats om sitt intresse av tech och IT. Bland de tillfrågade svarar 36 % att de känner sig ganska eller mycket lockade av en karriär inom tech/IT. Det är ungefär så siffran sett ut under de senaste åren. Många kvinnor har fortfarande svårt att se hur deras intressen och personligheter skulle passa med tech- och IT-branschen.

Det som är intressant dock är att när man frågar om specifika yrken inom tech/IT så svarar 70 % att de är intresserade av dessa yrken. Mest poppis är webbdesigner, följt av projektledare, testare, programmerare och UX-designer. Så problemet verkar till stor del ligga i bilden av branschen.

Vi måste göra upp med förlegade normerna

I rapporten fick kvinnorna svara på vilka ord de förknippar med tech/IT. ”Framtid” var det vanligaste, tätt följt av ”svårt” och ”nördigt”. Den här bilden av tech som något svårt och nördigt bygger på föreställningar och normer som kommer från datanördskulturen på 80-talet, gaming och LAN-kulturen från 90-talet och nu senast startup-kulturen som hämtades direkt från amerikanska collegekillars studentrum.

Grafik: Bredband2

I rapporten svarar hela 63 % att de förknippar både tech och IT med ”grabbigt”. Och på frågan vad kvinnorna tycker är viktigast för att göra tech/IT-branschen mer lockande för kvinnor svarade flest (49 %) ”En mer inkluderande arbetsmiljö där kvinnor och män behandlas lika”.

Och visst är det så att det fortfarande finns många nördar inom tech, och ja, branschen är fortfarande inte jämställd. Men det har också hänt väldigt mycket! Tech- och IT-företag idag (i alla fall de som är smarta) jobbar aktivt med inkludering och mångfald. Varför? Jo för att det är det bästa för att attrahera talanger och för att driva innovation genom att fler perspektiv och idéer kommer upp på bordet.

Teknikyrken är inte svårare än andra yrken. Det finns bara väldigt mycket normer kring genus och teknik som ger många en förutfattad mening att det skulle vara ”svårt”, när det oftast handlar om att man inte tar sig tiden att testa eller lära sig det man behöver kunna. Dessutom är ju tech och IT en del av precis alla branscher idag. Så om du är intresserad av miljö, energi, klimatet, sociala relationer, kärlek, utbildning, demokrati, djur eller äldrevård finns det massor av företag som använder tech och IT för att lösa problem och bygga tjänster inom just dessa områden.

Många killar och män har ju också såklart gärna fortsatt föda bilden av att det som de pysslar med skulle vara väldigt svårt. Det ger ju status. Och högstatusyrken är mer välbetalda. Men att det skulle vara svårare att vara programmerare än till exempel sjuksköterska? Nähäru.

Det här är ditt tecken att byta bransch till tech 🫵

Bara 1 av 10 kvinnor har enligt rapporten en kvinnlig förebild inom tech och IT. Och förebilder är såklart en viktig del i att skapa förändring när det gäller normer i samhället. Kanske är det just du som ska gå i bräschen här och ta klivet?

Det finns många anledningar att byta bransch till tech och IT:

  • Högre lön
  • Bra karriärsmöjligheter
  • Framtidsbransch
  • Flexibilitet
  • Jobba med produkter och tjänster som kan ha stor effekt på människors vardag
  • Ständigt lära dig nya saker och utvecklas

Få ett stipendium och bli utvecklare, designer eller projektledare

Tillsammans med Bredband2 har jag fått möjlighet att dela ut ett stipendium för att gå en techutbildning. Hur coolt? Utbildningen sker via Beetroot Academy och är på distans och deltid, så perfekt för dig som är sugen på att byta riktning i karriären.

Du kan välja mellan att utbilda dig till front-end utvecklare (alltså webbdesigner), projektledare, UX/ UI-designer (användardesign!), testare eller programmerare i kodspråket Python. Alla utbildningar är för nybörjare förutom kursen i Python som kräver lite förkunskaper! Osäker på vilket yrke som passar dig? Gör Beetroots test här.

Det finns SÅ många spännande bolag där ute som söker kompetens som de här utbildningarna ger. Och när du väl kommit in i branschen kommer du upptäcka nya, spännande karriärvägar när du ser mer av vilka möjligheter som finns.

Var med och forma framtiden – det är både kul och viktigt

Under de här åren som jag drivit Teknifik har jag fått en helt förändrad bild av tech- och IT-branschen:

🤖 Jag träffar allt från robotforskare till startup-grundare som skrattande säger: ”Jag? Teknikintresserad? Inte ett dugg!”. Det som driver människor är inte intresse för tekniken i sig utan vad tekniken kan användas till.

👩‍💻 Jag har också själv fått upp ögonen för massor av kul områden inom tech man kan jobba inom och överväger dagligen att byta karriär, vi får se hur det går. 😅

⌨️ Att programmera är superkul och väldigt kreativt. Det påminner lite om att lära sig baka. Först följer man ett recept, men ju bättre man blir desto mer kan man sväva ut och bli kreativ med ingredienserna.

💡 Teknik är inte krångligt och svårt. Det är oftast bara något nytt. Och allt som är nytt tar tid att lära sig. Förr i världen, när datorer var nya, krävdes specialkunskaper för att jobba med dem. Idag är det inte så. Kodspråken har utvecklats till att bli mer som ”vanligt” språk. Datorer kan med hjälp av AI kommunicera genom konversationer (hallå ChatGPT!).

🏵️ Företag efterfrågar inte fler ”datanördar”. De efterfrågar alla möjliga perspektiv och kompetenser. Du har garanterat en helt unik mix av erfarenheter och skills som jag är helt övertygad om kommer vara en stor fördel när (när, inte om 😉) du byter bransch till tech/IT. För tekniken som utvecklas handlar ju om oss människor, om hur vi vill leva våra liv och hur vi vill bygga vår framtid. Det är ett område vi alla har något att säga till om och viktiga perspektiv på.

🦾 Låt oss hjälpas åt att göra upp med de förlegade föreställningarna om tech- och IT en gång för alla. Tillsammans kan vi förändra. Var en förebild i din vardag genom att prata positivt om din egen teknikförmåga och utmana dig själv och andra att testa att lösa problem. Se nyfiket på tekniken runtomkring dig, var en aktiv användare och ge feedback när saker inte funkar som de borde.

Och ansök om stipendiet! Det kan bli din väg in till en helt ny värld och en ny karriär. 🤩

Vad tänker du om rapporten? Känner du igen dig? Och har du någon förebild inom tech? Dela med dig 👇

2 reaktioner på ”Det behövs fler kvinnliga förebilder inom tech – nu kan du bli en!”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering