Gott nytt år!

Hej hallå, god morgon och gott nytt år! Hoppas du mår bra? Här hemma blev avslutningen på höstterminen inget vidare. Magsjuka slog ned strax innan jul och sista veckans jobbdagar försvann. Det var bara att släppa planeringen och acceptera läget. Jag bestämde mig för att checka ut helt under jullovet, precis som jag brukar, för att känna att jag är helt ledig och inte ställa krav på mig själv att vara aktiv på sociala medier eller bloggen. Det har varit skönt! Efter någon veckas paus börjar hjärnan snurra på med nya idéer, så nu känns det riktigt pepp och kul att köra igång igen.

Vi fick tyvärr ställa in julplaner och resor till familjen, vilket var supertrist. På julafton åt vi vit fisk med ris och noll julmat eller godis. Men vet att det var mååååånga många som gick igenom samma. Det var en sådan jul i år, helt enkelt.

Till mellandagarna hade vi iallafall piggat på oss och det blev en skön vila och semester med lugna dagar och små familjeutflykter. Och nyår firade vi med två vänner här hemma, med god mat och Super Mario Party på Switch. Slutet gott, allting gott.

Den här veckan, årets första, valde vi att ha kvar vår dotter hemma på lite extra jullov. Men vi delar upp dagarna så vi får två hela jobbdagar var. Mina ska ägnas åt att jobba med mina forskarassistent-uppdrag. Nästa vecka börjar jag jobba lite mer ”på riktigt” och då ska jag försöka få lite mer ordning på den här våren.

Det märktes under hösten att vi var på väg mot en nedgång i ekonomin. Många företag som drar i handbromsen eller avvaktar. Som egenföretagare i tjänstebranschen är det förstås inte superkul, så jag var tacksam att jag har både forskarassistent-gig och kan hoppa in på Sveriges radio. Men min entreprenörshjärna har också under julledigheten börjat vända utmaning till pepp för att hitta nya vägar framåt under våren.

Jobbåret fick förresten en ganska ordentlig rivstart med medverkan i SVT morgonstudion och Kulturnyheterna denna morgon, där jag snackade lite om sociala medier.

Kortfattat: Twitter-turbulensen? Stabiliserad för nu men risk för pyspunka. Instagram-kaoset? De flesta har vant sig men fler förändringar och uppdateringar att vänta. TikTok? Fortsätter vara högst aktuellt och många organisationer och företag kommer känna sig tvungna att kliva på, vilket inte är det lättaste. Trender framåt? Vår längtan efter ”autentiskt” innehåll på sociala medier, versus framväxten av syntetisk media genom AI-genererad text och bild – två motpoler som kommer gå parallellt under året. Nya #nofilter kanske blir #noAI?


I övrigt så har jag efter mer än 5 år av egenföretagande på heltid lärt mig att inte bränna för mycket pepp och energi i början på januari. Det bästa är att smyga igång försiktigt. Det är fortfarande mörkt, man är fortfarande trött. Jag är inte den som drar igång på alla växlar med tulpaner, storstäd, ”new year new me”, intentioner, mål och mega-planeringar. Det brukar snarare bara göra mig ledsen och trött, för att jag inte har orken att leva upp till alla de där grejerna som ingår lite i företagare/influencer-stereotypen.

Tricket för mig är att gå på lust och känsla. Planera försiktigt och snarare samla på mig idéer och tankar för att satsa lite mer framåt mars när ljuset och energin brukar komma tillbaka lite mer.

Tack för att du hänger med mig och Teknifik in i 2023. Vad har du för tankar kring det nya året?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering