Tips: Verktyget som visar hur lång tid en text tar att läsa upp

När man spelar in en podcast, förbereder en presentation eller ska göra en Instagram Reel kan det vara svårt att uppskatta hur lång tid det man vill säga kommer ta. Visst kan man läsa upp tajma med mobilen men det finns faktiskt ett mycket enklare sätt!

Jag har ju jobbat med radio i över tio års tid nu (!) och på Sveriges radio har man ett (smått antikt) program som gör en väldigt viktig sak: den visar hur lång tid ett manus kommer ta att läsa upp/säga. Det är detta program som gör det enkelt att till exempel lägga ihop en nyhetssändning med telegram och inslag och veta att man kommer hålla sig inom den exakta tidsgränsen som gäller för vissa sändningar (vi snackar att man måste hålla sig PÅ SEKUNDEN).

ReadTime hjälper dig hålla dig inom 90 sekunder för Reels

När jag började göra min egen podcast letade jag efter någon öppen tjänst som kunde göra samma sak på ett enkelt sätt och det var då jag hittade ReadTime, en superenkel webbsida som gör precis det som det där programmet på SR gör. Du skriver en text i rutan och får en uppskattning på sidan hur lång tid manuset kommer ta att säga.

Du kan kompensera för din egen läshastighet och även lägga in pauser. Det behöver man göra i ett manus med klipp, t.ex. min podcast eller ett radioreportage.

Nu när jag gör mycket Reels till Instagram har den här hemsidan kommit väldigt väl till pass för när man vill ha stenkoll på exakt hur mycket snack som ryms inom en Reel. Även om man kan göra längre Reels (jag ska berätta om det i ett inlägg framöver) så är det ofta bra att hålla sig inom gränsen för 90 sekunder för bästa chans till spridning!

Som du kommer se när du går in på sidan jag tipsar om är den inte säkrad med SSL (https), så skriv inga känsliga uppgifter i just den här tjänsten för säkerhets skull.

Det finns också många andra liknande sidor men jag tycker inte någon jag hittat än så länge slår readtimes supersimpla utformning och funktionalitet. Men en googling på ”Read time” eller liknande kan ge dig fler alternativ!

Lycka till med dina manus!

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

4 reaktioner på ”Tips: Verktyget som visar hur lång tid en text tar att läsa upp”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!